Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Kaszás Ákos 20 éve nemezel

Szeged - A szegedi Bálint Sándor Emlékházban mutatta be a nemeztechnikát a napokban Kaszás Ákos, aki 20 éve dolgozik ezzel az anyaggal. A nomád népek mágikus erőt tulajdonítanak a nemeznek.
– Mindig is érdekelt a népművészet és az alkotói tevékenység. Izgatott, hogyan lehet a természeti elemeket átalakítani, így kezdtem el nemezelni – meséli Kaszás Ákos, aki 20 éve foglalkozik a nemezeléssel, azóta volt több önálló kiállítása az országban. A napokban a Bálint Sándor házban tartott foglalkozást kicsiknek és nagyoknak.

– A nemezelés lényege, hogy meleg vízzel és kevés szappannal összedolgozzuk a gyapjút. Ez csak az alap, mivel rengeteg technika létezik még. A nemezt lehet szabni, varrni, festeni, díszíteni – mondta az oktató. Többen kisebb tárgyakat készítettek, papucsot vagy mobiltelefon-tartót.

Fotó: Karnok Csaba
A Bálint Sándor házban tartott foglalkozást kicsiknek és nagyokna.
Fotó: Karnok Csaba

– OKJ-s tanfolyamon is oktattam a nemezelést, ez a mostani kötetlenebb foglalkozás. Több tanítványom is van, akik már komoly tárgyakat is (kunsüveget, tarsolyt, mellényt, kaftánt) készítettek – magyarázta Kaszás Ákos.

Elmondta: újítónak számított, amikor elkezdett foglalkozni a nemezeléssel. Közel áll hozzá a ma élő természeti népek – kirgizek, kazahok és mongolok – világa.

– Sajnos a magyar minták a Habsburgok idejében kivesztek. Ezt újra meghonosítani nehéz volt. A tarsoly, a veretek, a kardmarkolatok mintavilágát alakítottam át. Specialitásom a nemeztechnikával készült szőnyegek, falvédők és tarisznyák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háry János - kicsit másképp

Kodály Zoltán daljátékát, a Háry Jánost összművészeti produkcióként mutatják be ma 19 órától a Szegedi Nemzeti Színházban. Tovább olvasom