Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Gregor József csalódott a mai politikában

Gregor József rosszul viseli az Operaházzal kapcsolatos történéseket, és csalódott a politikában. Kossuth-díjas basszistánkat, akinek pénteken unokája született, a hét végén a Dóm téri Csárdáskirálynőben láthatja a közönség, augusztusban pedig a városháza udvarán lép fel barátaival.
Gregor József a Csárdáskirálynőben a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba
– Bernadettel naponta többször is beszélünk telefonon, de a rengeteg fellépés és próba miatt még nem tudtam megnézni az unokámat. Álmos Attilának hívják, 3 kiló 80 dekával péntekre virradó éjjel született. Sajnos én majd csak a Csárdáskirálynő Dóm téri előadásai után láthatom. A feleségem már megnézte, és azt mondja: valóságos kis vasgyúró. Bernadett nagyobbik fia, Bence már nagy lakli, tizenkét éves, épp egy evezőstáborban nyaral. Remélem, nem lesz belőle se színész, se operaénekes. Ronda pálya a miénk: a gyönyörű másodpercekért, a sikerért sokszor szörnyű éveket kell szenvedni – mondja Gregor József.

Szeged díszpolgárát pénteken este Tevje szerepében a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönsége ünnepelte, a Hegedűs a háztetőn, a szegedi színház produkciója nagy siker volt. Ezen a hétvégén Gregor már újra Leopold Mária nagyherceget játssza Csárdáskirálynőben a Dóm téren. – Nem lesz sok változás a tavalyi előadáshoz képest. Nemcsak a közönség, mi is nagyon szerettük ezt a produkciót. A jegyek most is mind elkeltek. Jó az előadás, mert Alföldi Róbert nem erőszakolta meg a darabot.

Népszerű basszistánk mostanában nincs túl jó hangulatban. Nem titkolja, megviselte az Operaház körüli hercehurca. – A politikusok összevissza hazudtak. Megígérték, hogy segítenek rendbe hozni a dolgokat, közben pedig igazából nem érdekel senkit. Tragédia, ami ma az Operaházban van. Nem biztosítanak elegendő pénzt a működésre, és a személyi feltételek sem adottak a normális munkához. A miniszter azt tervezi, hogy nem írnak ki pályázatot, hanem felkérnek valakit főigazgatónak.

Szülinapi est a városházán

A szegedi városháza Muzsikáló Udvarán augusztus 6-án ismét megszervezik Gregor József szokásos születésnapi estjét. – Törőcsik Marikát hívtam meg, mert nagyon jó barátság alakult ki közöttünk még a szolnoki Hegedűs a háztetőn-előadások idején. Kulka Jánost is hívtam, mert ő is szegedi, de mostanában nagyon ritkán látni őt itt. A harmadik vendégem Börcsök Enikő lesz, akivel láttam egy csodálatos Stuart Mária-előadást Alföldi Róbert rendezésében a Pesti Színházban. Rendkívül tehetséges színésznőnek, erős egyéniségnek tartom. Meglepődött, amikor felhívtam telefonon. Azt mondtam neki: azt csinál, amit akar, ez egy liberális koncert. Számomra is meglepetés, hogy milyen műsort hoz – állítja a basszista.

Ezzel abszolút egyetértek: vállalja végre a politika a felelősséget. A pályázatosdi rendkívül álságos dolog, hiszen úgyis mindig minden előre le van játszva. Az egész színjáték csak azért kell, hogy a politikusok azt mondhassák, mindent demokratikusan csináltak. Ebben nem kell demokratikusnak lenni. Ki kell nevezni a vezetőket, hogy mielőbb rendbe hozzák az Operaházat.

Gregor József a legutóbbi parlamenti választásokon Sándor Klára mellett kampányolt Szegeden. A kormány nagy vihart kavaró megszorításairól most azt mondja: ezeket az intézkedéseket akkor is meg kellett volna hozni, ha nem a szocialista-liberális koalíció, hanem a polgári jobboldal nyer. – Elkeserít, hogy a választási kampányban végig marginális kérdés maradt a kultúra. A következő évadot még végigcsinálom, azután talán abbahagyom az éneklést. Már nem okoz örömet a szereplés, mert túl körülményes lett mindaz, ami a fellépéseket megelőzi. Hogy mást ne mondjak, a katasztrofálissá vált közlekedés miatt két órával korábban el kell indulnom Gárdonyból, hogy megnyugtató módon beérjek az Operaházba. Ez nekem már sok. Szegeden még megcsinálom jövő tavasszal A windsori víg nőket. A koncertjeimet viszont már egyre ritkítom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a nagy állami átszabás

A megyében működő, összevonásra és átalakításra ítélt állami fenntartású hivatalok vezetőinek… Tovább olvasom