Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Elővásárlási jogot kér a Bartókra a vállalkozók

Szeged - Információink szerint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) elővásárlási jogot kér az önkormányzattól a vállalkozók által 1896-ban épített egykori székházára, az eladósorba került Bartók Béla Művelődési Központ épületére.
Miután a szegedi közgyűlés legutóbbi ülésén döntött a Bartók Béla Művelődési Központ sorsáról (a városi ügyészségnek ígérték az épületet), vállalkozók egy csoportja azzal kereste meg a kamarát, hogy – ha már vissza nem kaphatja – vásárolja vissza egykori székházát. Az épületet 1896-ban saját pénzükből emelték a város akkori vállalkozói, iparosok, kereskedők, kézművesek, s több mint ötven évig adott otthont a kamarának.

Szeri István, a CSMKIK elnöke megerősítette információinkat. Mint elmondta, a kamara mindig nosztalgiával tekintett a Bartók épületére, ezt jelzi az a márványtábla is, melyet a szegedi kamara megalakulásnak 110 éves évfordulóján, 2000 június 8-án helyeztek el az épület Deák Ferenc utca felőli oldalán. A rendszerváltoztatás után a kamarákat kihagyták a kárpótlásból, így a mai vállalkozók legföljebb szellemi örökösei lehetnek a patinás épületnek. A ház sorsa érzelmi kérdés is számukra. Éppen ezért, most, hogy a városnak tervei vannak a Bartókkal, a kamara elővásárlási jogot kér az önkormányzattól. Kérdésünkre válaszolva, Szeri István kijelentette: a kamara bármelyik pillanatban képes megvásárolni a Bartók épületét ugyanazon az áron, mint bárki más. A lépéshez természetesen testületi döntések kellenek.

A művelődési házat az ügyészség is szeretné megkapni Fotó Schmidt Andrea

Ha visszakerülne a kamara tulajdonába a Bartók épülete, valószínűleg egyfajta vállalkozói központot, inkubátorházat létesítenének benne – tudtuk meg Horváth Lajos titkártól. A kamara ügyintéző szervezetének vezetője sorolja azokat az európai uniós pályázatokat, melyek segítségével – a szerbiai partnereket is bevonva – eurorégiós vállalkozói programokat tudnának koordinálni és bonyolítani az épületben.

Volt egyszer egy székház

A Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara alakuló díszközgyűlését 1890. szeptember 7-én tartották meg Kállay Albert főispán, miniszteri biztos elnöklete alatt. A kamara már megalakulásakor célként tűzte ki egy állandó székház megépítését. Az épület alapkövének letételére 1896. szeptember 6-án került sor a Vörösmarty és Deák Ferenc utca sarkán levő 672 négyzetméter kiterjedésű telken, melyet a város illetve a Lloyd Társulat engedett át a kamarának. Az épületet Víg Albert tervezte, a kivitelező pedig Raichl Ferenc szabadkai építész volt, aki a munkát 50 ezer 183 forintért vállalta el. A székház felavatása díszülés keretében 1897. szeptember 7-én történt meg. A felavatáskor a kamara két emléktáblát is elhelyezett az épület előcsarnokában, amely máig látható. A kamarát 1948-ban államosították, jogutód nélkül megszüntették, épületét elvették. 
 

Olvasóink írták

  • 3. met 2008. február 25. 20:35
    „Tuti kinai üzlet lehet belőlle SOK SOK cipővel meg gatyával.”
  • 2. tuti 2008. február 25. 15:20
    „na bizony. ez tuti igy van mindig.ez ma a globalis pénzhatalmi rendszer előjoga!!!az egesz közepeuropai tersegben,no meg a nyugati fertalyon. egy percig sem kell gondolkodni rajta ki az a "szerencsés" jobbanmondva betolakodo.tipp:akik egesz M.o.-t felvasaroljak.”
  • 1. maci52 2008. február 25. 12:23
    „Késő bánat,szerintem már valakinek a tanácsnál már landolt a számláján a zsozsó.! "ő" a legjobb ajánlattevő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sertésszállító kamion borult fel a régi 5-ösön

Szeged - Felborult vasárnap délben egy sertéseket szállító, magyar sofőrrel közlekedő olasz… Tovább olvasom