Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Jójárt Mihályt családja szeretete tartja életben

Zákányszék - Három éve kapott agyvérzést, két és fél éve ápolják otthonában a zákányszéki Jójárt Mihályt. A család szerint Mihály minden gondoskodást és szeretetet megérdemel. A feleség és a gyerekek bíznak a javulásban, ezért a fővárosban kezeltetik.

– Nem akarom sajnáltatni magunkat, mert mi akartuk így – ez volt az a mondat, amit a legtöbbször hallottam Jójárt Mihályné Gyöngyitől a beszélgetésünk alatt. Az asszonnyal zákányszéki házukban találkoztunk, férje tolószékben mellettünk ült. Jójárt Mihály három évvel ezelőtt, 52 éves korában agyvérzést kapott, majd negyven nappal később még egyet. Négy hónap kórházi rehabilitáció után 2005 szeptemberében a zákányszéki család hazavitte, hogy otthon gondozza. A férfi éber, úgynevezett vigil kómában van.

Jójárt Mihály éber kómában – felesége bízik a javulásban. Fotó: Frank Yvette

– Amikor hazahoztuk, csak feküdt mint egy darab fa. Negyvennégy kiló volt – mondja a feleség, és fényképet is mutat a három évvel ezelőtti állapotról. Férje most kilencven kiló, de nem ez az a változás, amelynek Gyöngyi és négy gyermekük a leginkább örül. Állítják: Mihály mindent megért, ami körülötte történik, és a maga módján reagál is. A férfi valóban többször elsírta magát a beszélgetés alatt, felesége kérésére megfogta az újságot, kidobott egy darab papírt az elé tartott papírkosárba. Lassú mozdulatai reményt adnak a családnak.

Toller Lászlót is otthon ápolják

Tavaly júniusban szenvedett autóbalesetet Toller László Pécs polgármestere. Az 57 éves politikus a baleset után nem nyerte vissza az eszméletét, éber kómában van. Őt is otthonában ápolják. Korábban a Blikk című napilap megírta: a nappaliban helyezték el a betegágyat, abban a helyiségben, ahol a politikus felesége és hároméves kisfiuk a legtöbb időt tölti. A család bízik a felépülésben.

– Szüksége van ránk, de tudatosítani akarjuk benne, hogy nekünk is őrá. Mind az öten azt akarjuk, hogy itthon legyen, mert ezt érdemli. Mindig a családja volt számára a legfontosabb, csak jót kaptunk tőle – indokolta Gyöngyi, miért vállalják Mihály mellett évek óta a huszonnégy órás szolgálatot, a katéterezést, a mosdatást, a masszírozást, az etetést. A családnak különben sokat segítenek a rokonok, a barátok a háziorvos is. Közben a legkisebb fiú, Tamás enni ad az apjának – egy fecskendő és egy gyomorszonda segítségével –, a végén azt mondja: egészségedre, apa. Gyöngyi közben arról beszél, hogy 15 évesen ismerte meg későbbi férjét. Alig várta, hogy 18 esztendős legyen és összeházasodhassanak. Huszonnégy évig boldogan éltek, most szigorú napirend szerint. Mihályt mozgatják, fürdetik, ha az idő engedi, kiviszik a házból – Gyöngyi szerint előfordul, hogy a férje felhúzza a ruháján a cipzárt. Csak a bal kezét tudja mozgatni, de javul a bal lába is. A jobb lábán combnyaktörést szenvedett, de amíg kómában van, nem műtik meg.

– Hogy miért beszélek ezekről? Azt szeretném, ha a mi történetünk erőt adna mindazoknak, akiknek hasonló a sorsuk – fogalmaz az asszony.

Jójárt Mihályt legkisebb fia, Tamás fecskendő és gyomorszonda segítségével eteti. Fotó: Frank Yvette

A család egyetlen lányának az esküvőjét idén júliusban tartották. Otthon, hogy Mihály is jelen lehessen.

Speciális kezelést kap

Mihályt Budapesten speciális módon, úgynevezett elektromágneses ingerterápiával kezelik. Jójárték minden hónapban öt napot töltenek a fővárosban. A kezelések nyomán a család szerint javult az apa állapota. A terápia nem olcsó, alkalmanként majdnem 90 ezer forint. Jójárt Mihályért a zákányszékiek összefogtak, a gondozási központ közreműködésével a család számlát nyitott a zákányszéki takarékszövetkezetben (a számla száma: 56900037 – 13015963).

Olvasóink írták

 • 7. Kati 2007. december 27. 21:08
  „Nekem is van szerencsém ismerni a családot.Sok-sok oldalt kitöltő történetet tudnék mesélni az emberfeletti küzdelmükről , a kudarcról,de legtöbbet a sikerükről.Aki csak ismeri őket csodálják az elszántságot ,a végtelen türelmet,az odaadást amivel körül veszi a család.Az én személyes véleményem az,hogy Ők igazi hétköznapi HŐSŐK csupa nagybetűvel”
 • 6. Jójárt Peti 2007. december 24. 14:52
  „A család ezuton is köszöni a sok jo kivánságot ls mindazoknak akiknek a szeretet ünnepén egy röpke pillanatra eszükbe jutotunk szeretnék békés és boldog ünnepeket kiváni”
 • 5. Bezdán Mónika 2007. december 23. 19:42
  „Személyesen ismerem őket és nem mindennapi történetüket. Azt az összetartást és szeretetet ami körül veszi őket és amiből eröt merítenek sok ember magára vehetné vagy tanulhatna belőle! Ezuton is szeretnék nekik jó egézséget és sok sok erőt kivánni ahhoz hogy a lehető legtöbbet nyujthassák egymásnak! Boldog Karácsonyt!!”
 • 4. ördögh csilla 2007. december 23. 19:26
  „én is ismerem a családot,mivel a legkisebb fiú a barátom.Tomi sokat sírt az apukája után,hogy miért nem javul már meg.Nagyon sajnálom őt,és én mindent megpróbálok hogy a támogatásom érezze.Hisz ő mindent megtesz az apuja egészsége érdekében,és ítt szeretném megragadni az alkalmat h megköszönjem a családnak azt a nagy kitartást és energia átadást amit az én betegségem óta adtak nekem és szüleimnek is hogy szerencsésen végig járjuk ezt a nehéz utat,és mindig bíztattak abban h lássuk a fényt amely újra boldogságot és vidámságot hozott a család életében.KÖSZÖNÖM!!!(KÖSZÖNJÜK)”
 • 3. D. Gábor 2007. december 20. 21:59
  „Én is ismerem őket nagyon közelről. Születésem óta. Mivel a Gyöngyi a nővérem. Sógorom egy kitűnő remek embernek ismertem meg és felnéztem rá. Mindig erős volt és most is látszik benne az erő, hogy éljen a szeretet a leghatalmassabb erő a világon ez ami életbe tartja és a gondoskodás. Én is kívánom teljes szívemből, hogy a nővérem és családja kitartó ereje meghozza a várt gyümölcsét. Nővérem és unokatesóim ereje felülmúlhatatlan és Kívánok nekik Boldog és Békés Karácsonyt.”
 • 2. Lutetia 2007. december 20. 13:15
  „Minden elismerésem és tiszteletem ezé a családé! Minden jót kívánok nekik, a családfőnek mielőbbi gyógyulást!
  Csak még egy megjegyzés: gyamítom, egészségi állapotára való tekintettel Jójárt úr nem kapja a teljes fizetését + "költségtérítést", szemben Toller úrral, akinek egyébként szintén mielőbbi felépülést kívánok.”
 • 1. bucimaci 2007. december 20. 10:23
  „Egy kicsit volt szerencsém megismerni a családot és még soha nem láttam akkora szeretetet egy családban,mint náluk.
  Nagyon sajnálom,ami a családfővel történt,és sok-sok erőt és Boldog Ünnepeket kívánok mindannyiuknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2008 az alföldi borok éve lehet

Szeged - Az év borásza cím nem csak Frittmann János borászatának jelent jó reklámot: ráirányítja a figyelmet az utóbbi évtizedben lenézett alföldi borokra. Tovább olvasom