Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

HÁM művésztelep: tizenkét éve az egység jegyében

Mórahalom - Külön boldogság számomra, hogy a családomat, a feleségemet és a kiskutyámat is magammal hozhatom. Szeretem, ha a ˝rajongóim˝ körülvesznek - mondta Várhelyi György szobrász, aki tíz alkotóval együtt dolgozott a tegnap véget ért Homokháti Művésztelepen Mórahalmon.

Idén nyáron is megrendezték a Homokháti Művésztelepet (HÁM), amelynek a mórahalmi nagyszéksósi öregiskola adott otthont. A július 7-én kezdődött táborban 11 alkotó vett részt, akik az ország különböző részéből érkeztek.

A csoport festőművészekből, grafikusokból és idén egy szobrászművészből állt, akik tanítanak is szakmájukban. Nem titok, ebben az alkotótáborban régi barátok térnek vissza minden nyáron – immár 12. éve.

A művésztelep 2003-ban az egység jegyében alakult.

– Nemcsak a résztvevők közötti kapocs, szellemi alapállás, de a világ egysége, a rész és egész egysége a lényeg. A szépség egyik kritériuma az egység. Erről szól a közösségi lét hatalmának és erejének megléte – mondta Pataki Ferenc festőművész, a művésztelep szellemi vezetője és alapítója.
 

HÁM művésztelep: tizenkét éve az egység jegyében. Fotó: Kuklis István (galéria)

 

 

Ők tizenegyen

A művésztelep résztvevői voltak: Pataki Ferenc festőművész, Várhelyi György szobrászművész, Szögi András, Bakos Ferenc és Papp Zoltán grafikusművész, Németh József Pál festőművész, Kis Tamás rajztanár, Szécsi Katalin Zs. festőművész, Víg Annamária amatőr képzőművész, Laczkó Andrea festőművész és Peták Mária rajztanár.
 

A művészet társas tevékenység. A művésztelepen az alkotóknak lehetőségük van magukba mélyedve alkotni. Kiléphetnek a folyton felfrissülő és megújuló természetbe a megszokott, zárt műtermükből. A nap végére elkészült munkákat egymás között bemutathatják és megbeszélhetik. Ez összehozza a művészeket. Inspirációt és energiát ad.

Szécsi Katalin Zs. festőművész – aki állandó résztvevője és alapítója a HÁM-nak – elmondta, idén is otthonról hozott művein dolgozott. – Az itteni nyugodt táj valóban inspirál. A lírai műveket ebben a környezetben a legkönnyebb megfesteni– mondta a festő.

Az alkotás szabadsága és öröme mellett más dolgok is erősítik a művészek közötti kapcsolatot, például egy horgászat alkalmával elköltött közös halvacsora, az esti szalonnasütés vagy egy kis fürdőzés a Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőben.

 

 

 

 

HÁM művésztelep: tizenkét éve az egység jegyében. Fotó: Kuklis István (galéria)


A táborhoz idén egy szobrászművész csatlakozott. Az Albertirsán élő Várhelyi György a HÁM művésztelepen általában hozott anyagokból, fával dolgozik. Konstruktív, népi motívumokra utaló alkotásai közül a festett fából készített Az én Golgotám című szobra idén a HÁM galéria gyűjteményébe került. Elmondta, nagyon szeret idejárni.

– Az itteni körülmények, az elhelyezés és az étel is nagyon klassz. A társaság kedves és szimpatikus. Külön boldogság számomra, hogy a családomat, a feleségemet és a kiskutyámat is magammal hozhatom. Szeretem, ha a „rajongóim" körülvesznek. Ha nem jön közbe semmi, akkor jövőre is jövünk – mondta a szobrász.

A művésztelep tegnap a Molnár Dixieland Band koncertjével és bográcsozással zárult. Az itt készült alkotásokból néhány minden évben bekerül a HÁM galériájába.

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

838 bevándorlót fogtak kedden a megyében

A legnagyobb számú csoportot hajnalban Röszkén fogták. Tovább olvasom