Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Izgalmas évük volt a szúnyogoknak - Az ártereken jéggranulátummal lehetne jól védekezni

Csongrád megye - Tavasszal majd kiverték a szemünket a szúnyogok, nyárra eltűntek. Meg lehetne oldani, hogy tavasszal se szaporodjanak el nagyon, de a granulátumot, amellyel a biológiai szert repülőről le lehetne szórni a hullámtéri tocsogókba, már nem gyártják.
Az első talaj menti fagyok után abbahagyták a szúnyogcsípés-számlálást Szegeden. Ez az a munka, amelynek eredménye alapján szervezik a védekezést. Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől tudjuk, hogy tanulságos volt a tavasz óta gyűjtött szúnyogok száma és faji eloszlása. Áprilisban és májusban a csípésszámlálókat zömmel ártéri szúnyogok lepték el. Június és szeptember között viszont alig volt köztük ártéri – és eleve nagyon kevés szúnyog volt. 
 
A hullámtéren folyadékalapú szerekkel nem lehet repülőgépről gyéríteni. A jéggranulátum lenne a megoldás.

– Idén tavasszal két árhullám szorosan követte egymást a Tiszán, tartósan magas volt a vízszint. A hullámtéri területek nagyobb részén pedig nem lehetett védekezni a rendelkezésre álló technológiával – mondta a tapasztalatokról Makrai László. A Tisza folyó vizében nincsenek szúnyoglárvák, nem tud új lárvákat hozni. Ott vannak az iszapban, évtizedekre konzerválódó peték formájában. Azok kelnek ki, mihelyt megáll a sodrás, és csökken a víz oxigéntartalma az ártérben. A hullámtereket azonban repülőgépről biológiai, folyadékalapú szerrel permetezni értelmetlen pénzkidobás, mert a folyadék nem jut át a lombkoronán a talajszintig, a lárvákig.

A szakember szerint a kivitelezők ma Magyarországon nincsenek fölkészülve a hullámterek eredményes biológiai kezelésére. A legjobb megoldás a granulátum lenne, amit repülőről szórnak ki – Németországban jéggranulátumban juttatják el a tocsogókba az anyagot, helikopterekről. Ez nálunk is működött a 90-es években, de megszűnt a gyártás. Pedig ahol alkalmazták, ott 100 százalékos volt az irtás hatásfoka. A nonprofit kft. egy időben ingyen osztott a ház körüli biológiai védekezésre Culinex nevű tablettát – két éve már ezt sem gyártják.
Még vannak kis számban szúnyoglárvák, de felesleges repülőgépről, kémiailag védekezni ellenük. A biológiai védekezés még pár hete is zajlott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényképezni is elfelejtett az egyik, tájba belefeledkezett művész - Természetfotósok szafariztak

Fényképezni is elfelejtett az egyik, tájba belefeledkezett művész - Természetfotósok szafariztak
Lerobbant autó, Máté Bencétől kölcsönkért kocsi, madaraktól rettegő polgármester, és elcsavargó, majd fényképezni is elfelejtő fotóművész színesítette a vasárnaptól keddig tartó, szerb-magyar összefogással megvalósult PhotoSafarit Sándorfalván. Tovább olvasom