Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Dohányzástilalom: a figyelmeztetéstől az egyencsomagolásig

A dohányzást szigorító törvényekkel átestünk a ló túloldalára a szegedi egyetem jogi karának dékánja szerint. Magyarországon egy füst alatt lökték ki az utcára a bagósokat és államosították a dohánykereskedelmet.

– Néha már úgy tűnik, a dohányzás és a dohányos vált az emberiség legnagyobb ellenségévé – mondja Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára. Egykori kollégánk, aki évtizedek óta dohányzik, és elmondása szerint sok éve küzd sikertelenül azért, hogy végleg eldobja a cigarettát – egyetértve a dohányzás visszaszorítását célzó törekvésekkel –, azt hangsúlyozza, ideje lenne már jóval erőteljesebb harcot indítani az alkoholfogyasztás ellen is. Mert azt szerinte már forintra pontosan kiszámolták, mennyi kárt okoz a nemzetgazdaságnak a dohányosok gyógyíttatása, ugyanakkor arról még egyetlen számot sem látott, mibe kerül Magyarországnak az alkoholizmus. És itt nem csak az anyagiakra gondol, sokkal inkább a szétesett családokra, néha a gyilkosságig fajuló veszekedésekre, családi drámákra.

Dohányzástilalom: a figyelmeztetéstől az egyencsomagolásig. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Kinek nagyobb?

Mindenki egyetért abban, hogy a dohányzás káros az egészségre. Ez a figyelmeztetés már évtizedekkel ezelőtt megjelent a cigarettásdobozokon. A Tobacco Journal International (Nemzetközi Dohánymagazin) – amely az elmúlt harminc év tapasztalatait összefoglalva közölt elemző cikket a cigarettafogyasztás visszaszorítására tett intézkedésekről és a dohánytermékeken lévő figyelmeztető címkék, jelzések hatékonyságáról – azt írja, először egészen kis méretű volt a szöveg. Napjainkra azonban a különböző országok egészségért felelős döntéshozói megpróbálják egymást túllicitálni: kinek mekkora, kinek nagyobb – a figyelmeztető jelzése a cigarettásdobozokon. Amikor nem működött a kisméretű szöveg, nagyobb betűkre váltottak, majd még nagyobbakra, de ez sem hozta meg a várt eredményt, ezért képeket nyomtattak a dobozokra. És bár a magazin cikke szerint a fogyasztói tudatosság nőtt – a dohányosok tisztában vannak azzal, hogy a nikotin méreg –, a cigarettavásárlás még mindig nem csökkent ezek hatására. Pedig a világ egyik legnagyobb, dollár milliárdokat érő reklámfelületét használták, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás okozta veszélyekre. Az Egészségügyi Világszervezet felmérései szerint a világ lakosságának körülbelül egyharmada, több mint 2 milliárd ember dohányzik. A magazin szerint ha e hirdetések költségeit a kormányoknak kellene megfizetniük, minden bizonnyal azonnal beszüntetnék költséghatékonysági szempontokra hivatkozva.

Végvárakban pöfékelt a magyar

A dohányzás őshazájának Közép-Amerika tekinthető. Kolumbusz Kristóf Újvilágot felfedező útja során (1492) találkozott először dohánylevéllel (ajándékba kapta a bennszülöttektől), és látott először dohányzó indiánokat. Az őslakók az összesodort száraz dohányleveleket izzó parázson gyújtották meg, s hogy a levelek égését biztosítsák, szájukhoz emelték, megszívták, és füstjét orrukon, szájukon kieregették. A dohány a tengereket járó hajósok közvetítésével jutott el a XVI. század közepén Európába. Magyarországra is a XVI. században érkezett a dohány és a dohányzás divatja. A közvetítők a végvárak spanyol zsoldos katonái, valamint a török, német és görög kereskedők voltak. A feljegyzések szerint a dohány terjesztésében Bornemissza Pál erdélyi püspöknek és Báthory István erdélyi fejedelemnek is volt szerepe.

Miki egér

Magyarországon 2013. január elseje óta már csak képekkel kombinált, egészségvédő figyelmeztető felirattal ellátott dohánytermékek hozhatók forgalomba. A legtöbb országban már ilyen csomagolásban árulják a cigarettát, de akad olyan állam, amely ezen is túllépett. Ausztráliában – amely régóta élen jár a dohányzásellenes küzdelemben a rendkívül szigorú, dohányreklámokra és -értékesítésre vonatkozó törvényeivel – tavaly december óta már csak egyforma olívzöld csomagolásban, jól látható márkajelzések nélkül lehet cigarettát árusítani. E változás révén a dohányvállalatoknak megszűnt az egyetlen még meglévő felületük arra, hogy termékeiket hirdessék, hiszen az új szabályok értelmében a dobozon csak apró betűkkel szerepelhet a márkanév, a legtöbb helyet a fotók és a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratok foglalják el. A dohányvállalatok szerint ez sérti a szellemi tulajdonjogokat, a márkákra vonatkozó nemzetközi jogszabályokat és bizonyos nemzetközi kereskedelmi egyezményeket is. Az egyencsomagolást favorizáló vizsgálatok döntő többsége nagyon egyszerű mintát követett a dohánymagazin cikke szerint: egy vonzó, színes csomagolás vásárlókra gyakorolt hatását hasonlították össze az egyencsomagoláséval. Mivel a megkérdezettek a megkapó külsejű terméket részesítették előnyben, a kutatást végzők azt a következtetést vonták le, hogy ha a dohánytermékek felirat nélküli, semleges egyencsomagolást kapnak, valószínűleg kevesebb cigaretta fogy. A marketingszakemberek ezt Miki egér piackutatásnak hívják. Ha egy tetszetős csomagolású illatszert hasonlítunk össze egy olyannal, amelyet gennyes bőrkiütéseket ábrázoló papírba csomagoltak, a vásárlók a szemnek kellemesebb látványt nyújtó parfümöt választják. De vajon visszatartaná-e az embereket a parfümvásárlástól, ha csak taszító csomagolású termék lenne kapható? Valószínűleg nem.

Dohányzástilalom: a figyelmeztetéstől az egyencsomagolásig. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

18 perc

Az olasz trafikosokat sem tartotta vissza semmi attól, hogy lepedő nagyságú transzparensekkel tiltakozzanak nemrégiben üzleteikben az Európai Bizottság tervezett dohányforgalmazási korlátozásai ellen, amely kötelezővé akarja tenni a márkanév nélküli egyencsomagolást, és hasonló illatúvá és ízűvé akar tenni minden cigarettát. A 48 ezer tagot számláló Olasz Dohányboltok Szövetsége demagógnak tartja a dohánytermékek forgalmazására és értékesítésére vonatkozó szabályok további szigorítását. Az utóbbi 20 évben Itáliában kiderült: a korlátozások 0,5 százalékkal csökkentették a dohányzást. Az olasz közegészségügyi intézet felmérése szerint az Olaszországban 2004-ben bevezetett dohányreklámozási és a 2005-ös füsttilalom ellenére nem csökkent a 11 milliónál több dohányos száma. „A magyar lakosság egészségi állapota sokkal rosszabb, mint azt az ország gazdasági fejlettsége indokolná. Magyarországon a felnőtt korú férfiak 32,3 százaléka, a nők 23,5 százaléka napi rendszerességgel dohányzik. A cigarettázás ráadásul egyre fiatalabb korban kezdődik. A magyar óvodások 8 százaléka már kipróbálta a dohányzást, az általános iskolás gyerekek 30 százaléka pedig rendszeresen cigarettázik" – tájékoztatott a közelmúltban az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága. Közleményük szerint Magyarországon a dohányzással összefüggő betegségben 18 percenként meghal valaki. „Naponta hetven, évente pedig csaknem harmincezer ember hal meg dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt, több száz milliárd forintos károkat okozva nemzetgazdasági szinten (egészségügyi ellátás, betegség miatti jövedelemkiesés, gyógyszerkiadás, rokkantnyugdíj)" – írta az egészségügyi államtitkárság.

Bhutánban tilos, Szerbiában szabad az akarat

A Himalája hegyei között fekvő Bhután a világon első és azóta is egyetlen ország, ahol betiltották a dohányzást, még 2003-ban. A turisták és a diplomaták pöfékelhetnek csak, de ők nem adhatnak el dohányterméket a helyieknek. Ha mégis megteszik, akár börtön is várhat rájuk. A kormány vallási és tradicionális érveket hozott fel a cigaretta ellen. A Magyarországgal szomszédos országok közül Szlovákiában például nincs dohányzási tilalom a vendéglátóhelyeken, Szerbiában a kisebb helyeken a kocsmáros maga dönthet arról, engedélyezi-e a füstölést. Horvátországban 2010-ben vezették be a dohányzási tilalmat a lokálokban.

Miért ne szívhatnák?

– Nem fog érdemben csökkenni a dohányosok száma, viszont a vendéglátóhelyek komoly forgalomcsökkenéssel nézhetnek szembe, ami elsősorban a kiskocsmák és családi tulajdonban lévő kisvendéglők számára fog nehézséget okozni – nyilatkozta a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának parlamenti elfogadása után Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke. Ez a jogszabály tiltja tavaly január óta a dohányzást éttermekben, kávézókban, vonaton, munkahelyen, pályaudvarokon és buszmegállókban is. Nem lehet dohányzóhelyet kijelölni az épületekben – kivételt jelentenek a börtönök és a pszichiátriák –, csak azok bejáratától 5 méterre lehet rágyújtani. – Ezzel a törvénnyel átestünk a ló túloldalára – mondta Szabó Imre, az SZTE jogi kari dékánja, aki hangsúlyozta, alapvetően az lenne a jó, ha nem dohányoznánk és egészséges körülmények között élnénk. Ugyanakkor attól még – fogalmazott –, hogy törvénybe foglaljuk, mindenkinek négyszobás lakásban kell élnie, még nem fog mindenki négyszobás lakásban élni. Szerinte kulturált körülményeket kellene teremteni a dohányosoknak, nem pedig kilökni őket az utcára, mint a páriákat. Elhibázott döntésnek tartja Bátyi Zoltán is, hogy minden vendéglátóhelyről kitiltották a dohányzást, holott szerinte „a dohányos számára kijelölt kiskocsmákban miért ne szívhatnák azok, akik úgy érzik, ezzel a droggal – hozzáteszem, legális, államilag megadóztatott, kiskereskedelmi forgalomban szabadon kapható termékről van szó – akarnak élni". Martonosi István, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége országos elnökségének tagja elmondta, csökkent a vendéglátóhelyek forgalma a dohányzási tilalom szigorítása óta. Tud olyanról, akinek tíz kocsmájából nyolcat be kellett zárnia a dohányosok kitiltása és a játékgépek kivonása után. Nem hagyták magukat a holland kiskocsmák és kávéházak tulajdonosai, akik a leghangosabban kifogásolták 2008-ban a hazájukban bevezetett dohányzási tilalmat. Bő egy éve ismét rá lehet gyújtani Hollandiában a 70 négyzetméteres felszolgálói területnél kisebb kocsmákban és kávéházakban.

Dohányzástilalom: a figyelmeztetéstől az egyencsomagolásig. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A dohánymagazin szerint ugyanakkor a munkahelyeken és más nyilvános helyeken bevezetett dohányzástilalom az eddigi leghatékonyabb intézkedés a cigarettafogyasztás visszaszorítására. Egy másik bizonyítottan hatékony intézkedés az adóemelés, amely nagymértékű volt az elmúlt években Magyarországon. Jelenleg a cigaretta árának több mint 80 százalékát a jövedéki adó és az áfa teszi ki. Az adóemelés komoly károkat is okozhat a költségvetésnek, hiszen a feketepiac erősödéséhez vezethet. „Gazdagodik az alvilág, szegényedik az állam" – fogalmazott egy interjújában Borbély Zsolt, a Magyar Fogyasztási Dohány Szövetség elnöke. A GfK Hungária Piackutató Intézet elemzése szerint a cigaretták feketekereskedelmének növekedésére lehet számítani az elkövetkező időszakban.

* * *

A dohánykereskedelem államosítása

2011 nyarán beszélt először Lázár János, aki akkor még a Fidesz frakcióvezetője volt, a dohánykereskedelem államosításáról. Arról, hogy a dohány-kiskereskedelmet állami monopóliummá tennék, és koncesszióban értékesítenék.
2011 decemberében Lázár János benyújtotta frakciótársaival a parlamentnek a dohány-kiskereskedelem újraszabályozásáról szóló javaslatot, amely szerint a 2000-nél kisebb lélekszámú településeken legfeljebb egy, efölött pedig minden 2000 fő után egy-egy újabb dohánybolt működését engednék. Közölte, teljes egészében az osztrák minta átvételéről van szó. Szerinte a javaslattal el lehet érni, hogy a 16-17 éves fiatalok nehezebben jussanak cigarettához.
2012 februárjában eljuttatta a kormány Brüsszelbe a magyar trafiktörvény tervezetét, amely ellen az augusztus 17-i határidőig nem emelt kifogást az Európai Bizottság és egyetlen tagállam sem.
2012 szeptemberében elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége a trafiktörvényt, így 2013. július 1-jétől a jelenlegi mintegy 40 ezer helyett csak legfeljebb 7000 külön erre a célra nyitott boltban lehet majd dohányárut kapni. Előbb úgy volt, hogy csak dohányterméket lehet majd árusítani, később módosítottak ezen, a szerencsejáték is bekerült a trafikok kínálatába.
2012. december 15-én a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. kiírta a trafikpályázatot 2013. február 22-i jelentkezési határidővel.
A kiírás szerint 20 évre lehet dohánykereskedelmi koncessziót nyerni.
2013 februárjában a pályázat lezárása előtt egy nappal hatályba léptetett szabályok szerint a Nemzeti Dohányboltokban kávét, alkoholt, üdítőt és hírlapot is árusíthatnak.
2013. február 22-éig 15 ezer 663 pályázat érkezett be az NDN-hez. A frekventált megyei és fővárosi területekre négy-ötszörös, vagy annál magasabb volt a túljelentkezés.
A feldolgozásra és elbírálásra a törvényi szabályozásnak megfelelően 30+30 nap áll rendelkezésre. Az első 30 nap március 22-én lejárt.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. gardi 2013. március 26. 12:48
  „De akkor a kormány miért támogatja a dohány termelőket!!!!Mert tisztába van vele,hogy a cigarettából befolyt összeg hiánya miatt rég állam csőd lenne!!!!A környezet védelemről meg csak annyit,hogy gázzal járok,mégis fekete plakett van az autómon,csak azért,mert husz éves elmult.!Véleményem szerint a hülyéket kellene eltávolitani a kormányból(vagy az egész kományt),mert némelyikük csak azért talál ki ilyen eszement törvényjavaslatot,hogy elmondhassa,Ő is csinált valamit a 4 év alatt(mind1 mekkora ökörséget)!!!!!!!”
 • 42. szi201247 2013. március 26. 09:23
  „Ez csak arra jó, hogy legyen miért utálnunk egymást. Meg erről beszéljünk ne az igazi problémákról. Nem baj ez, így gazdagodik a dohány maffia.
  Sztem tiltás helyett a dohányzással kapcsolatos illemszabályokat kellene népszerűsíteni. Pl. ne pöfékeljünk mások orra alá, ne dobáljuk szerte szét a csikkeket, ne kéregessünk az utcán ( és másutt se) cigarettát.
  A bagósok miért fizetnének még többet adóba, járulékba, bőven benne van a dohány árában. Nem egyet ismerek aki jobban kiveszi a részét a munkából is mint sok fanyalgó nem dohányos.
  És a többi környezeti ártalommal mi lesz?”
 • 41. gyukolac 2013. március 26. 08:27
  „26. Horthyszobor 2013.03.25. 13:36: ott a pont, teljesen egyetértek! Aki luxuscikket vagy élvezeti cikket akar venni, az t luxusadóval, jövedéki adóval, stb terheljék agyon. És persze egy olyan, aki tudatosan károsítja a szervezetét, annak kerüljön többe az egészségügyi szolgáltatás is.
  Aki meg azon kesereg, hogy milyen sok a teher (pl. a jöv. adó) a cigin, annak elárulom, hogy a mosópor előállítási ktg-e 2-3%-a a bolti árnak. Akkor kérdezném a hőzöngőktől, hogy azért miért nem tüntetnek???”
 • 40. Monthechristo 2013. március 26. 08:14
  „Felfújt dolog ez és ez is csak arra alkalmas hogy megossza a véleményeket..Nagykorú ember el tudja dönteni szerintem hogy dohányzik e vagy sem,ha a méregdrága cigit illetve dohányterméket joga van "fogyasztani,illetve vásárolni"akkor ennek körülményeiről is gondoskodjanak,de ne úgy ahogy a fotókon láthatjuk,esetünkben az új klinikán,hanem emberhez méltó körülményeket teremtsenek fedett esetleg zárt és füst elszívóval ellátott helyeket,ne adj isten esetleg télen még fűthetőt is de ez akkora fantazmagória mint az hogy a dohányosok rendet tartanak maguk körül..Láttam púpozott csikk tartókat nem egyet nem kettőt,csak bele kellett volna fordítani a tartalmát a kukába,de nem..rányomták a többire,ha meg nem fér fel szét pöckölik..Alapvető kultúra hiány ez ami semmiféle rendelettel törvénnyel nem jön létre ez vagy van vagy nincs,de általában nincs..sajnos..Büntetést én még személy szerint nem láttam ha valaki igen írja meg az esetet,szerintem továbbra is szana meg széjjel bagózik a dohányosok zöme,mindegyik mellé nem tudnak biztonsági őrt állítani,így az egész méltatlankodást,de a törvényt is feleslegesnek tartom::)))”
 • 39. florian72 2013. március 26. 07:03
  „34. queenmargareth1 2013.03.25. 18:24

  25. florian72 2013.03.25. 13:17 és az nem államé?:)

  Én szerintem ezt nem is állítottam hogy nem.”
 • 38. Lackó50 2013. március 26. 02:03
  „"Magyarországon a felnőtt korú férfiak 32,3 százaléka, a nők 23,5 százaléka napi rendszerességgel dohányzik."
  Semmi gond. Még egy kicsit emelni kell az árakon és akkor a FIDESZ ennyi potenciális választót el fog veszíteni. Így is lehet nézni a kérdést. Ha nagyon beletaposnak az emberek magánéletébe, akkor ne csodálkozzanak a következményeken. Akik már rászoktak, azok nem könnyen mondanak le róla mert ez egy szenvedély betegség. (Ezt akarják a magas adók kivetésével meglovagolni) Ha csak ez rontaná az egészségünket, akkor nem is szolnék semmit, de több mint 100 000 mesterséges adalék anyagot használunk a környezetünkben, amiről fogalmunk sincs, hogy milyen károkat okoznak. Az élelmiszerekbe használt tartósító szerektől kezdve a festékekig több kg mérget fogyasztunk el. Akkor miről beszélünk??? A cigaretta csak 1 a sok közül. Nem ez fogja megváltani a világot. Tilalmakkal csak az ellenállás fog nőni. A fiatalokat kell arra ösztönözni, hogy ne kezdjék el! A drogokat is tiltják és ennek ellenére terjed egyre jobban. A fekete piac meg fogja találni a módját, hogy az állami bevételt megcsapolja és akkor senki nem jár jól. No de van itt sok okos ember, akik megoldják majd ezt a kérdést.”
 • 37. Kirking 2013. március 25. 21:34
  „35. Kvendi

  Bevallom, hogy dohányzom és azért dohányzom, mert szeretek dohányozni, nem tudom miért, de szeretek.

  Azt is tudom, hogy nem egészséges, ugyanakkor autóm nincs, kerékpárral járok.

  Megjegyezném továbbá, hogy a nemdohányzó kollegáim 5 x (ha nem 10 x) annyit vannak táppénzen, mint én pedig nem is vagyok fiatal, - lassan már közelebb az ötvenhez - ugyanakkor a 20-as, 30-as éveikben járó munkatársaim rendre 2-3 havonta 5-10 nap táppénzen vannak.

  Úgy gondolom, - veled együtt - hogy étteremben ne gyújtson rá senki, és veled együtt szintén úgy, hogy egy 6-8 nm-es kiskocsmában, "késdobálóban" ahová azért megy be az ember, hogy egy kávét, vagy egy sört megigyon munkából hazafelé menet iogenis szívhasson el egy rohadt cigit.

  Tudod, nem mindenkinek full extrás az élete, sokaknak ez jelenti a szabadságot, és itt ne gondold, hogy milliomos valaki, mert cigarettára van pénze, sőt.

  Azért, mert valaki cigire költ, nem megy étterembe, moziba, nem horgászik, nem gyűjt bélyeget, nem tart kutyát, macskát stb., szóval valamiről lemond azért, mert jólesik neki egy cigi.”
 • 36. kvendi 2013. március 25. 21:26
  „"Mindenki egyetért abban, hogy a dohányzás káros az egészségre. "-

  ...avval a kiegészítéssel, hogy - és a velük egy légtérben tartózkodók egészségére is...!

  Abban igaza Bátyi Zoltánnak(nem tudom, hogy melyik párt hold udvarához tartozik) cikkben leírtakban, hogy ennyi erővel az alkohol által okozott károkat is lehetne boncolgatni, viszont a dohányosok/alkoholisták amennyivel több költségbe kerülnek az adófizetőknek, annál kevesebbe kerülnek az államnak, mivel köztudottan hamarább távoznak közülünk...!
  A gyógyíttatásuk viszonylag magas ráfordítási költsége a ki nem fizetett nyugdíjuk miatt "térül" meg a mindenkori állam "Bácsinak"...!!!

  Ezek alapján mindenki döntse el , hogy támogatja-e a mindenkori államot, tehát iszik, dohányzik, túl eszi magát -ergo: hízik)...stb...!”
 • 35. kvendi 2013. március 25. 21:08
  „29. macs 2013.03.25. 14:51

  ...majd a többiek is szép lassan sorra kerülnek(LÁSD : USA: pl.: biztosításoknál), már ez is haladás, hogy a munkahelyen, (helyeken), ahol mások is - beosztásuk miatt is - együtt kénytelen dolgozni ott tilos a dohányzás..!
  Amíg törvény erről nem rendelkezett-már mint a munkahelyeken (FŐLEG) simán rágyújtott a dohányos, dohányosok..., most legalább kimennek- sajnos ez utóbbi nem tartozott az általános intelligenciához/a helység - munkahelyen - elhagyása.../ !
  Azután az sem mellékes, hogy a dohányosok nagy része krákogva köhög, prüszköl (EGÉSZ ÉVBEN,bronchitiseké válnak)...permetezi az egy légtérbe dolgozók közzé a sterilnek nem mondható "permetét"...vagy sikerül a kezét a szája elé tenni , vagy nem...jó-jó tudom az influenza szezonba a többiek is...persze,persze, csak míg a dohányos egész év szinte minden napján krákog,prüszköl és a leghamarabb ő a beteg, addig a nem dohányzó-CSAK az influenza szezonba...

  Jobb, hogy nem lehet dohányozni étterembe, vendéglőbe(ahol főleg inkább esznek is)....
  viszont italozó helyen...,kiskocsmákba /kés dobálókba/nem járok, nem jártam és ezután sem fogok járni, úgy hogy felőlem aztán engedhetik is, legföljebb aki nem akar nem megy be.../szabadon eldönti/...!”
 • 34. queenmargareth1 2013. március 25. 18:24
  „25. florian72 2013.03.25. 13:17 és az nem államé?:)”
 • 33. deszkás 2013. március 25. 18:00
  „FLORIAN 72 ! Világos így igazad van. (jövedéki adó vagy Áfa egyre megy -így értettem) MACS! Az a bibi sokan így értették. Megfogalmazta nekik Lázár János olyan sikerrel hogy nem tudnak leszakadni a "bűnöződohányosokról" és még el se olvassák a cikket.”
 • 32. DMagóg 2013. március 25. 17:58
  „26.Horthyszobor 2013.03.25. 13:36: "Az önpusztítás helyett miért nem lehetnénk boldog emberek???"
  Az önpusztításom ellenére, boldog ember vagyok! Fáj? Ne "szójjál" be! Köszönöm az aggódásodat!
  Legyél boldog, ha nem zavar, én is az vagyok.”
 • 31. zorba5 2013. március 25. 17:40
  „Bátyi Zotánnak ki kellne nézni a Bíróság előtti gyepre ahol több a csikk mint a fűszál. Amúgy most azok is tudnak végre vendéglátóhelyekre jáni akik nem dohányoznak. Én úgy látom ez a réteg meg is jelent.

  Büntetni kellene a Közterületfelügyeletnek az intézményket iskolálakat, kocsmákat bankokat aki nem takarítjál el maguk elől a dolgozóik vendégeik csikktömegét. Jó kis árbevétel volna. Hajrá!!

  Hasonlóan kellene büntetni a rendőrségnek a kocsiablakból való laza csikkdobálást!”
 • 30. florian72 2013. március 25. 15:02
  „28. deszkás 2013.03.25. 14:30

  Akkor még egyszer deszkás barátom kedvéért,a cigi pl 800ft ebből az államé 70 -80 % a dohányipar 16-26% kb amit befizet jövedéki adó jegy formájában az államnak,(mondjuk ezt nevezhessük áfának) . amit van amikor előre ki kell váltani x időre.
  A kereskedőé (boltosé) 4% árrés, ÁFA 0% jelölése a blokkon (AJT 0%)(De ezt biztos nem)Tehát a boltos biztos nem vizet áfát a cigi után,mivel az állam elvette jövedéki adó formájában még anno az 1 Orbán kormány idején .”
 • 29. macs 2013. március 25. 14:51
  „Hurrá! Megint le lehet vezetni az indulatokat! Most éppen a dohányosok vannak terítéken! :-D
  Ami az egészségkárosító szokásokat illeti, céltáblára lehetne tűzni a túlsúlyosokat, a korosan soványakat, az alkoholistákat, az extrém sportokat űzőket, a drogosokat, az út szélén álldogáló hölgyek szolgáltatásait igénybe vevőket, és folytathatnám a sort. :-D”
 • 28. deszkás 2013. március 25. 14:30
  „Most olvasom: 0% áfás a cigi. Barátom 0% áfás a föld adásvétele,az egyházakra -iskoláira fordított működési költség,a mg gépek üzembe helyezése utáni adásvétel,.....”
 • 27. deszkás 2013. március 25. 14:25
  „Köszönjük hogy olvastátok a cikket.Most NEM lázár<moderálva> szól a cikk. A tűt ingyen adják a bagót meg-nyugi LUKRÉCIA -nemsoká 6 fontért. Itt jegyezném meg mennyi is a fizetés (:))) ) közötti különbség? Ja ez nem érdekes: 47 000-ből is meg lehet élni mondá Zsiga Marcell pm <moderálva>.”
 • 26. Horthyszobor 2013. március 25. 13:36
  „Hu de kiakadtatok :) pl egy vagyonosodási vizsgálatnal hogy számoltok el a napi két doboz cigivel? Amit minimálbérből vesztek meg. És károsítjatok vele a nem dohányosokat??? Én tuti szétadoztatnam az összes élvezeti cikken elot. De nem abban a formában ahogy most van, hanem mindenkinek kötelező egészségügyi állapot felmérése után szabnam ki a kötelező penzumot. Lenne visongas, de kb tíz év alatt rájönne az ország hogyan kell élni és több maradna meg mindenkinek!!! Az önpusztítás helyett miért nem lehetnénk boldog emberek???”
 • 25. florian72 2013. március 25. 13:17
  „24. queenmargareth1 2013.03.25. 13:03

  Amiről te beszélsz az jövedéki adó és nem áfa a 2 nem ugyanaz .”
 • 24. queenmargareth1 2013. március 25. 13:03
  „22. florian72 2013.03.25. 12:44
  tévedésben élsz:a cigaretta ára max 200 ft/doboz lenne, ha nem lenne rajta az a rengeteg adó és járulék!A fennmaradó kb 600 ft-ot az állam nyeli be.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeddel ismerkedik az új kínai nagykövet - galéria

A diplomata városnézés után szegedi halászlét vacsorázott. Hétfőn találkozik Szabó Gábor rektorral és Botka László polgármesterrel. Tovább olvasom