Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Január 1-jétől 1800 tagú a megyei integrált testület

Szeged - Százhúsz határőr tette le a rendőri esküt tegnap délelőtt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) épületében. Az integrált szervezet létszáma 1800 főre emelkedett.
Ünnepélyes esküt tettek tegnap délelőtt a határőrségtől a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományába került határőrök. A Szeged (Röszkével együtt), Kiszombor, Nagylak Határrendészeti Kirendeltség teljes illetékességi területével január 1-jével került a CSMRFK közvetlen alárendeltségébe. A főkapitányság épületében százhúszan mondták el a rendőri eskü szövegét, ugyanezt a kirendeltségek végrehajtó állománya az alegységeknél tette meg.

Százhúsz határőr tett esküt tegnap Szegeden, A megyei főkapitányság épületében.
Fotó: Frank Yvette

A jelenlévőket Lukács János megyei főkapitány és Németh Károly rendészeti igazgató köszöntötte. A megyei főkapitányság állományába került, közel 740 határőr – rendőri irányítás mellett – a jövőben is eddigi feladatait látja el: megyénk határának egy szakasza schengeni külső államhatár. A rendőrség és a határőrség integrációja után a korábbi 1100 fő helyett immár 1800-an dolgoznak a CSMRFK-n.

– A határőrségtől átkerült hivatásos állomány a rendfokozatát megtartotta. A volt határőrvezetők, valamint beosztott kollégák közül Csongrád megyében egyesek megőrizték státusukat, vagy a régi státusuknak megfelelő beosztást kaptak – mondta Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivő. Az egységes uniformisról az ORFK ad ki nyilatkozatot a közeljövőben. Úgy tudjuk, hogy a határőrök az év második feléig viselik régi egyenruhájukat. Autóik egyedi zöld színét azonban biztosan nem változtatják meg, mindössze a felirat változik rajta. A megyében egyébként nem fordult elő olyan eset, hogy a határőrök ne fogadták volna el a rendőri kinevezést, viszont többen is a nyugállományt választották, de ennek mértékéről konkrét számot nem sikerült megtudnunk. A változások részeként például a sajtó munkatársainak ezentúl az ORFK-tól (nem a kiskunhalasi, vagy az orosházi igazgatóságtól) kell engedélyt, információt kérniük, ha a határszakaszon történtekről tudósítanak.

Ez a jelzés az új egyenruhán is megmarad majd.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A határőr igazgatóságok vagyonának szervek közötti szétosztása a soron következő feladat – magyarázta Tuczakov Szilvána. – A határrendészeti kirendeltségek meglévő eszközállományukat továbbra is használják.

Hatékonyabb pénzügyőri szervezet

Január 1-jétől feladatait átalakított szervezeti struktúrában látja el a Vám- és Pénzügyőrség. Új szervként a regionális ellenőrzési központok végzik – többek között – az energiaadóval, a vámmal, illetve vámmal együtt beszedendő nem közösségi adókkal és díjakkal, továbbá az európai mezőgazdasági orientációs és garanciaalapból nyújtott támogatásokkal kapcsolatos vámhatósági ellenőrzési feladatokat. Ellátják továbbá a környezetvédelmi termékdíj bevallásával, kiszabásával, befizetésével, visszaigénylésével és ellenőrzésével kapcsolatos adóhatósági teendőket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még Sokol rádiót is visznek szervizbe a kuncsaftok

Szeged - A javíttatás árától függ, hogy a laposabb pénztárcájú emberek szervizbe viszik-e elromlott porszívójukat vagy pár ezer forintot érő háztartási gépüket. Tovább olvasom