Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Egész héten ingyenes a parkolás Szegeden

Szeged - Iskolaszünet a gyermekeknek, ingyenes parkolás a felnőttek - van a télnek szép oldala is Szegeden. Az utak fagyosak, jegesek, az Oskola utcát hóeltakarítás idejére hétfőn átmenetileg lezárták.

Nemrég kaptuk a hírt, hogy az Oskola utcát az autósok elöl lezárták, a hóeltakarítás idejére szünetel a forgalom. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy néhány szűk, belvárosi utcában ez megismétlődhet, mert vagy a gép fér el vagy a "civil" autós. Azt is csak javasolni tudjuk, hogy aki teheti, vigye el autóját az útból és válasszon olyan parkolóhelyet, ahol nem zavarja a munkát. A választék nagy, ráadásul a szomszéd utcába is át lehet állni, az is egész héten ingyenes...

Olvasó-tudósítónktól, Szécsényi Tamástól fotót is kaptunk a munkáról:

A munka idejére lezátrták az Oskola utcát
A munka idejére lezárták az Oskola utcát

"Két hó között" ingyen parkolhatunk

Kezdjük az egyik legfontosabb hírrel, a héten ingyenes lesz a parkolás Szeged fizetős övezeteiben. Értesüléseinket Forrai Gábor, a parkolási üzletág vezetője is megerősítette. Portálunknak elmondta, miután a parkolóhelyek jelentős része használhatatlan, és további havazás várható, olyan döntés született, hogy ezen a héten nem ellenőrzik a parkolószelvényeket és a bérleteket - magyarul: ingyenes a szegedi fizetős parkolás.

Azt már a tudósító teszi hozzá, hogy sok helyen esély sincs a várakozóhelyek szabaddá tételére, a háztulajdonosok, közös képviselők a járdáról az úttestre, az ekés hóeltakarító autók pedig az út közepéről a parkolóhelyekre dúrják az égi áldást. Szóval, két hó között nehezen boldogul az üzemeltető. Vihetné még konténerrel, billenccsel, azaz "ölbe" a havat a Tiszába, de erre valószínűleg sem kapacitása, sem pénze nincs.

Korábban írtuk:

Míg hétvégén könnyen megfogadtuk, az „aki teheti, ne induljon útnak" tanácsot, addig ez a hétfői munkakezdésnél nehezen betartható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat, a met.hu adatai szerint péntek délután óta Szegeden 27 centi – az idokep.hu szerint 35 centi – hó esett. A szélvédett városrészekben a hó sokkal vastagabbra hízott, a mellékutcákban továbbra is 40-50 centivel számolhatunk. Reggel 6 óta újra havazik, újabb 10 centis lepel várható.

Hétfő reggeli közlekedési káosz Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba - galéria

Hétfő reggel végigautóztunk Szegeden, parkolót kerestünk, csúszkáltunk. A fizetős várakozóhelyeket félméteres hó borítja, így esélytelen a megállás. A klinikák környékén az út szélére húzódva várakoznak az autósok, egyikük, amikor meglátott minket kifakadt: – Maga újságíró? Írja már meg, hogy lehetetlen a városban parkolni, ha megbüntet a rendőr, nem tudom mit csinálok. Rokonokat hoztam kötözésre, terepjáró nélkül használhatatlanok a fizetős parkolók.

Elmaradnak a gépjármű-vezetői gyakorlati vizsgák
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége jelezte, hogy a megyében kialakult közlekedési viszonyok miatt a hétfői és a keddi gyakorlati vizsgák – Szeri István igazgató úr és a vizsgabiztos kollégák egyeztetett döntése alapján – elmaradnak. Ez az intézkedés nem érinti a számítógépes elméleti vizsgát. A szerdai program megtartásáról az időjárás és a közlekedési helyzet alakulásától függően, kedden döntenek.
A rakpart kivételezett – még parkoló is bőven akadt. A Szentháromság utcán a buszok alig férnek el, sokan a "hóemelkedést" nézik járdaszegélynek és sikerül is 110 centire parkolni attól. A másik oldalon dettó, így a buszoknak esélyük nincs elmenni egymás mellett. A buszok, trolik, a hóval vastagon borított megállók miatt az út közepén állnak meg, az utascsere az aszfalton történik.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től megtudtuk, péntek délután óta folyamatosan "ekézik" az utakat. A folyamatos havazás miatt ezt lehet, hogy nem látjuk. A főbb utak is síkosak, a hó alatt összefagyott jég várja az autósokat, ami egyik sávból a másikba dobja az óvatlan sofőröket. A gyalogosok közlekedése sem megoldott, a méteres hófalak megközelíthetetlenné tettek sok megállót, gyalogos átkelőt.

Hóeltakarítás Szegeden

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének rendelete szabályozza a síkosságmentesítés és a takarítás feltételeit. A rendeletből kiderül, hogy a „A fizető várakozási övezetbe tartozó közúti várakozóhelyek síkosságmentesítése a fizető parkolási rendszer üzemeltetőjének a feladata". „A tömegközlekedési járművek üzembentartói kötelesek gondoskodni a kezelésükbe tartozó és utasforgalommal érintett tömegközlekedési területek síkosságmentesítéséről."
A hóeltakarítást külön fejezet szabályozza: „Az I. közútkezelési szolgáltatási osztályba tartozó közutaknál, ha a hóréteg vastagsága eléri az 5 cm-t a hóekézést meg kell kezdeni. A hóesés megszűnése után, amennyiben a lehullott hó vastagsága a 20 cm-t nem haladja meg, a hóeltávolítást 12 órán belül kell elvégezni."

Hétfő reggeli közlekedési káosz Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba - galéria

Fontos tudni, hogy „Az ingatlan előtti járdaszakaszok hóeltakarításáról az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodni." Még akkor is, amikor – ahogy kollégánk fogalmazott – mire hazaér, letapossák a havat és az jéggé fagyva várja a csákányozást.

Szegeden kívül így takarítják a havat

– 1365 kilométer közutat kezelünk, ebből 423 kilométeren végzünk teljes hókotrási, sózási munkákat is. Az Országos Közutak Kezelési Szabályzata besorolása szerint őrjáratos rendszerben felügyeljük az 55-ös, 5-ös, 47-es, 45-ös, 43-as, 4519-es és a 451-es utakat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha lehullik 5-10 centiméternyi hó, először csak a fenti utakon kezdjük meg a hóeltakarítást – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A többi, alsóbbrendű szakaszokon 24 órás határidővel dolgoznak. Hozzátették: megyénk további, 809 kilométernyi úthálózatán – a teljes hálózat 80 százalékán – úgynevezett rajonos rendszert alkalmaznak: csak a veszélyes kanyarokban, emelkedőkön végeznek síkosságmentesítést, hókotrást.

Kiemelték, ilyen, IV-V-VI. szolgáltatási kategóriás utak közé tartozik a Forráskutat, Üllést, Ruzsát, Zákányszéket Szegeddel összekötő szakasz, valamint a Makót Földeákkal, Óföldeákkal és Vásárhellyel összekötő út is. Ezeken az utakon nem kell teljes hókotrásra számítani.

Olvasóink írták

145 hozzászólás
 • 145. bánki 2012. február 07. 18:08
  „A rakpartot pl. letakarították !”
 • 144. babett68 2012. február 07. 14:24
  „Hát ez aztán nagyon jó! Persze, hogy ingyenes. Könyörgöm, hol a francba lehet parkolni? A hóbucka tetején? Különben nem sajnálom a sok marhát, amikor elindul az autójával és csodálkozik, hogy elakad... ( tisztelet a kevés kivételnek, mondjuk a mozgáskorlátozottnak, aki más járművel nem tud közlekedni. )Nem igaz, hogy egyesek mennyire lusták és kényelmesek, még a WC-re is kocsival mennének, ha lehetne. Azt hittem, most majd tele lesznek a buszok, mert a sok "úr" otthon hagyja az autóját. Egy fenét... Javaslom még a Szuéban az ingyen strandolás bevezetését is, mert az is kb. olyan lehetetlen, mint mondjuk a parkolás.”
 • 143. Mike3 2012. február 07. 13:46
  „ingyenes? de jó arcok :)
  1. alig van használható parkoló a hó miatt
  2. az ellenőrök nem nyúlhatnak a kocsihoz, így a havat sem seperhetik le róla, hogy kiderüljön van-e jegy az ablakban”
 • 142. zoolii 2012. február 07. 12:40
  „Egyébként ennyi, szerencsétlenkedő hódúróst, még életemben nem láttam! Ahelyett, hogy eldúrná a havat, összevissza dúrja, mert egy télen legfeljeb egyszer, ha sor kerül a munkájára, és fingja sincs, hogy mit kellene a gépével csinálni! A főutakról úgy dúrja le a havat, hogy a mellékutcákból, csak óriási bravúrok, és nagy mázli mellett lehet ki- és bejutni.”
 • 141. pinksugar 2012. február 07. 11:03
  „A tömegközlekedés is ingyenes ugye? Mert akkor az ingyenes parkolás mellett ez is jogos lenne. Egy dolog, hogy a buszok térdig érő hóban az úttest közepén, a körforgalomból félig kilógva teszik le az utasokat. Többed magammal évek óta nem ültem tömegközlekedési járművön, lévén autóm van, de hálásan megköszönve a KHT embereinek a garázsomból nem tudok kiállni a térdig érő lefagyott hó miatt, a József A sgt-on a szétdúrt lefagyott hósávon keresztbe fordul az autó, úgy megdob, kénytelen vagyok felszállni valamire. Bízom az SZKT emberséges gondolatmenetében, és egy jogosítvány felmutatásával elfogadják legális utazásait az ilyen helyzetbe került, és nem a potyázást élvező emberek megsegítésében.
  Kérem ha valaki ezzel kapcsolatban tud valamit írja meg.”
 • 140. Együgyű 2012. február 07. 10:09
  „Minden szóért kár! Vélelmezem a város illetékes cégvezetése a hibás. A várható hó eltakarításra már ősszel fel kellet volna készülni, megszervezni. Esetleg, mediterrán városra számítottak magas jövedelmükért A várható problémákra való felkészülést nem tanítják a menedzser képzőkben? Vagy ezt az itteni éghajlatot figyelembe véve kiszámíthatatlan volt? Ilyen bakiért más cégek vezetői a széküket ott adják vagy a tulaj alkalmatlanság miatt leváltja Esetleg ezért lett most a Mol-nál:,,A benzin ára három, a gázolajé öt forinttal csökken"
  OFF”
 • 139. mats 2012. február 07. 09:54
  „Bocs de kávézás és kártyázás közben nem lehet figyelni az időjárást is”
 • 138. mittudomka 2012. február 07. 09:04
  „110. radic 2012.02.06. 14:26
  Rengeteg biciklis van, akiknek jól jönne az ingyenes tömegközlekedés. Most gyalog járok, az út így 55 perc. Inkább, mint naponta 600 Ft.
  Pár éve még pár centis hónál volt ingyenes tömegközlekedés. Most meg van ingyenes parkolás...”
 • 137. racionalitás? 2012. február 07. 08:21
  „ma reggel végigmentem szegeden...poénból....meg persze imádom szenvedni a sok hátsókerekes nagyképű merci és bms-t.....hát aki itt parkolni tud---az jedimester.”
 • 136. Emike 2012. február 07. 05:40
  „Ingyen parkolás? Miért nem a tömegközlekedés ingyenes??????????????????????????????????????????????????????????????????????????”
 • 135. Jege$maci 2012. február 06. 21:56
  „Szerintem korrekt az eljárás. Már ha úgy is igaz, hogy a kifizetett éves bérletem 1/52 részét visszafizetik. Reggel 8-kor nyit az iroda, ne legyetek túl sokan, mert én ott leszek visszakérni a pénzt.”
 • 134. morci 2012. február 06. 21:02
  „kérem....inkább maradjon fizetős,de dúrják már el!!!!!!gusztustalan ez az Ország...”
 • 133. igazságkereső 2012. február 06. 20:40
  „Milyen nagyvonalúak most az ingyenes parkolást illetően, mikor a hótoló a parkolókba, meg a közösségi közlekedési járművek utasmegállóiba nyomja be a havat.Tessék csak körülnézni, hogy miként lehet a megállókban várakozóknak felszállni a járművekre?”
 • 132. ifj. Nagy Gábor 2012. február 06. 20:00
  „128. aquila0126

  Nyugi.

  A helyzet rosszabb, mint az előző teleken, de jobb, mint a következőkön lesz. :-))))”
 • 131. deszkás 2012. február 06. 19:55
  „Nem hosszabbitják meg a mostani kétnapos iskola szünetet?”
 • 130. nemjogasz 2012. február 06. 19:51
  „megmutatná nekem valaki, hogy melyik csatornatető emelkedik ki? mert inkább be vannak süllyedve! az újonnan megcsináltak is! a kőcicik meg...hát nem kellett volna olyat iderakni..”
 • 129. Commander-V2 2012. február 06. 18:41
  „126: nagyon jogos észrevétel, de az SZKT és a Környezetgazda Kft egymásra mutogat, de ez van ha a Fidesz és a Jobbik osztozkodik a szegediek vagyonán!”
 • 128. aquila0126 2012. február 06. 18:32
  „Ezt a pofátlanságot. Meg sem lehet közelíteni a parkolókat. Ott a sok parkolóellenőr hólapátot nekik! Ja hogy az keményebb mint a kamerázás! Hát ilyen ez a rock´n roll. A város útjai járhatatlanok. A trolik sorra esnek ki a forgalomból. Személygépkocsival meg pláne kockázatos közlekedni. Megértem néhány telet (nagy hóval) de még ilyen kritikán aluli nem volt a helyzet. Mi történne ha az egész telünk ilyen lenne ?”
 • 127. Vikawa 2012. február 06. 18:24
  „Ugye JÓ meleg van mindenkinél!!!

  Ezért tart itt az ország.... sok a duma.... cselekvés ZÉRO!!!!

  Majd a jó isten eldúrja a havat ÁMEN!!!!!!!!”
 • 126. Alsóváros 2012. február 06. 18:11
  „Az ingyen parkolás helyett ingyen tömegközlekedés kellene...”
145 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóhelyzet: nincs lista a terhes nőkről

Több megyében listát készítettek a művesekezelésben részesülőkről és a szülés előtt álló nőkről. Tovább olvasom