Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kézzel másolják a Bibliát a pápának

Szeged - A másolás csütörtökön, a kultúra napján Lukács evangéliumánál tartott. Egyházközségek, magánemberek csatlakoztak, de Júdás evangéliumát például a Szegedi Börtön és Fegyház vállalta.
– Az Újszövetség könyveinek másolását 1983-ban, a soltvadkerti lelkigyakorlatos házban indítottam el, ahová a betérő gyerekek belépője ez a feladat volt. Még abban az évben teológiai tanárok érkeztek, közülük Erdő Péter (jelenlegi bíboros) is másolt. Ám a kezdeményezés 1988-ban félbeszakadt – idézte fel a kezdeteket az ötletgazda Benyik György teológus, a Szegedi Biblikus Konferencia szervezője.

Kézzel másolják a Bibliát a pápának. Fotó: Kuklis István (galéria)

A Tátra téri templom plébánosa a templom építésének 40. évfordulója tiszteletére tavaly szeptemberben újraindította a nagyszabású vállalkozást. A másolás csütörtökön, a kultúra napján Lukács evangéliumánál tartott. Egyházközségek, magánemberek csatlakoztak, de Júdás evangéliumát például a Szegedi Börtön és Fegyház vállalta.

Csütörtökön olyan közismert szegediek csatlakoztak mások mellett, mint Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója, kajakvilágbajnok, Barna Gábor néprajzkutató, tanszékvezető, Dobos Katalin színművész, Balogh Elemér tanszékvezető egyetemi tanár, korábbi alkotmánybíró, Papp Károly ezredes, a megyei rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója, Néveri Bence, a Virtuózok zenei tehetségkutató verseny középdöntőse, Szatmári Zoltán egyetemi docens, a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság ügyvezető elnöke, Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója és Szőnyi Etelka főszerkesztő (JATE Press).

Kézzel másolják a Bibliát a pápának. Fotó: Kuklis István (galéria)

– Kakukktojásnak éreztem magam a társaságnak, de rájöttem, hogy a sport az egyetemes kultúra része, ezért hiszem, hogy nekünk is helyünk van itt. Nem utolsó sorban azért, merthogy épp testben ép lélek! – fogalmazott a sportvezető. Rövidesen illusztrációk is készülnek a különleges bibliához, ami 1200 résztvevő írásával várhatóan májusra készül el. A Somogyi-könyvtár beköti, és a tervek szerint zarándokok adják át Ferenc pápának szeptember 25-én, a Szentírás vasárnapján.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zártkertek: 6-8 hónap az adásvétel

Megzavarta a zártkerteseket egy államtitkári interjú: ebből azt olvasták ki, hogy az 1 hektárnál kisebb parcellákat kivonták a földtörvény hatálya alól. Tovább olvasom