Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Felavatták Gregor József szobrát

Szeged - A Dóm téri nemzeti emlékcsarnok nyugati térfalánál vasárnap sok száz emlékező előtt Botka László polgármester felavatta Gregor József bronz mellszobrát, Bánvölgyi László alkotását.
Szeged 2006 októberében elhunyt Kossuth-díjas díszpolgárára – aki tegnap lett volna 70 éves – barátja, Csernay László orvosprofesszor emlékezett. A szobrot megkoszorúzták az operaénekes nevét viselő újszegedi iskola diákjai is. Közreműködött a szegedi szimfonikusok rézfúvós együttese, Fekete Gizi verset mondott, Vajda Júlia és Szvétek László Harazdy Miklós kíséretével énekelt. A szoboravatás után este a városháza Muzsikáló Udvarán emlékkoncertet rendeztek, amelyen felléptek a világhírű basszista pályatársai, művészbarátai, valamint lánya, Gregor Bernadett színművész, aki a technika segítségével duettet is énekelt édesapjával.

Fotó: Karnok Csaba
Felavatták Gregor József szobrát.
Fotó: Karnok Csaba

Olvasóink írták

 • 7. mazsolaszolo 2010. augusztus 09. 18:48
  „Bizony-bizony. Ott a helye a panteonban. Kinek másnak, ha neki nem?
  Köszönet neki a sok-sok kincsért, amit itt hagyott nekünk magából: az örök Sarastro-ért, Falstaff-ért, a felvételek őrizte hangjáért, a mosolyáért, a humoráért, a kedvességéért, az emlékekért. Nyugodjék békében!”
 • 6. N.P. 2010. augusztus 09. 12:40
  „Emberek! A politika mindig és mindenkit ki akar és ki is fog használni, Szent Istvántól Vass Albertig! Jóskának helye van a Pantheonban. Az nagyon jó, ha nem tudjuk eldönteni ki kapott többet a másiktól - város vagy Jóska.”
 • 5. Carlo 2010. augusztus 09. 11:27
  „szerencsére azok közé tartozom, akik személyesen ismerték, és köszönöviszonyban voltak Jóskával..
  sajnálom, hogy elment örökre”
 • 4. louis 2010. augusztus 09. 11:19
  „3. robinhood46 2010.08.09. 11:06

  Tisztelt robinhood46, tökéletesen egyetértek a hozzászólásában írtakkal.
  Hasonlót jeleztem már a szoborállítás tervének nyilvánosságra kerülésekor.
  A politika ki/használja Gregor népszerűségét.
  Azt azért továbbra is fenntartom, hogy Vitéz János, Mátyás király szomszédságában kicsit aránytalan és kissé elsietett Gregor helye a Nemzeti Pantheonban. (Hiszen van már szobra, van nevét viselő iskola Szegeden.)”
 • 3. robinhood46 2010. augusztus 09. 11:06
  „Kedves varadipal,
  igen kifejező a szobor. Én Gregor (így hívtuk) egyik legjobb ismerőse (barátja) voltam. Elhiheti nekem, hogy most egy kicsit bekerült Jóska most a politikába, ahogy Gregor is ténylegesen a 88-as években. Botka előnyt akar belőle, hát legyen. Gregor emberként is volt olyan jó, mint énekes. Ez az első amerikai útjáig igaz. Utána a managerek intéztek mindent, éneklés sokkal kevesebb volt, majdnem csak PR volt a Gregor, meg anekdóták és TV show. Nálánál nem volt nagyobb szegededi, aki büszke volt szegediségére, mint tán senki más. Ez is kb. 1993/94 ig tartott. Gárdonnyal pedig jött a város zsarolása. Újabb és újabb fenyegetőzések, mi lesz, ha nem kapom meg ezt meg azt. Mindent megkapott. Azt is tudni kell, hogy kevés ember kapott annyit Szegedtől, mint Gregor.
  Mindenki sajnálhatja, aki nem ismerte személyesen, főleg a fiatal Gregort, nála kedvesebb, harsányabb, önzetlenebb ember nem nagyon volt. És fúrták 100-zal s színházban. Főleg Gyimesi Kálmán. Ez is az igazsághoz tartozik. Talán érdemes lenne mindent megírni egyszer. A Bárka éttermet, Gyurit, a pincért, a Pannónia motort, a Zsaporozsecet, Dobó Pistát, a hentest, akik tényleg ismerték őt. Gregor a miénk is nemcsak a pantheoné, a iskoláé, ami talán egy hajszállal több, mint kellene. De csak egy hajszállal.”
 • 2. antikos 2010. augusztus 09. 10:26
  „Így igaz!
  Viszont Botka előkerült??? Mostanában nem látni...”
 • 1. varadipal 2010. augusztus 09. 09:37
  „Szép, élethű, kifejező a szobor. Ott a helye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb a házasság

Míg a hatvanas években csaknem minden nő életében egyszer férjhez ment, ma már több mint felük hajadonként éli le életét. Tovább olvasom