Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ivartalanítási kampányt szerveztek a szegedi állatorvosok

Szeged - Harminc százalékkal olcsóbban dolgoznak a szegedi állatorvosok február 22-éig, hogy minél kevesebb nem kívánt állatterhesség legyen. Az ivartalanítás 8000 forinttól indul.
Táskában kidobott kiskutyák, kertbe behajított kutyatestvérek jelzik: sokan az éj leple alatt szabadulnának a nem kívánt kisállatáldástól. Az állatkínzásnál viszont létezik egy humánusabb megoldás a váratlan kölyökalom megelőzésére: a házi kedvencek ivartalanítása.

– Mici és Szüri, anya és lánya. Nem szeretnénk több kismacskát, ezért döntöttünk a petefészkük eltávolítása mellett – mondták az ivartalanításra előborotvált macskák gazdái tegnap az egyik szegedi kisállatorvosi rendelőben. Több szegedi állatorvos egy hónapos kampányt indított: február 22-éig olcsóbban ivartalanítanak.

Macska a műtőasztalon. A szerző felvétele
Macska a műtőasztalon. A szerző felvétele

Bűncselekmény

Sokan engedik szaporodni házi kedvenceiket, emiatt sokkal több kutya és macska születik, mint amennyit felelős gazdák igényelnek: megelőzéssel csökkenteni lehetne az állatkínzásos bűncselekmények számát. Az Orpheus Állatvédő Egyesület jelmondata: „Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik!". Sokan nem tudják, hogy háziasított emlősállatot elhagyni, kitenni bűncselekmény, amiért börtönbüntetést is lehet kapni – írta az állatvédő egyesület.  

– Nyugodtabb lesz az állat, könnyebb lesz vele együtt élni. Statisztikai adatok igazolják, hogy az ivartalanított nőstények kevésbé hajlamosak az emlőrákra – érvelt az ivartalanítás mellett Rengei Antal. A Szegedi Kisállat-Ambulancia szakállatorvosa kifejtette: a gazdák 95 százaléka nem tenyésztő. – A menhelyek zsúfoltak, kár az utcára gyártani a kisállatokat. Tévhit, hogy az állatok jólétéhez a szülés is hozzátartozik. Ennek semmilyen valós alapja nincs – fogalmazott Rengei Antal.

Megtudtuk: a tüzelő kutyák és macskák viselkedése megváltozik, ami olykor veszélyes és kellemetlen lehet a gazdákra nézve. – A nőstény állatok időskori gennyes méhgyulladása gyakori. Ezt a természetes hormonális változás hozza, függetlenül attól, fialt-e vagy sem. A gyulladástól az állatok életveszélyes állapotba kerülnek, amit az ivartalanítással el lehetne kerülni – magyarázta az állatorvos.

Rengei Antal a február 22-éig tartó kampányról elmondta: az állatorvosok a beavatkozások árából átlagosan 30-35 százalékot engednek. Az ivartalanítás súlytól is függ: a legkisebb állatokat már 8000 forintért, míg a legtestesebbeket 35 ezer forintért szabadítják meg ivarszervüktől. Megtudtuk: a házi kedvencek a műtétből jellemzően másnapra felgyógyulnak, pár napig antibiotikumot kaphatnak.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Hugika010 2013. február 02. 21:27
  „nem igaz, hetente kell neki tablettát adni... de attól még tüzel és nyávog...
  nekem is lány macskám van, az ivartalanítás lényegesen több mint a kandúroknál...
  4-esnek üzenem: a két blokktégla közé az ő fejét kellene egy kicsit beszorítani... vagy összecsapni, ahogy ő javasolta? választhat... érzéketlen b.nkó”
 • 20. queenmargareth1 2013. február 01. 20:05
  „azt mondták, hogy nőstény macskának évente egy tablettát kell adni...nem igaz?”
 • 19. kiss.juli70 2013. február 01. 16:56
  „A cikkben szereplő állatorvos tényleg nem a legolcsóbb, sőt drága :)

  Január - február az állatorvosoknál is pangás... ezért ez a nagy akciózás!

  Na jó idén a chipezésből volt pénzük nem kevés, de szerintem is örülni kell az akciónak!

  Egyébként az állatorvosi kamara pont az a szervezet, aki 1-1 állatos kezelés ALSÓ árát megszabja! Felső határ természetesen nincsen, hiszen minden drága doki a jobb minőségű altató és gyógyszer révén magyarázza ki a drága kezelési költséget!”
 • 18. macs 2013. február 01. 11:07
  „Nem értelek benneteket! Eddig az volt a baj, hogy drága a műtét, most akciót szerveznek, de ez se elég. És értem én, szentmiki, Pista bácsi kimiskárolja a macskádat, vagy a kutyádat érzéstelenítés nélkül egy kupica pálinkáért, de ha Te szereted az állatot, nem teszed ki felesleges fájdalomnak. Nem tudom rúgtak-e meg azon a bizonyos érzékeny pontodon, nem kívánom hogy átéld, de ha igen, akkor lehet, hogy együtt érzőbb lennél.
  És nem tudom, ki hogy van vele, de a nem csak kankutyák és kandúrok vannak. A nőstényeknek az ivartalanítás komoly hasi műtét, nem kis kockázattal.”
 • 17. nobody13 2013. február 01. 10:32
  „13 szentmiki, pontosan mi bajod is velem? Ez nagyon nem jött le...”
 • 16. diverfrog 2013. február 01. 09:55
  „Köszönöm szépen Karolina85 a többi állattartó nevében is! :)
  Ha már az újságíró nem járta körbe ezt a témát...”
 • 15. Karolina85 2013. február 01. 09:37
  „ja, és diverfrog:
  "Az Állatorvosi Kamara az idén is meghirdette szokásos ivartalanítási akcióját. Mostantól négy héten át kedvezményesen végzi el a műtétet minden szegedi állatorvos."
  hirtelen ennyit találtam.”
 • 14. Karolina85 2013. február 01. 09:33
  „A fent említett állatorvoson kívül még amiről biztos tudok az a Szögedi ló-és kisállatambulancia(Göndör sor23/b).
  Bár, én is Makóra járok, mert akció nélkül 5000 forint volt a kandúr macskám ivartalanítása. Altatással, "műtéttel", antibiotikummal együtt. ...és nyugtát is kaptam(ami igazából engem nem érdekel, de a tegnapi zumbás cikket olvasva, mást lehet).
  Szóval, én Sebő Ottó mellett teszem le a voksomat :-) ...és ajánlom mindenkinek.”
 • 13. szentmiki 2013. február 01. 09:00
  „11. nobody13, nem irigylem a körülötted élőket...
  Egyébként ezt a műveletet a Pista bá megcsinálja seccperc alatt két kupica háziszőttesért...”
 • 12. diverfrog 2013. február 01. 08:45
  „"Harminc százalékkal olcsóbban dolgoznak a szegedi állatorvosok február 22-éig..."
  Esetleg megtudhatjuk az akcióban résztvevő többi orvos nevét is?
  Köszönettel.”
 • 11. nobody13 2013. február 01. 07:10
  „Arányok... Egy nagytestű kutya egy hónap alatt elfogyaszt 35 ezer forintnyi táplálékot, feltéve, ha nem konyhaszeméttel etetik. Na most, van abban valami, hogy állatot az tartson, aki hajlandó mindent megadni neki, akkor is, ha az véletlenül pénzbe kerül. Etetés, állatorvos... Pont, mint egy gyerek, azt sem rakjuk ki, ha megbetegszik. Amúgy amit a cikk nem ír, hogy gyakorlatilag Rengei doktoréknál jó pár éve nem volt pl. jelentős (vagy semmilyen) áremelés. Az én cicámat 15 éve is hatezer forintért ivartalanították (lány cica), viszont cserébe olyan szakértelmet kaptam, amit nem lehet megfizetni. Bármikor kell cicust elvinni (kop, kop, kop, szerencsére ritkán), mindig tudom, hogy a három doktor közül bármelyikre jó szívvel rábízhatom. Ha telefonon keresem valamelyiküket tanácsért, és éppen nincsenek közelben vagy dolgoznak, visszahívnak. Pedig nem dr. X.Y. főatyaisten vagyok, csak egy cicáját imádó ember. Szeretem, hogy EMBEREK...”
 • 10. nobody13 2013. február 01. 06:59
  „Az én cicámat is ők műtötték 15 éve. Hála nekik, cicus azóta is jól van, igaz, ő lakáscica. Én mindig hozzájuk járok vissza, ha gond adódik, eddig mindig csodákat műveltek, legyen szó letört-begyulladt fogról, vagy éppen emésztőszervi problémáról. Akár tanácsért is, mert emberileg és szakmailag is topon van az egész csapat. Bárkinek szívből ajánlom a Szegedi Kisállat Ambulanciát! Amit nagyon értékelek még, hogy tökéletesen értik az állatokat. Soha nem javasolnak feleslegesen drága vizsgálatokat, legtöbbször már az állatok viselkedéséből, a gazdi beszámolójából leszűrik a helyes diagnózist és megfelelően kezelik a kedvenceket.”
 • 9. zest 2013. február 01. 01:04
  „35000 Ft???? ..150 egynéhány´ dollár ????? 35%-os kedvezménnyel????? Ez még viccnek is brutális!!!! Kulturált országokban a teljes összeg is jóval kevesebb + abban az esetben , ha regisztrált háziállatot tartunk (max 2), akkor 50%-os kedvezményt kap a kutya,-macskatulajdonos + ennek a maradék 50%-nak a felét átvállalja a helyi ´önkormányzat´.”
 • 8. Sipi74 2013. január 31. 21:17
  „Azért ez elég komoly... Makón akció nélkül ennél az összegnél lényegesen olcsóbban elvégzik a műtétet... Nem véletlenül jár át sok szegedi állattulajdonos a makói állatorvosokhoz...”
 • 7. rózsakert 2013. január 31. 17:57
  „3.kiss.juli70 2013.01.31. 16:53

  Sajnos nem lehet megmondani---titok---de nem nagyon bonyolult-szerintem.”
 • 6. DMagóg 2013. január 31. 17:47
  „4.M.Aurelius 2013.01.31. 17:33: "Két féltégla, összecsapva, oszt. kész. :-)))"
  Részed legyen benne!”
 • 5. DMagóg 2013. január 31. 17:43
  „"Az ivartalanítás 8000 forinttól indul."
  Ugye, csak viccnek szánták! Annak is rossz!”
 • 4. M.Aurelius 2013. január 31. 17:33
  „Két féltégla, összecsapva, oszt. kész. :-)))”
 • 3. kiss.juli70 2013. január 31. 16:53
  „Na én nem tudom, melyikkel??? :)”
 • 2. Pippen 2013. január 31. 15:10
  „rózsakert
  Azt hiszem tudom melyik cikkre gondolsz,egyetértek!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párbeszéd a romák felzárkóztatásáért

Szakmai konferenciát szervezett Szegeden A társadalmi felzárkózás szakpolitikai eszközeinek fejlesztése című projekttel kapcsolatban. Tovább olvasom