Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Elmaradt a januártól ígért béremelés az egészségügyben

Csongrád megye - Tényként jelentette be több államtitkár is december óta a szakorvosok és az egészségügyi szakdolgozók januári béremelését. Ehhez képest senkinek sem nőtt az alapbére.
Sztrájkba léphetnek

Hogy a beígért béremelést megkapják, a sztrájktól sem zárkózik el a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (RESZASZ) – jelentette be tegnap az újonnan alakult érdekvédelmi tömörülés vezetője, Dénes Tamás. Addig a tiltakozásnak más formáját is választhatják az egészségügyi dolgozók: ha például egyénileg megtagadják a túlmunkát – vetette fel. Ha valaki így döntene, és ebből hátránya származna,
a RESZASZ jogi csoportja akár azonnal is segítséget tud nyújtani neki – nyilatkozott a hvg.hu-nak.
Decemberben tényként jelentette be a miniszterelnöki hivatal államtitkára, hogy januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért. Az is elhangzott, hogy a szakorvosi minimálbér 270 ezer forintra emelkedik. Ezt idén Rétvári Bence, az EMMI államtitkára is megerősítette.

Az egészségügyi dolgozók a napokban kapták meg januári fizetésüket – ami ugyanannyi volt, mint a tavalyi. Miután az orvosok számon kérték a korábbi kormányzati kijelentést, az egészségügyi államtitkárság válaszul azt közölte: 357 szakorvos többet visz haza egy 151 ezer forintos ösztöndíjjal, amit öt éven át kapnak. A szakdolgozókról – akik közül senkinek sem nőtt egy fillérrel sem a bére – már szó sem esett.

– Durva arculcsapásként éltük meg, amikor szembesültünk a pár napja átutalt januári alapbérünkkel – mondta Lovas András szegedi aneszteziológus. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagja egyike annak a több mint tízezer szakorvosnak, aki egy fillérrel sem kapott magasabb alapbért, mint tavaly. Mint mondta, február elején ugyan már szállingóztak olyan EMMI-nyilatkozatok, hogy a bérkiegészítés feltételes módú, de ezt csak akkor hitték el, amikor a saját szemükkel látták. Csalódott, csakúgy, mint kollégái – árulta el. Egy államtitkár kijelentését eddig ugyanolyan súlyúnak tekintették, mint egy szakorvos által kiállított szakvéleményt, de a valóság sajnos mást mutat.
 
Lovas András a sajtó kereszttüzében tavaly decemberben. Tízezer kollégájához hasonlóan ő sem kapott béremelést. Fotó: Kuklis István
Lovas András a sajtó kereszttüzében tavaly decemberben. Tízezer kollégájához hasonlóan ő sem kapott béremelést. Fotó: Kuklis István

Jelenleg egy szlovák szakorvos órabérének felét kapják meg. Ha pedig nem nő a hazai bér, még kevesebben maradnak a rendszerben, és komoly veszélybe kerül a minőségi betegellátás. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoporthoz csatlakozott közel kétezer fiatal rezidens és idősebb szakorvos csupán tisztességes bért szeretne, a pályán eltöltött éveknek megfelelő, differenciált emelést, hálapénz nélkül.

Megjegyezte, a 357 közelmúltban szakvizsgázott orvos öt évre igényelhető ösztöndíja egyébként sem alapbéremelés, nem számít bele az ügyeleti díjakba és a nyugdíjalapba sem, a bankok pedig nem tudják elfogadni hitelfedezetként kölcsön igénylésénél. Ezek az ösztöndíjprogramok csak egy nagyon szűk szakorvosi réteget érintenek, talán pár száz embert, miközben több mint tízezer szakorvos vár a megígért bérfelzárkóztatásra – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Szegeden: ők nyertek jegyet az év legütősebb vígjátékára!

Újra Szegeden: ők nyertek jegyet az év legütősebb vígjátékára!
Gesztesi Károly, Hujber Ferenc ás Török Anna főszereplésével mutatják be újra Szegeden, az IH Rendezvényközpontban a Ma estére szabad a kecó, avagy a londoni szextett című vígjátékot. Tovább olvasom