Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 33°C Még több cikk.

Kocsmát nyitottunk meztelen csigáknak, és nem bántuk meg - volt, aki lángszóróval, villanypásztorral küzdött ellenük

A meztelen csiga igazi istencsapása: egy nyár alatt egy kiló növényt képes elpusztítani csak egy darab belőlük. A csigairtás titkai következnek, a kacsától a kocsmáig.

A meztelen csiga valószínűleg Isten csapása, a Sátán ivadéka, amit az is jelez, hogy sötét éji órán indul el letarolni a kertet. Írtunk mi már sokszor kerti kártevőktől: tavaly a puszpángmoly pusztított a megyében, idén Kisteleknél lepték el a földet fekete hernyók, mintha eljött volna a végítélet órája.

Egy kiló növény csigánként egy nyár alatt

A meztelen csigáknak viszont nem kell kimondott invázió ahhoz, hogy nagy pusztítást végezzenek, elég pár éhes haver. Jó, ha tudják, hogy egyetlen meztelen csiga egy nyár alatt egy kilónyi növényt képes felfalni.

Írtunk nem egyszer a spanyol csupaszcsigáról is, amelyet végképp senki sem szeret. Kollégánk tanúja volt, hogy ez a fajta nagyon is szereti az alkoholt. Féldecis vodkásüvegből szabadított ki egyet - itt megnézhetik, hogyan részegedett le a jószág. Nálunk egyébként a nagy meztelen csiga telepedett meg elképesztő mennyiségű ivadékkal, meg valami kisebb és jelentéktelenebb külsejű fajta.
 
Kocsmát nyitottunk meztelen csigáknak - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

Amikor úgy döntöttünk, a továbbiakban mi is szeretnénk fogyasztani az eperből, és megmentenénk a csupaszra rágott a krizantémot meg a kukacvirágot, ez volt az első, ami eszünkbe jutott. Az alkohol! Ismerőseink és olvasóink csodákat meséltek róla, és az interneten is több helyen ajánlották a sörcsapdát. "Ebben a sör dologban lehet valami. Odébb raktuk a kert végébe a csigát, de negyed óra múlva ismét a dobozon volt" - írta Emőke, de volt, aki azt állította, az élesztős víz is ugyanolyan jó.
 

Olvasóink szerint viszont a leghatékonyabb fegyver az indiai futókacsa. Nem elég, hogy cuki, Halász Edit saját tapasztalat alapján azt írta: 2 darab egy 1800 négyzetméteres kertet 1 hónap alatt csigátlanított. Mivel társasházi kert egy szegletéről van szó, ahol uralmukat megtörni próbáljuk, a kacsa sajnos nem jöhet szóba.

 

Természetes ellenségük még a béka, a gyík, a fogoly, a fácán, a vakond, a sün - de süni sajnos nem bukkant fel idén, és az egy szem gyík, ami a kertben szokott napozni, kevés ennyi csigához. A rovarok közül a futóbogarak és a futrinkafélék bánnak el velük.

Lángszóró és villanypásztor

Kilőttük azokat a megoldásokat is, amelyek nekünk erősen állatkínzásnak tűnnek. Így nem szórtunk rájuk például sót. A mészhidrát állítólag "lemarja a talpukról a nyálkát, és végük", de ezt is túl kegyetlennek találtuk. Vegyszerrel nem akartunk próbálkozni, mert két kisgyerek is jár a kertben - szintén olvasói tapasztalat egyébként, hogy gond nélkül megeszik a csigaölő granulátumot is. Kisebbik lányom egyszer véletlenül kettéharapott egyet eperrel együtt, de nem ajánljuk, hogy így végezzék ki őket. Kata megúszta, de egy ausztrál fiatal, aki fogadásból megevett egy meztelen csigát, lebénult.
 

"A legjobb sztorit a helyi autószerelő mesélte, aki kézi lángvágójával ment ki kora este és amikor előbújtak, kezdek "támadni", egyesével lelángszórózta a csigákat. Pálinkát is főz a csávó, és szerintem e kettő cselekvés összefügghetett"

- kaptuk a történetet Csabától, amelyről talán nem csak nekünk jutottak eszünkbe az Alien-filmek. Na és hallottak már például arról, hogy van, aki villanypásztorral próbálkozik kivédeni a meztelen csigákat? András egy videót említett, amely azt mutatja be, hogyan kell 9 voltos elemből villanypásztort készíteni a csigák ellen, de nem találtuk meg - bár kipróbálni úgysem szerettük volna.
 
Kocsmát nyitottunk meztelen csigáknak- GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

Maradtak tehát a csigabarát és vegyszermentes megoldások. Apróra tört tojáshéj vagy kávézacc a virágtő köré, sör, élesztős víz, valamint kertbe kirakott cserép, fadarab alá rejtett krumplihéj és nyers krumpliszeletek. A kukacvirágok tövét körbeszórtuk kezdetnek tojáshéjjal, a kert másik részében, az epreknél elhelyeztünk a földbe ásva egy tálka élesztős vizet, a mentaágyás elé sör került ugyanígy.

Másnapra a kukacvirág egy bimbója kinyílt, és nem rágta le semmi, csiganyálka sem volt a növényen, csak a körön kívül a földön. A tojáshéj ezek szerint tényleg vágja a hasukat, és nem mennek át rajta. A kávézacc viszont nem igazán érdekelte a jószágokat - de ettől függetlenül a növények nagy része szereti.

A versenyt a kocsma nyerte

A rejtekhely alá dugott krumplimaradványokon is találtunk egy tízfős brigádot. A sötét, nyirkos helyeket nagyon szeretik, és ha még ennivalót is találnak ott, biztosan nem mennek sehová, és összefogdoshatjuk őket. Ha meztelen csiga pusztít a kertben, érdemes az összes lehetséges csigafészket felforgatni, összeszedni, amit találunk, aztán jöhetnek a csapdák.
 

A csigák testének ugyanis 85 százalékát víz alkotja, vékony bőre pedig alig védi őt a kiszáradástól, ezért érzi jól magát nedves környezetben. Az elveszett folyadékot leginkább a táplálkozással pótolja - növényeinkből.


A sör kontra élesztő versenyt - ki ne sejtette volna - egyértelműen a sör nyerte.
 
Kocsmát nyitottunk meztelen csigáknak- GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

Az élesztőbe belekóstoltak a csigák, ittak belőle aztán hazamentek a kert sötét zugaiba - miután lezabálták az addigra megérett epreket. A sörös csapda viszont tele volt megfulladt meztelen csigával - lehet, hogy az alkohol elbódítja őket, ezért sem tudnak lelépni ivás után, inkább beleszédülnek a sörbe.
 
Kocsmát nyitottunk meztelen csigáknak- GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

Házas csigát egyetlen egyet mentettünk ki az egyik kricsmiből, de az fél órán keresztül csak annyira volt utána képes, hogy két szarvát félig kinyújtsa. Kikerült még két sörcsapda a kertbe, és ezután már csak akkor pusztítottak a csupaszok, amikor lankadt az éberség, és elfelejtettük újratölteni a sört. A meztelen csigák mind potenciális alkoholisták - vontuk le a végkövetkeztetést. Ráadásul simán jó nekik az a legolcsóbb sör is, amit mi nem innánk meg.
 
Mindenütt ott vannak! Még az ivólében is.

"Egyik ismerősöm dolgozott egy darabig ivólégyárban. Szerinte az egyik fajta ivólevet (piros bogyós) nyugodtan lehetne csigaléként árulni a benne található nagy mennyiségű meztelen csiga miatt - írta olvasónk, Emő. Reméljük, sokat segítettünk.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a szegedi közgyűlés: a hajléktalanságról vitáztak, zöld kommandót hoznak létre - galéria

Véget ért a szegedi közgyűlés: a hajléktalanságról vitáztak, zöld kommandót hoznak létre - galéria
Úttisztító gépeket vesznek, felállítanak egy zöld kommandót, és arról is döntött a közgyűlés, hogy két temető viharkár-rendezését is támogatják. Tovább olvasom