Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Fellegi: Mérlegelni kell, hogy pozícióhoz kötött-e az IMF-delegáció vezetése

Szeged - Jelen pillanatban a nemzeti fejlesztési minisztériumot vezetem, ebben a minőségemben voltam itt - mondta Szegeden Fellegi Tamás.
Akik szerint lemondása gyengíti az IMF-tárgyalódelegáció súlyát, azok arra hivatkoznak, hogy a delegáció vezetése bizonyos pozícióhoz kötött. Ezt mérlegelni kell – válaszolta a delmagyar.hu felvetésére Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken Szegeden. Fellegi – aki csütörtökön felajánlotta lemondását, mert csak az IMF-tárgyalásokra akar koncentrálni – az SZTE TTIK Energia Szabadegyetemen tartott előadást a nemzeti energiastratégiáról. Ennek kezdetén kérte: „a műfajokat ne keverjük össze, energiapolitikával foglalkozzunk, minden egyéb témát válasszunk le." A Nemzetközi valutaalappal kapcsolatos újságírói kérdésekre a majdnem két órás előadás után válaszolt.

Hangsúlyozta: tartalmi kérdésekről értelmetlen és helytelen dolog lenne nyilatkozni a tárgyalások megkezdése előtt. De „időről időre, amikor tájékoztatást kell adnunk a közvéleménynek, akkor tájékoztatást fogunk adni" - fogalmazott.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az előadás során nem távozó miniszter benyomását keltette, így reagált:

– Jelen pillanatban a nemzeti fejlesztési minisztériumot vezetem, ebben a minőségemben voltam itt. Helytelen dolog lenne, ha ennyire személyfüggő lenne a dolog, nem attól ilyen az energiapolitika, az energiastratégia, mert én vagyok a miniszter. Ez egy közös munka volt, amiben nekem is megvan a szerepem, de ez egy kormánydöntés.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel kapcsolatban is kapott kérdéseket. Fellegi úgy fogalmazott, hogy „ha azt kérdezik, hogy mindenben 100 százalékosan egyetértünk-e, akkor nem. Ha az a kérdés, hogy vannak-e vitáink, akkor vannak, de ez így helyes. A kormányzásnak és a vitának nem az az értelme, hogy mindig mindenben egyetértsünk, hanem hogy ésszerű kompromisszumok szülessenek.

Az energiastratégiáról szóló részben kitért többek között arra: elképzelhetetlennek tartja, hogy a paksi atomerőmű bővítését bankok finanszírozzák, ez csak állami segítséggel történhet. Erre 4-5 állam képes: Kína, Dél-Korea, az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország.

Az energiapolitikában az Európai Unió egységes piac megteremtését írja elő, de nemzeti hatáskörben tartja a leglényegesebb kérdést, a nemzeti energiamix eldöntését. Minden ország maga határozhatja meg, hogy milyen mértékben, arányban használ fel megújuló energiát, atomenergiát, földgázt, kőolajat, szenet. Ebből nem is akar egyik tagállam sem engedni, pedig ez a kulcskérdés – magyarázta.

Kijelentette: fenntartható energiapolitikára van szükség, amelyben kiemelkedő szempont az energiahatékonyság, energiatakarékosság, az ellátásbiztonság, az energiafüggetlenség, a finanszírozhatóság, az állami szerepvállalás és a hosszú távú gázellátás kérdésre. Ezeknek a szempontoknak egyszerre kell érvényesülni.

Olvasóink írták

 • 6. saturnus 2011. december 12. 06:11
  „Igen rövidlátóak ma az emberek és mindazok akik ezt az embert hatalomra jutatták. Ő azért intett be az EU-nak,hogy Trianont az EU vegye napirendre és adja vissza az elcsatolt területeket.Ezért teszi mindazokat a tőrvénymódosításokat egyszemélyi diktátumba,hogy araszolgatva érje el. De óriási tévedésben mondhatnám álomvilágban él ez az ember ami olyan káros ma a mai Magyar társadalomra,mint tette ezt hitler. Megjegyzem az EU határai szabadon átjárhatóak,áru és tőke szabadon mozoghat. Magyar Magyarral üzletelhet ide oda költözhetnek,tehát Kárpát medencén belül már egyesült a Trianoni Magyarság. Azt a sok EU ellenes kirohanást és ellenséges intézkedést, barátság ellenes törvénykezéssel ne gondolja egy percig se,hogy labdába rughat. Úgy ahogy Berlusconit és Papandreut és kormányait távozásra kényszerítették őt is leléptetik ha úgy tetteszik,közvetve megfogják buktatni. Mivel mindenkinek tudni kell Márciusig van csak tartaléka pénzben az országnak. Ha nem kapja meg a kölcsönt bedől az ország. Nem tudja fizetni a nemzetközi kötelezettségeit és a hazai közkiadásokra sem lessz pénz,mint ahogy ma is akadozik sok önkormányzatoknál és állami intézményeknél .Nem tud nyugdíjakat és állami fizetéseket fizetni. Ezt köszönheti annak,hogy egyrészt lenyulta a tartalék pénzeket az első hónapokban például lézer lázár lixus autó bérlése, A kőbánya és Tokaj szölleje vesszeje után "Tőzegbányát " vásárolt magának állami pénzből. 16% adó csag a felső tíezernek kedvezett és azok inkább elnyaralják és grófok bárók lesznek minthogy munkahelyeket teremtsenek. Elhibázott álomvilágban leledző gazdaságpolitikai intézkedéseikkel és folyamatos hazudozásaikkal szakadék szélére sodorta az országot és lakosságát. Bármikor kirobbanhat egy polgárháború,nem tudni mi lessz az a kritikus pont ami beindítja a folyamatot. Az IMF nem fog evvel az emberrel tárgyalni és kormányával sem. Mi is tőrténik most? Mindazt amit orbán hatalom bebetonozást készített elő magának ezt kellene feladni ezért,tehát óriási dillemába van és nem érzékeli azt,hogy vesztett. Nem tudom emlékeznek e sokan csaucseszku hogyan végezte? Ma már több mint három millió koldus országa lettünk és óriási kivándorlási hullám indult meg,és csökken a lakosság,hát ez a sikeres politika és politikai gazdaság?”
 • 5. varadipal 2011. december 11. 10:16
  „Ha elvállalja a kormánymegbízotti poziciót, akkor felesleges volt a kormánytagságról lemondani. Rajta marad a süllyedő hajón. Pozició nélkül meg ki a fene tárgyal vele érdemben? Matolcsit kirugni, tárcákat Fellegi vezetése alatt összevonni, és amíg odavan tárgyalni, az államtitkárok helyettesítsék. Ha nem tudják a helyettesítést megoldani, el kell őket zavarni. Ennyi.”
 • 4. újratöltve 2011. december 10. 15:30
  „Orbán most is szembe megy a józan ésszel!Az IMF hitel 70-80%át az EU állja! Vajon most mit fognak nekünk "bemutatni"? <moderálva>”
 • 3. zoltanszabo 2011. december 10. 10:48
  „Nagyon sokalja a munkát. Ő felel az orosz, a kínai kapcsolatokért is .Pedig régóta a csókosok táborában van. A többi pártkatonának nincsennek aggályaik : ők símán ellátnak 8-10 állást is egyszerre !
  ott van pl. a BKV .s Kocsis I --ő pl. 22 munkahelye volt. --egy időben ! ennyi helyről kapott lóvét !!!!!!”
 • 2. jozko 2011. december 09. 21:50
  „Szóval taktikázik.
  Ügyes.
  Így akarja megtartani a miniszteri bársonyszéket - is.

  Ne legyenek kétségei.
  Miniszter nem maradhat.

  Ha az IMF súlytalannak ítélné őt tárgyalópartnernek -ex miniszterként - akkor a Miniszterelnök szemrebbenés nélkül visszahívja -és lesz másiiiiik...
  Úgy hiszem, ez a miniszteri bársonyszék már "elkelt".”
 • 1. Commander-V2 2011. december 09. 18:19
  „Aki”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A táncházmódszer az UNESCO szellemi világörökség-listáján

Jövőre lesz negyvenéves a magyar táncházmozgalom – a táncházmódszert az UNESCO november végén felvette a szellemi világörökségek listájára, másodikként az országból a busójárás után. Tovább olvasom