Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 21°C | 28°C Még több cikk.

Kitüntetések a nemzeti ünnepen - Temesi Ferenc Kossuth-díjas

Szeged . Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából számos Csongrád megyében élő személyiség vagy a megyéhez kötődő alkotóművész, kutató kapott rangos állami díjat, kitüntetést.
Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – nemzeti ünnepünk alkalmából Kossuth-díjat adományozott a hódmezővásárhelyi születésű Hegedűs Endre zongoraművésznek, professzornak kiemelkedő zongoraművészi pályája során egyedülálló muzikalitással megformált, virtuóz előadásaiért, valamint kamaraművészi és oktatói tevékenysége elismeréseként. Ugyancsak Kossuth-díjat kapott a szegedi születésű Temesi Ferenc író műfajteremtő írói munkája, valamint műfordítói tevékenysége elismeréseként. „Ez a díj mindenkinek szól, akikkel együtt nőttem fel Szegeden, a Tündér utcában, akikkel együtt jártam iskolába, egyetemre, sőt ezt a díjat a város, Szeged is kapta" – fogalmazott Temesi Ferenc, aki viccelődve megjegyezte: reméli, édesanyjától is kap végre egy „ötöst", hiszen amióta 1988-ban megkapta a József Attila-díjat, minden évben megkérdezi, mikor lesz már Kossuth-díjas. Az író művei közül kiemelkedik a Bartók című nagyregénye és a Por című családregény. „Apám könyve volt a hat nemzedék életét átfogó szótárregény, amelynek majd 1500 oldalába belefért a szegediség 1833-tól 1973-ig tartó története és a beatgeneráció is."

Elismerések a NAV munkatársainak

A NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának és a NAV Csongrád Megyei Adóigazgatóságának munkatársai az alábbi elismeréseket vehették át. Miniszteri elismerő oklevelet kapott: Hajdu Zsuzsanna. A Bezerédj-díj arany fokozatát Kovácsné Ződi Aranka és Szikula Szilárdné; a Bezerédj-díj ezüst fokozatát Kmetykóné Gönczi Anikó, Orbán-Szabó Györgyi, Fazekasné Földházi Ágnes és Terhes Antalné kapta. Elnöki dicséretben részesült Bajnóczi Margit és Nagy Lászlóné. Főigazgatói dicséretet kapott Bálint Andrea, Bugyi Zita, Dohándi Zsuzsanna, Molnárné Nyári Angéla, Dékány Emese, Nagyné Szarka Marian, Petrik Zoltán. Igazgatói dicséretet kapott Hell Balázs, Fejes Jánosné, Lengyel Györgyi, Széll Rózsa, Szili Szabolcs.

A köztársasági elnök Széchenyi-díjat adományozott Dékány Imre kémikusnak, az MTA rendes tagjának kiemelkedő oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint az anyagtudomány és a nanoszerkezetű anyagok kutatása és gyakorlati alkalmazása terén elért eredményei elismeréseként. Dékány Imre 1970-ben a szegedi egyetemen szerzett vegyészdiplomát, majd a kolloidkémiai tanszéken dolgozott. 1989-től tanszékvezető egyetemi tanár, 1987–1990 között általános és tudományos dékánhelyettes, majd 1992 és 1994 között rektorhelyettes. 2000-től a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Doktori Iskolájának vezetője. 2003-tól az egyetem tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese. Az MTA Szegedi Tudományegyetem Szupramolekuláris és Nanoszerkezetű Anyagok Kutatócsoport vezetője. Széchenyi-díjat kapott Tamás Gábor neurobiológus, akadémikus, aki 1993-ban Szegeden diplomázott biológus szakon. Másodéves korában határozta el, hogy agykutató lesz, majd később, már PhD-hallgatóként kimagasló eredményeket ért el mentora, Somogyi Péter oxfordi intézetében: meghatározta az egyes agykérgi idegsejttípusok közti kapcsolatok szerkezetét és működését. Nevéhez kötődik például a lassú gátlást kialakító sejtek felfedezése, az agykéregben betöltött szerepük jellemzése. A kandelábersejtekről munkatársaival kimutatta, hogy a legerősebb serkentő hatású sejtek lehetnek az agyban. Ezt a jelenséget tovább vizsgálva először sikerült emberi idegsejtek között működő kapcsolatok megfigyelése, amelyek szerint az emberi agykéregben a memória alapegységének tartott Hebb-féle aktív idegsejtláncok valóban előfordulnak, ráadásul a tárolt memóriaegységek „kiolvasását" egyetlen idegsejt működése is elindíthatja. Felfedezéseivel alapvetően megváltoztatta a magasabb kognitív funkciók kialakításért felelős agykéreg normális működéséről kialakult elképzeléseket. Megfigyelései lehetővé tették számos neurológiai kórkép – például a skizofrénia és az autizmus – kialakulásának jobb megértését. Tamás Gábor az SZTE Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék tanára, az MTA-SZTE Agykérgi Neuronhálózat Kutatócsoport vezetője.

A köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta: Halmágyi Pál Gábor nyugalmazott múzeumigazgatónak, a makói József Attila Múzeum igazgatójaként végzett lelkiismeretes munkája, valamint Makó kulturális életében vállalt szerepe elismeréseként; Jóri Józsefnek, az SZTE ÁOK egyetemi tanárának; Hódmezővásárhely fejlődéséért, megújulásáért végzett kiemelkedő színvonalú munkája elismeréséül Mucsi Lászlónak, a helyi polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési irodája vezetőjének; polgármesterként végzett lelkiismeretes, példamutató munkája elismeréséül Szegvári Ernőnének, Kiszombor polgármesterének; eredményes igazgatói és zenetanári munkája, valamint kiemelkedő karmesteri és kürtművészi pályafutása elismeréseként Vágó János művésztanárnak, karmesternek, kürtművésznek, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatójának. Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült: Bálint Gabriella, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ főigazgatójaként végzett lelkiismeretes munkája elismeréseként; Kovács Kornél, az SZTE egyetemi tanára, az UNESCO Environmental Biology Chair vezetője.

Elismerések Mórahalmon

A kiemelkedő közösségi munkáért járó díszmedált Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere adta át a hétköznapok hőseinek. 2014-ben a város szolgálatáért járó díjakat dr. Ádám Edit, a Móra-Vitál szakorvosa, Hegedűs Ferenc, Mórahalom költője, illetve Szalai Krisztián, az utánpótlás-zenekar karnagya vehette át.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter miniszteri elismerő oklevelet adományozott Makó Andrásnak, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatala vezetőjének huzamos időn át végzett szakmai munkája, valamint a minisztérium eredményes működése szempontjából fontos szakmai feladat végrehajtásában szerzett érdemei elismeréseként. Érdemes művész elismerésben részesült Pannonhalmi Zsuzsa keramikus iparművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének nyugalmazott alelnöke. Kiváló művész elismerésben részesült a Budapesti Operettszínház karmestereként és főzeneigazgatójaként végzett kimagasló színvonalú művészi tevékenysége elismeréseként a Vásárhelyhez és Szegedhez is több szálon kötődő Makláry László.

Balog Zoltán, az EMMI minisztere Magyar Érdemrend Tisztikeresztet adott át a Kübekházán született Bordán Irén színművésznek. A miniszter Magyar Érdemrend Lovagkeresztet adott át adott át Erdőhelyi Andrásnak, az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi tanárának, Jancsó Gábornak, az SZTE ÁOK Élettani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárának, a vásárhelyi születésű Szentmártoni Imre – művésznevén: St. Martin – zeneszerzőnek, szaxofon- és pánsípművésznek. Jászai Mari-díjat kapott a Győri Nemzeti Színház tagja, Járai Máté színművész, aki éveken át a szegedi teátrumban játszott.

A Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést kapta a Szegedről indult Mocsai Lajos, a Magyar Kézilabda Szövetség szövetségi kapitánya páratlan eredményeket elérő kézilabda-edzői pályája és a fiatal sportológenerációk felkészítése terén végzett kimagasló oktatómunkája elismeréseként. A Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetést kapta Dux László Lajos, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára tudományos érdemei, professzori munkája, közéleti szerepvállalása, valamint a felsőoktatás törvényi kidolgozásában kifejtett szakmai tevékenysége elismeréseként; Grósz Andor orvos dandártábornok, az SZTE ÁOK Repülő és Űrorvosi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a magyar katonai egészségügy szolgálata érdekében végzett több évtizedes tevékenysége elismeréseként, Komlósi Ildikó, az Operaház Szegedről indult magánénekese a nemzetközi zenei életben is méltán elismert operaénekesi pályája, nagy sikert aratott mezzoszoprán főszerepei és páratlan alakításai elismeréseként; Pintér Sándor csecsemő- és gyermekgyógyász, az SZTE professor emeritusa felbecsülhetetlen értékű munkája és az orvosképzés érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Három Batthyány-Strattmann-díj is Szegedre került
Három szegedi orvos is megkapta idén az egészségügyben adományozható egyik legrangosabb elismerést. Az egészségügyi ellátás fejlesztése terén, szakmai, közszolgálati munkájában elért kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől Furák József, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának mellkassebészeti osztályvezetője, Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ egyetemi tanára és Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar dékánja, tanszékvezető egyetemi tanára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másikember

Mi történik, ha a lakásunk börtönné válik? Barnák László színművész rendezésében mutatják be kedden 19.30-tól a Korzó Zeneházban a fantasztikus vígjátékot. Tovább olvasom