Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Ellenzi az élettársi viszonyt a Püspöki Konferencia

Szeged - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ellenzi az élettársi viszonyról szóló törvényjavaslatot. Kiss-Rigó László megyés püspök lapunknak elmondta: az élettársi viszony nem lehet a házasság alternatívája.
A „bejegyzett élettársi kapcsolatról" szóló törvényjavaslat a katolikus egyház tanítása szerint veszélyes támadást jelent a társadalom alapvető intézménye, a család ellen – nyilatkozta lapunknak Kiss-Rigó László. A szeged-csanádi egyházmegye püspöke szerint a kormány által előterjesztett törvényjavaslat az egész társadalmat érinti. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ezért is tartotta fontosnak véleményét az országgal közölni.

Kiss-Rigó László: Egyesek azt gondolják, hogy az élettársi viszony jó nekik, holott mindez éppen a társadalom önpusztítását jelenti Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi püspök szerint nemcsak a katolikus egyház, hanem a természeti törvény, és a magyar alkotmány is azt vallja, hogy a család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalom számára is hasznos életközössége. A férfi-nő kapcsolatnak a célja a házastársak kölcsönös java és az élet továbbadása.

Kiss-Rigó László arra a kérdésre, hogy a katolikus egyház helyesli-e az egyneműek élettársi kapcsolatát, határozottan nemmel válaszolt. – Ez nem azt jelenti, hogy egyházunk elítélné a homoszexuális embereket. Őket inkább segítjük – mondta.

Házasságpárti magyarok

Jelenleg Magyarországon 270-280 ezer élettársi kapcsolatot tartanak számon. A magyarok több mint 12 százaléka ilyen kapcsolatban él. Csongrád megyei statisztikák szerint a gyerekek csaknem egynegyede házasságon kívül születik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik gyerek vagy élettársi kapcsolatban vagy pedig egyedülálló anya mellett nő föl. Kissné Novák Éva családszociológus szerint a magyarok inkább házasságpártiak, szemben a svédekkel vagy az észtekkel, ahol a párkapcsolatok fele élettársi viszony. 
– Az egyház elutasít minden olyan kísérletet, amely a házasságon kívüli párkapcsolatokat, beleértve az egyneműek együttélését is, a házasság intézményéhez kívánja közelíteni jogi eszközökkel. Szerintünk ez gyengíti a társadalom életerejét és veszélyezteti a fiatalok döntési szabadságát, valamint a felnövekvő gyermekek egészséges fejlődését – közölte a püspök.

– Egyesek azt gondolják, hogy az élettársi viszony jó nekik, holott mindez éppen a társadalom önpusztítását jelenti – vélekedett Kiss-Rigó László.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a család az az alapvető emberi közösség, amely a személyes boldogság és a gyermekek nevelése szempontjából mással nem helyettesíthető. A püspöki kar szerint a politikusoknak szem előtt kell tartaniuk a társadalom védelmét, és olyan jogszabályok létrehozásán kell fáradozniuk, melyek erősítik a család intézményét, és bátorítják a fiatalokat a felelősségteljes családalapításra és gyermekvállalásra.


Olvasóink írták

 • 11. Dodó 2007. november 26. 16:44
  „Egyetértek "joy"-jal. Abba kéne már hagyni a klérusnak az állandó észosztást! Állítólag (szerintük) hat millió hívük van MO-on. Foglalkozzanak az ő lelki életükkel és hagyják békén az adófizetőket ! Nem elég, hogy az egy %-on felül kivesznek a zsebünkből 60 milliárd Ft-ot. Ez lakosonként 6000; adófizetőnként 15000Ft/év!!! És ha gyűjtés van, figyeljétek meg, hogy viselkedik az egyház! SZERVEZI, de soha senki nem hallott róla, hogy bármit is FELAJÁNLOTT volna!!! Maximum a püspök úr kiutazik Kárpátaljára és az általunk gyűjtött adományokat kenetteljes szavakkal az egyház nevében kiosztja! Maradjanak a templomban! Állítólag nálunk is szétvált az állam és az egyház!”
 • 10. szabo lajosné 2007. november 26. 13:24
  „IGEN IGAZA VAN A PÜSPÖK ÚRNAK,DE A TEMPLOMBA CSAK EGY IMÁRA IS PÉNZÉRT LEHET BEMENNI A KISNYUGDIJASOKAT IGY MÁR KIIS TILTOTTÁK. KÉT FIAM VAN ŐK IS IGY ÉLNEK MINIMÁL BÉRBŐL.HIÁBA SZERETNÉNEK TEMPLOMI ESKÜVŐT NEM TUDJÁK MEGFIZETNI.AZ UNOKÁMAT EGY REFORMÁTUS PAP KERESZTELTE MEG INGYEN ,OTT ÚGY LÁTSZIK TÉNYLEG AZ EMBER SZÁMIT.”
 • 9. söprü 2007. november 25. 18:33
  „Úgy van, szerintem is hatékonyabb eszközökkel kell a deviancia ellen föllépni!”
 • 8. jo bacsi 2007. november 24. 23:05
  „a katolikusoknak fel kellene mar ebredni az orok almukbol. maradi szervezet maradi almokkal.”
 • 7. rozimama 2007. november 24. 22:17
  „Egyszerüen ugy gondolom , hogy egy olyan ember aki nem nevel gyermeket vagy gyermekeket nekem ne papoljon arról hogy mi a család. Én és a párom már 14 éve élünk élettársi kapcsolatban boldogan és megértésben egymás tiszteletben tartásával,igy nem hiszem el hogy az én gyermekem rosszabb mint azért a családé akiknél minden este egymás anyukáját emlegetik.Azért a mi gyermekünk akik élettársi kapcsolatban születik letehet a későbbiekben annyit az asztalra tud tenni mint az aki ugymond családba nő fel. Voltam már férjnél kaptam Én volt férjemtől akkorát, hogy fal adta a másikat akkor melyik család a jobb, ez ahol nincs papir vagy az ahol volt? Kérdezem Én? A fiamat nem tudtam megkeresztelni mert nem vagyok templomba megesküdve, node itt jön a fordulat templomba meg nem esküdhetek mert már voltam féjnél,igy az Én fiam "pogány" Erre válaszoljon nekem valaki .”
 • 6. S.Grandpierre Cecília 2007. november 24. 21:27
  „Szociális okok is vezetnek ahhoz, hogy csak élettársi viszonyban maradnak a fiatalok.
  Talán túl merésznek tűnik fenti véleményem, pedig így van.
  Az egyedülálló anyát valamivel jobban támogatják, mintha a férjével együtt élnének. Sőt, nem egy olyan házasságról is tudok, ahol azért váltak el, hogy valamivel több pénzt kapjanak.
  Ilyen nyomorúságos a családok szociális helyzete, ha hiszik, ha nem, ma Magyarországon. A családokat segíteni kellene, nem pedig hátrányba részesíteni. Özvegyek nem mennek férjhez újra, mert elveszítik a juttatásukat, élettársak a hivatalok előtt letagadják egymást. Szükségből! Ezen kellene változtatni, olyan törvényekkel, amelyet élhetőbb életet biztositanának a családoknak!”
 • 5. söprű 2007. november 24. 21:05
  „Ti fogtok elfogyni minde gy szálik, birka magyarok ha hagyjátok nyakatokba zúdulni ezt a mocskot, és tűritek a következményeit: a buzulást, a népességfogyást, az erkölcsök romlását a népességfogyást majd a bevándorlást! Nem a papok szólnak belőlem, sajnos ma nincs egy Pázmányunk aki kimondaná a frankót és hatni tudna az eltévelyedett nyájra!”
 • 4. barbadosz 2007. november 24. 18:55
  „Ments meg uram attól, hogy a pretsbiterek bele szóljanak amihez semmi közük. Maradjanak csak a nyájuknál ameddig még van mert lassan elfogynak ha így cselekszenek.”
 • 3. joy 2007. november 24. 18:05
  „Csak nehány kérdés:
  - Milyen jogon szól bele birkanyáján kívül élők sorsába?
  - Honnan veszi a bátorságot, hogy olyan dologról nyilatkozzon, amit őmaga sosem is próbált, nem élt meg?
  - Hogyan merészeli a párkapcsolatot primitív, állati szaporodássá-fajfenntartássá degradálni?
  - Miként segítik a másokat? Martensbakancsos-Fatestápolós legényekkel?
  - Attól fél, hogy a templomi esküvők csökkenésével egyre kevesebb a lerabolható ifjú pár?
  - Miért nem hívei lelkével foglalkozik, minek avatkozik a prolitikába, amihez semmi köze?”
 • 2. dovva 2007. november 24. 17:11
  „Szegény zebegény!”
 • 1. zebegény 2007. november 24. 12:28
  „Azért püspök úr a formál-logika alapjaival nincs tisztában, tipikus csúsztatások:
  "veszélyezteti a fiatalok döntési szabadságát" - kérdés: Mi? Az ha elismerjük az élettársi kapcsolatot? Döntési szabadságot korlátozóként inkább azt tudom elképzelni, ha elutasítjuk az élettársi kapcsolatot, és csak a házasságot tartjuk elfogadható együttélési formának. Na, ez tényleg veszélyezeteti a döntési szabadságot.

  "Egyesek azt gondolják, hogy az élettársi kapcsolat nekik jó, holott mindez éppen a társadalom önpusztítását jelenti". - kérdés: Ha ezt így is gondolja, ettől miért ne érezhetnék maguk számára jónak az élettársi kapcsolatot. Az hogy valami kollektív szinten rossz, nem jelenti azt, hogy az egyén számára nem lehetne jó. Az individuum és a társadalom érdekei közötti ilyen jellegű feszültség - a dolog természeténél fogva - mindig adott volt.

  Igazából nem a kérdésben akartam állást foglalni, hanem csak azon röhögtem megint, hogy jó lenne, ha az egyháziak végre megtanulnának érvelni, mert a logikai csúsztatásokkal, hibákkal tűzdelt érvek inkább szánalmasak, mint meggyőzők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halász Gáborból nem lett éneklő pártelnök

Keveset tudott a polgármesterségről, mégis programja nagy részét egy év alatt teljesítette Kiskutas… Tovább olvasom