Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Jól jövedelmez az autólopás

Szeged - A Csongrád megyében ellopott márkás autók egy része Szerbián keresztül Észak-Afrikába és a Közel-Keletre kerül. A rendőrség statisztikája szerint az autólopások csaknem harmada valójában lízingcsalás.
– Az autólopás egyike a legnyereségesebb és a legkisebb kockázatú bűncselekményeknek – derül ki az Europol legfrissebb jelentéséből.

– Csongrád megyében a kilencvenes évek elejéhez képest nagy mértékben csökkent a gépkocsilopások száma. Jelen időszakban évente körülbelül 40-60 autót lopnak el a megyében – közölte lapunkkal a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

– Az újabb gépkocsikat jellemzően külföldre szállítják. A márkásabb autók közül leginkább a Volkswagen és az Audi család tagjai népszerűek a tolvajok körében – állítják a rendőrök. Tapasztalataik szerint a Csongrád megyében eltulajdonított autók egy része Szerbián, majd Montenegrón keresztül főleg Észak-Afrikába, illetve a Közel-Keletre kerül. Jellemző még az Ukrajna–Oroszország irány is.

Az autótolvajok előszeretettel lovasítják meg az olcsó, ám népszerű típusokat, valamint a régebbi autókat is, hogy azok alkatrészeit belföldön értékesítsék. Így a Suzuki-tulajdonosok sem lehetnek nyugodtak.

A jármű önkényes elvitele

Többször előfordul – főképpen fiatalok körében –, hogy bizonyos időre „kölcsönveszik" barátaik verdáját anélkül, hogy a tulajdonost értesítenék. De az is előfordult, hogy az autótolvaj meggondolja magát, és néhány napos használat után a járművet egy parkolóban hagyja. A törvény ezt a „jármű önkényes elvételének" nevezi. Ez bűncselekmény, amit enyhébb esetben három-, súlyosabb esetben akár nyolcévnyi börtönnel is büntethetnek.  
– A lízingcsalás Csongrád megyében is jelen van, óvatos becslések szerint körülbelül harminc százalékot képvisel az ilyen jellegű bűncselekmény az összes ellopott autó körében, azonban ennek bizonyítása rendkívül nehéz – áll a közleményben. Hamis személyi igazolvánnyal és munkáltatói igazolással, nulla- vagy akár tízszázalékos kezdő befizetéssel bárki kihozhat egy vadonatúj autót a szalonból. Ha hónapokig elmarad a részletfizetéssel, a pénzintézet nyomozni kezd. Ilyenkor jobb esetben egy parkolóban találják meg a gépjárművet, de gyakran külföldre viszik, vagy egyszerűen értékesítik alkatrésznek.

Az Europol jelentése szerint nincsenek túlságosan könnyű helyzetben a nyugat-európai rendőrök. A lopott gépkocsikat villámgyorsan átviszik a bűnözők a határokon. Az olasz rendőrség becslése szerint egy Olaszországban ellopott autót tizennégy óra múlva már nem is érdemes a határokon belül keresni. Nagy részét ugyanis Oroszországba vagy Kelet-, illetve Délkelet-Európába viszik – évente mintegy hétszázezer gépkocsit.

– Elképzelhető, hogy autótolvaj-bandák Magyarország nyugati részéből és a fővárosból a keleti – Csongrád és Békés – megyékbe telepednek át – nyilatkozta lapunknak egy bűnügyi szakértő. Szerinte mivel a rendőrök főként az ország belsejében végeznek mélységi ellenőrzéseket, az autótolvajoknak érdekük, hogy minél közelebb legyenek a határhoz. A tulajdonos még fel sem ébred, miközben gépkocsija már régen Törökország felé tart.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a rendőrség nemrég számolt föl egy győri autótolvaj-bandát, amelynek tagjai több mint egymilliárd forint értékben csempésztek külföldre lopott autókat. Szerinte a bűnözésnek ez az ága erősödni fog Csongrád megyében.

Olvasóink írták

 • 12. dova 2008. január 13. 18:50
  „Lemaradt az (x) a cikk aljáról!
  Vagy ez nem fizetett hirdetés?

  Ha eddig nem tudtál mit kezdeni az időddel, lopj autót!
  Nincs nagy konkurencia, ha van egy kevés eszed a lebukás veszélye is kicsi, a határ is közel van.....
  A felvevőpiac geopolitikai környezetét is ismertettük. Mi kell még?”
 • 11. nagygab 2008. január 13. 10:32
  „Igazad van óóóóó El! Ne higgy senkinek! Csakamita zéletben tapasztalsz. Könyvet se olvassál, káros! Teletömik a fejed liberális marhaságokkal! Még a végén elhiszed, hogy N. a J. és D. a G. Ja, és éljen a magyarbűnözés!”
 • 10. El Nyomottka 2008. január 13. 08:34
  „Nem akarom elhinni, hogy a Szerb-Román határ közvetlen közelében az egész megyében csak heti egy autót lopnak el! Szerintem ez pont olyan kamu adat, mint amikor a kormány azt állítja, hogy a nyugdíjak vásárlóereje 40%-ot erősödött...

  A csóróság és a korrupció növekedésével egyenes arányban növekszik a bűnözés, de ez a kormány statisztikáiban valamiért nem jelenik meg. A kormány nyilatkozataiban halljuk, hogy nagy a jólét és dübörög a gazdaság, de az életben pont az ellenkezőjét tapasztaljuk... Akkor hogy is van ez? Ebben a nyomorult országban kinek lehetne bármit is elhinni?”
 • 9. roma csongor 2008. január 12. 22:08
  „Nekem is lopjatok már egyet”
 • 8. Helere 2008. január 12. 17:26
  „Én is csalok-) És szegény vagyok,pénzem eljátszom jó buxákat szétkúrom-) Nállunk sem rózsás a helyzet!!!”
 • 7. nagygab 2008. január 12. 16:18
  „Eztetet az autótolvaj bandákat akkor most akkor a cigánybűnözők találták ki? Mert ilyen milliárdos forgalmat bonyolító hálózatokat fenntartani, na ahhoz ész kell... lehet be kellene őket engedni az egyetemekre, nem kiszórni őket bőrszín alapján, meg talán ha egy állásinterjún nem egyből "viszlát"-tal fogadnák őket, az is segítene. A lízingcsalásokat is cigánybűnözők követik el? Vagy az tipikusan a magyarbűnözők szokása, mert akkor semmi baj, éljen a magyarbűnözés, éljen a lízingcsalás!”
 • 6. másik vélemény 2008. január 12. 14:07
  „Gergő: szerintem keress barátokat.”
 • 5. Gergő 2008. január 12. 12:44
  „a lízingcégeket nem sajnálom. de azokat sem, akik bedőlnek a hiteleiknek”
 • 4. theseus 2008. január 12. 12:22
  „Ha ilyen magas a lizingcsalások aránya, alapvető lenne, hogy a papírokat elenőrizzék - az eddigieknél sokkal alaposabban. Az így elcsalt pénzt ugyanis biztosan másokkal fizettetik meg, a becsületes vásárlókkal.”
 • 3. Árpi 2008. január 12. 11:08
  „elnyomottkának: a heti 1 db autó nagyon jó számadat ahhoz képest, mi olaszország és ausztria egyes tartományaiban folyik. A politikához meg túl sok köze nincsen.”
 • 2. El Nyomottka 2008. január 12. 07:21
  „Csak heti 1 darab autót lopnak el az egész megyében??? Miközben nagy a jólét és dübörög a gazdaság...”
 • 1. L.Miklós 2008. január 12. 06:25
  „És a derék rendőrök az évi 40-60 ellopott autóból - s talán ez lett volna a legfontosabb információ a cikkből - hányat találnak meg Csongrád megyében? És hányat ítél el jogerősen a bíróság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindkét sérült gyógyul

Szeged - Csípőműtétje után elhagyhatta az intenzív osztályt a hétfőn hajnalban a Bertalan hídról… Tovább olvasom