Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Korhatáros vígjáték a Pinceszínházban

Szextett két részben: Mohácsi István Francia rúdugrás című vígjátéka lerántja a takarót a férfi és nő hancúrozó kis titkairól. A Pinceszínház szombat esti bemutatója nem véletlenül kapott tizennyolcas karikát: a hat szereplő vágyai menthetetlenül összegabalyodnak a viharos estén.
– A Francia rúdugrásban Mohácsi a klasszikus helyzetkomikumra épít – magyarázza Varga Bálint, a darab rendezője. – Ezt tette már a commedia dell’arte hagyománya, Feydeau, és még sorolhatnánk. Mohácsi azért emelkedik ki, mert mindezt a legnagyobb természetességgel ültette át a mai magyar közegbe – a sikamlós jelenetek, a veszekedések bármelyik otthonban előfordulhatnak. A történet szerint egy harmincas éveiben járó házaspár, Ákos és Zsuzsa – akiket Szrapkó Nándor és Kakuszi Réka alakít – házasságuk megmentéséért egy szexuálterapeutához fordulnak. A gurut játszó Köleséri Sándor módszere a páros párterápia, ám hiba csúszik a rendszerbe: Gyulát és Katit túlságosan is jól ismerik Ákosék. A második páros, Papp Gabriella és Rácz László karakterei semmivel sem könnyítik meg a terápiát – a különös ötös fogathoz csapódik még Anikó, a titkárnő, akit Kis Kata alakít. Az erdei házban játszódó komédia nem öncélúan vulgáris vagy naturalista, hanem egyszerűen a legnagyobb nyíltsággal beszél a két ember között felpezsgő és elszunnyadó rejtélyes „kémiáról".

 – Teljesen szabad élőbeszéd, modern, mai szerelmi kavarodás zajlik előttünk – összegzi a rendező. – A jól megírt, ismerős karakterek, például a vezető pozícióban terpeszkedő főnök és az anyagi jómódban ücsörgő felesége között megjelentek az első repedések – azt a kérdést is feszegeti a darab, hogy ki miért unt bele a másikba.

A márciusi előadásokra már elfogytak a jegyek, de a Pinceszínház harmadik saját darabját a tervek szerint többször játsszák a következő hónapokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felébredt téli álmából Szeged

Felébredt téli álmából Szeged
Egész Szeged sütkérezett a kellemes napsütéses tavaszi melegben szombaton. Megteltek a kiskertek, és sokan voltak a horgásztavak környékén, motorosok rótták az utakat. Tovább olvasom