Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Elbocsátott légió: új pálya vagy szappanopera?

Csongrád megyében az elmúlt két évben csaknem kilencszázan veszítették el állásukat a közszférából. Többségük nyugdíjba vonult, kisebb részben átképzési programokon vesznek részt, míg negyedükről semmi információ sincs.
– Döntenünk kellett, hogy magunkat sajnálva otthon bonbonmeggyet majszolgatva bámuljuk a brazil szappanoperákat vagy negyven-ötvenévesen újrakezdjük az életünket – mondta Tóth Éva, aki huszonnégy évi pedagógus pályafutás után került utcára. Magyart oktatott az egyik szegedi iskolában, ahol egy ideig vezető tisztséget is betöltött. Most – több egykori tanár sorstársával együtt – angolul kezdett el tanulni egy nyelviskolában, és júniusban szeretne is nyelvvizsgázni.

Kiss Csabáné (jobbra) utóképzésen angolt tanult. A vásárhelyi kórházból küldték el a leépítések idején, ahol könyvelőként dolgozott Fotó: Schmidt Andrea

Ugyanebbe a csoportba jár a hódmezővásárhelyi Kiss Csabáné is, aki a vásárhelyi kórházban volt könyvelő. Gyesről visszatérve munkaadója közölte vele: ő is beleesik a csoportos létszámleépítésbe. –
Miután elbocsátottak, látogatóba visszamentem a kórházba és azt láttam, hogy felvettek a helyemre egy húszéves egyedülálló lányt – panaszolta a háromgyerekes anyuka, aki reméli, az angollal jobban sikerül majd érvényesülnie a munkaerőpiacon.

– A Csongrád megyei közszférából elbocsátott, mintegy kilencszáz ember egy része, a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek létrehozott Új pálya program valamelyikére jelentkezett. Körülbelül tizenöt százalékukról van szó – mondta lapunknak Sárfi Ildikó. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének Csongrád és Bács-Kiskun megyei titkára szerint a munkaadók elsősorban a képzett, hosszabb ideje pályán lévő, így a drágább munkaerőtől szabadultak meg. Az Új pálya programban részt vesz egy szegedi nyelviskola is. Szabó Éva képzési tanácsadó lapunknak elmondta: a régióban náluk indult be először ez a képzés, ami a közszférából elbocsátottak számára teljesen ingyenes. Az első csoportban hatan kezdték meg az angol nyelvtanulást.

Leépítettek

Szegeden tavaly mintegy 340-360 embernek szűnt meg a munkahelye a közszférában, míg Hódmezővásárhelyen 450 ember mondott búcsút köztisztviselői vagy közalkalmazotti állásának.  
– Aki csak tehette, igénybe vette az előrehozott öregségi nyugdíjat. A kilencszáz fő csaknem harmada korábban el tudott menni így nyugdíjba – mondta Sárfi Ildikó, aki hozzátette: ugyanennyien vették igénybe a Prémium évek programot is, amely a nyugdíjkorhatárhoz közel állók méltó visszavonulására teremt lehetőséget. Így azok tudnak elmenekülni a munkanélküliség elől, akik öt éven belül nyugdíjjogosságot szereznek, és legalább huszonöt évet töltöttek munkaviszonyban. A nyugdíjig bérük hetven százalékát kapják meg, és a munkaadó heti tizenkét órában foglalkoztathatja őket.

– Az elbocsátottak negyedéről semmi információnk sincs. Sokan arra számítanak, hogy visszahívják őket a közszolgálatba – mondta el Sárfi Ildikó, akinek tudomása van olyan megyei hivatalról, ahol korábban száznegyven embert küldtek el, de január elsejétől harmincat vissza kellett venni. A szakszervezeti titkár egy olyan szegedi hivatalról is tud, ahol huszonöt aktív dolgozót küldtek el, miközben nyugdíj mellett tizenegy főt foglalkoztatnak.

Olvasóink írták

 • 9. 1 volt köztisztviselő 2008. január 31. 23:07
  „Teljesen egyetértek veled. Én tudom miről beszélsz, engem is szopattak.Tiszta fertő az egész.”
 • 8. kiscica 2008. január 31. 15:05
  „Kedves Megsértett Közszférában dolgozók! Tudom milyen közszférában dolgozni, mert egy teljes évig nekem is lehetőségem nyílt rá, bár a hab a tortáról hiányzott, mivel önkéntesként és egyéb kacifántos megoldásokkal lehettem csak ott, de amikor a főnöknek a retyerutyája képbe került, engem száműztek....Pedig szívesen maradtam volna, főleg ha a státuszom is hivatalos formát öltött volna...ahogy megígérték.....Aki nem hiszi, járjon utána!
  Ez megy ma a közszférában: ígérgetnek fűt-fát, meg pályáztatják a helyeket, de teljesen fölöslegesen, mert minden előre le van zsírozva!”
 • 7. egy volt köztisztviselő 2008. január 30. 23:49
  „Én a közszférában dolgoztam. Áldatlan állapotok voltak ott. Én egy egyszerű ember vagyok, végzettséggel, akinek nem volt hátszele. Pártoktól függetlenül kerültem be. Szerettem a munkámat, de határozott idejű szerződésem volt és a jegyző úr nem akarta meghosszabbítani, mint utóbb kiderült az egyik intézmény vezetőjének a fiát bezzeg a helyemre ültették, aki ezt a fajta munkát nem tudta végezni. Gyorsan lelépett. Én azóta vendéglátásban dolgozom. Ezt a munkámat is szeretem és örülök neki, hogy van. Azt azért elárulom, hogy a vezető személyeknek a közszférában valóban jó dolguk van, de a beosztottak teljesen kiégtek.”
 • 6. Kolompar Romeo 2008. január 30. 17:01
  „Szeretnek gratulalni aztoknak, akik mikozben nem tudjak, hogy milyen is a kozszferaban dolgozni, oda vagynak es latatlanban fikazzak az ott dolgozokat.
  Hirekbol, ujsagokbol, hallomasbol szerzik az infokat.”
 • 5. Kiscica 2008. január 30. 14:17
  „Pár nappal ezelőtt egy olyan cikk jelent meg ugyanebben az újságban, hogy nem vonzó a közszféra. Ebben a cikkben meg azt írják, hogy minden elbocsátott oda szeretne visszakerülni....Őszintén szólva én is szeretnék oda bekerülni, mert a legtöbb léhűtő ott van. Jelenleg családomtól messze, a versenyszférában keresem a kenyerem. Keményen meg kell dolgoznom a megélhetésemért minden nap. Szívesen cserélnék egy közszférában dolgozóval!”
 • 4. vágó 2008. január 30. 11:36
  „Alma !
  Magánszférát próbáltad már, a két diplomád ezen a piacon ennyit ér.
  Miért jár kiváltságos juttatás az állami alkalmazottnak?
  Majd Viktor visszahív a zsíros állásba ötszörös fizetésér, bízzál benne!”
 • 3. alma 2008. január 30. 11:23
  „Én köztisztviselő voltam! A jó zsíros állás így néz ki: 2 diploma, nyelvizsga, külföldi gyakorlat=138.000 bruttó!
  Ez aztán zsíros ugye? Ja és amióta Gyurcsi van minden jutattást elvonnak!”
 • 2. másik vélemény 2008. január 30. 09:47
  „Jó ég? Vsárhelyen is volt elbocsátás? Hiszen ott katolikus-polgári értékű a polgármester. LOL.”
 • 1. vádo 2008. január 30. 08:05
  „A jó zsíros állami állásnál nincs jobb!
  Miért is kell külön sajnálni az úgymond közszférábólelbocsátottakat????
  A kérdés ebben a témában az , ha ennyi embert lehet egyik napról a másik napra " nélkülözni" az állami intézményekből, hogy ezek az
  emberek mit csináltak eddig???
  Időszerű lenne megismerkedni minél több embernek a mai valósággal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belvárosban 150 ezret kérhetnek az albérletért

Szeged - Bár a szegedi albérletpiacot továbbra is a városban tanuló főiskolások és egyetemisták… Tovább olvasom