Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Ismét dobra verik az egykori I-es kórházat Szegeden - 1,3 milliárd helyett már 914 millióért adnák

Ismét dobra verik az egykori I-es kórházat Szegeden - 1,3 milliárd helyett már 914 millióért adnák
Befektetők korábban wellness-szállóvá, idősotthonná és tudományos műhellyé alakították volna a lassan egy évtizede üresen álló volt I-es kórház épületeit, amelyeket ezúttal heten tekintettek meg.
A Kossuth Lajos sugárút felőli, több mint 11 ezer négyzetméteres telken álló kórházépület 684 milliót ér, míg a Pulcz utcai, valamivel több mint 2 ezer négyzetméternyi telken lévő másik épületet 230 millióra tartja az IKV Zrt.
A város ingatlankezelő cége együtt értékesítené az épületegyüttest, amelyet 914 millió forintos alapáron pályáztatnak.
 

A szerdára meghirdetett bejáráson heten vettek részt, ha komolyak a szándékaik, akkor még meg kell vásárolniuk a pályázati csomagot, és a hónap végén dől el, hogy ezúttal lesz-e új gazdája az ingatlannak.

Az értékesítésről már tíz éve döntött a közgyűlés, akkor határozták el, hogy a helyi védelem alatt álló Kossuth Lajos sugárúti épület mellé 300 millióért megvásárolják a Pulcz utcait, és a kettőt együtt 1,21 milliárdért verik dobra. A pénzből kapott volna a Szegedi Tudományegyetem is, amiből felújításokat hajtottak volna végre a pszichiátriai részleg számára, ám nem találtak befektetőt.
 
Ismét dobra verik az egykori I-es kórházat Szegeden - nézzen be velünk az épületbe! - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István

Az elmúlt években több ízben is próbált a város megszabadulni az ingatlantól, három éve például 1,3 milliárdot kértek volna érte, míg két éve arról írtunk, hogy az induló árból akár 40–45 százalékot is engedett volna az önkormányzat, az ingatlanpiac akkori élénkülése miatt abban bíztak, lesz vevő, ám nem jöttek be a város számításai.
 

A szerdai bejáráson kiderült, bizony nagy fába vágja a fejszéjét az, aki hasznosítani szeretné az ingatlant, hiszen bár a 200 éves, 5000 négyzetméter hasznos alapterületű épület falai stabilak, nem csupán a lehangoló látványt nyújtó zöld kórházi csempét érdemes leverni a falról, hanem az elektromos hálózat és a fűtési rendszer is modernizációra szorul.

A kisebb épületet az SZTE jelenleg is használja, az sokkal jobb állapotban van, azonnal beköltözhető lenne. Az egyetem egy szerződés értelmében fél évet kap arra, hogy tulajdonosváltás után kiköltözzön a Pulcz utcaiból.

Az IKV szakembere a hét érdeklődőt arról is tájékoztatta, hogy az új tulajdonost állagmegóvó felújítási kötelezettség is terheli a vételtől számított 3 éven belül, a külső védett homlokzatra, a tetőre és a kerítésre vonatkozóan. Elhangzott az is, hogy a parkban védett növények is vannak, amelyeket óvni kell, ám az egykori udvaron lévő kantint bátran el lehet bontatni.

Azt, hogy milyen nagy is a telek, jól jelzi, hogy bontás nélkül 3000 négyzetmétert beépíthet az új tulajdonos, sőt a tetőteret is lehet hasznosítani. Az érdeklődők megtudták azt is, hogy azért nem külön értékesíti az ingatlanokat a város, mert közös a csatornarendszerük és egy kazánról megy a fűtés is.

A pályázati tárgyalást november 27-én tartják, a 914 milliós alapár után a licitlépcsőt 10 millió forintban határozták meg. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulturális szervezetek támogatásáról döntöttek Szegeden - kiemelt figyelmet kapott a MASZK

A szervezetek közül megkülönböztetett figyelmet kapott a MASZK Egyesület, amellyel együttműködési… Tovább olvasom