Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Kiemelt helyet kérnek a csongrádi borászok - galériával

Szeged - Nem ismerik az emberek a csongrádi borokat, mert nem lehet kapni őket, a vendéglátósok sem kínálják azokat, és még a borfesztiválon sem kapnak kiemelt figyelmet. Ezt tudtuk meg szerdán a borfesztiválon, ahol még az eső ellenére is szinte telt ház volt.

Esernyővel a borfeszten: egy jó bort az eső sem gátol meg. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Hárman a borfesztiválon

A XXI. Szegedi Borfesztiválon a Csongrádi borvidékről mindössze három borász képviselteti magát. Ásotthalomról a Tóth Pincészet, a csongrádi Ungerbauer Pince és a kiskundorozsmai Ujvári Pincészet.

Méltatlanul szorulnak háttérbe a csongrádi borvidék borai – vélik a helyi borászok. A XXI. Szegedi Borfesztiválon Csongrád megyei borászokat kérdeztünk arról, szerintük mi az oka annak, hogy alig ismerik az emberek a boraikat.

– A legnagyobb baj, hogy sehol sem lehet kapni ezeket, ezért nem ismerik. A tőkehiány miatt nem alakult ki olyan nagy pince, amelyik be tudott volna nyomulni a piacra – mondta Tóth Tamás, az ásotthalmi Tóth Pincészet borásza. A családi pincészetet működtető csongrádi borász, Gulyás Ferenc meg van győződve arról, hogy megyénkben is jó borok készülnek.

– A marketing hiányzik, de ebben talán mi is hibásak vagyunk. Egy megszokott törzsvásárlói réteg elviszi a bort a pincékből, és mi ezzel kiegyezünk. Ugyanakkor iszonyatos mennyiségben hoznak be bort Olaszországból, 70 forintos literenkénti áron – magyarázta.

– A szőlő többe kerül. 2014-ben egy kiló szőlőt 80-90 forintért vásároltak, egy liter bor másfél kilogramm szőlőből készül. Ki lehet számolni, hogy egy liter bor önköltségi ára 120-150 forint. Ezt legkevesebb 300 forintért kellene adnunk – kapcsolódott be a beszélgetésbe Tóth Tamás édesapja, Tóth István, a Csongrádi Borvidéki Tanács elnöke.

Tóth Tamás ásotthalmi, Bodor István és Bodor László csongrádi borászok koccintanak. Ők egymás borát iszák, a vendégek többsége valaki másét. Fotó: Karnok Csaba
Tóth Tamás ásotthalmi, Bodor István és Bodor László csongrádi borászok koccintanak. Ők egymás borát iszák, a vendégek többsége valaki másét. Fotó: Karnok Csaba

– Minden bornak megvan a maga értéke. Nálunk azért szebbek, illatosabbak a borok, mert magas a napsütéses órák száma. A közönség visszajelzése pozitív. Csak addig kellene eljutnunk, hogy idejöjjenek az emberek, és megkóstolják a borainkat – mondta Tóth István.

– Azzal kellett volna kezdeni a fesztivált, hogy a helyi borászokat egy központi helyre teszik, ahol könnyen meg lehet találni őket. Ez az elmúlt 21 évben nem történt meg – bírálta a szervezőket Bodor István csongrádi borász. Szerinte minden megyei étteremben legalább egy-egy helyi fehér- és vörösbornak kellene lennie. Olaszországban sem kér senki francia bort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs több homokzsák: átadták a szegedi partfalat

A 2,1 kilométer hosszú szegedi belvárosi védmű az Európai Unió támogatásával 2013–2015. között épült fel 2,21 milliárd forintból. Tovább olvasom