Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Közel 1000 ember tüntetett a TIK-nél, majd a Fidesz-székházhoz vonultak - videó, galéria!

Közel 1000 ember tüntetett a TIK-nél, majd a Fidesz-székházhoz vonultak - videó, galéria!
Szeged - A fővárosi tüntetéshez csatlakozott Szeged is: 17 órakor a TIK előtt beszédekkel álltak ki a CEU-ért és a civilekért, majd a Fidesz székházhoz vonultak. Vásárhelyen két tucatnyian gyűltek össze.

Delmagyar.hu

Élőben a szegedi tüntetésről

 

Delmagyar.hu

Megérkezett a tömeg a szegedi Fidesz székházhoz

 

Delmagyar.hu

Még mindig a Victor Hugo utca

 
A szegediek is kiállnak a szabad egyetemek mellett - tüntetés a TIK-nél. Fotó: Török János - GALÉRIA
 
A Fidesz közleménye a mai tüntetés után:

Magyarországon az egyetemi autonómiát semmi sem fenyegeti, semmi sem korlátozza, a tanszabadságot semmi sem veszélyezteti. A polgári kormányzat 2010 óta egyetlen egyetemet sem zár be! A kormány elkötelezett a felsőoktatás fejlesztése mellett, amit jól mutat, hogy esztendők óta folyamatosan emelkednek az ágazatra fordított források. A 2013-as 1340 milliárd forintról mára 2000 milliárd forintra nőtt a felsőoktatás támogatása, amivel a cél a színvonal és a hatékonyság növelése, a minél értékesebb és használhatóbb diplomák kibocsátásának lehetővé tétele. Fontos szempont ugyanakkor, hogy minden felsőoktatási intézményre azonos szabályok vonatkozzanak.

Mindezek jegyében, és a Magyarországon jól működő demokrácia szellemiségét szem előtt tartva a Fidesz szegedi elnöksége a párt Victor Hugo utcai székházában szerdán este nyitott ajtókkal várta a láthatóan félretájékoztatott, félreinformált, félrevezetett, pártpolitikai céloktól motivált szónokok által feltüzelt demonstrálókat. Mi a jövőben is minden építő jellegű gondolatra, vitára nyitottak vagyunk a felsőoktatást illetően. Hiszen abban nem lehet és nincs is vita, hogy az oktatás minősége az ország és a nemzet jövőjének záloga.

Természetesen konzultációra mindig készek vagyunk, ugyanakkor úgy véljük, ehhez nem szükséges tanórákat elhalasztani a Szegedi Tudományegyetemen, és különösen nem szerencsés, ha az universitas oktatói pártpolitikai jellegű uszításban vállalnak szerepet. A valódi konzultáció csak akkor lehetséges, ha nem részeg politikai aktivisták ordítozása akarja megteremteni annak kereteit. Az érvek kulturált keretek között történő ütköztetésére, az álláspontok kölcsönös megismertetésére nyitottak vagyunk, az öncélú politikai hisztériához nem tudunk asszisztálni.

Továbbra is rendületlenül hiszünk a magyar oktatásban és Magyarország jövőjében!
Hajrá, Magyarország!
Hajrá, Magyarok!

A Fidesz szegedi elnökségének nevében:
Nógrádi Tibor
Elnök

19.15 - Megérkeztek a rendőrök, mindenki gyorsan összeszedett mindent. A közlekedés is visszaállt rendesen, az utca teljesen kiürült.

18.50 - Már csak körülbelül 100 ember lehet a helyszínen, közben szól a Himnusz. Krétával is felírták a járdára, hogy "Hazaárulók".

18:45 - Valahonnan hoztak egy létrát, így sikerült kitűzni az EU-zászlót.

18.23 - Tarnay Kristóf azt mondta Nógrádinak, hogy erkölcstant kellene tanulnia. Egy másik tüntető Nógrádi lemondását követelte. Közben megpróbálják az EU-s zászlót kitűzni az ajtóra, de az nem nagyon akar ott maradni. Végül keresztbe betámasztották az ajtóba. Elkezdték kiragasztani a "CEU-val vagyok", az "EU-val vagyok" matricákat.
Nem csak az egyetemisták tüntettek Szegeden. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

18.20 - "Állítsuk meg Brüsszelt!' - skandálják.

18.15 - A tömeg elért a Fidesz székházhoz, ahol Nógrádi Tibor jelent meg az ajtóban. Az emberek azonnal rákezdtek a skandálásra: "Hazaárulók!"

18.08 - "Macskajancsi" - ezt kiabálja a vonuló tömeg Szegeden.

18.00 - Eu-s lobogóval és magyar lobogóval vonulnak, épp az Aradi vértanúk terénél tart a menet.

17.47 - A tömeg a Victor Hugo utcai Fidesz-irodához vonul.
17.40 - Egy nő fotósunknak is nekiment, el akarta venni a fényképezőgépét - ő nem értett egyet az egyetemisták demonstrációjával.
Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István

17.35 - "Áder János nem Orbán fölött áll, hanem mögötte" - mondta az utolsó felszólaló. "Nem nekünk kell félni, hanem nekik és a kegyeltjeinek" - folytatta. Kiemelte, azok is megmozdulnak, akik sose voltak vagy lesznek CEU hallgatók. "Ez a megmozdulás az ország jövőjéről, a demokráciáról szól."

17.30 - Legalább 400 ember van már a TIK előtt. Újabb egyetemi hallgató mond beszédet, Tarnay Kristóf: "A szabad, független intézményeket akarják elnyomni. Nem egyedi eset ez, a független gondolkodó állampolgároktól, a saját polgáraitól fél a kormány" - mondta. Felidézte a Népszabadság megszüntetését is. "Nincs hova meghátrálni! Szabad ország, szabad egyetem" - zárta beszédjét, amit már a tömeg is vele skandált.
A szegediek is kiállnak a szabad egyetemek mellett - tüntetés a TIK-nél. Fotó: Török János - GALÉRIA

17.22 - Mihalik Edvin beszéde közben már mindenki azt skandálja: "Nem hagyjuk!" Idézte Orbán '91-es beszédjét: " az oktatás szintjének fokmérője, hogy mennyit költenek az oktatásra. (kivettek ) Orbán fél a tudástól, és fél attól a generációtól, aki a rendszerváltás óta szabadságban szocializálódott, mert fél annak a terhétől, mire képes ez a generációü.

A CEU nem Sorost jelenti, hanem a világ egyik legjobb egyetemét, a nyitottságot jelenti. "Nem volt elég, hogy a világ legnagyobb tudósai álltak ki a CEU mellett, ez nem volt elég. Mutassuk meg mi" - mondta. "Erőt kell mutassunk, hogy végül győzhessünk!".

17.10 - Barát Erzsébet, azt SZTE oktatója következett, aki a Szegedi tanárok Platformjának is atagja. Azt mondja, nem csak az egyetemi autonómiát támadja meg a CEU-törvénnyel a kormány, hanem az oktatás összes szintjét kikezdte: a 9 osztályos iskolát, a szakközepek eltörlésével és a szakgimnáziumok bevezetését, és ezzel a leszállt szintet emeli ki. Azzal folytatta, hogy korlátozzák a gimnáziumokba felvehetők létszámát is. Kiemelte, hogy az Oktatási kerekasztalra meghívják Parragh Lászlót, de a kutatók és az oktatók nem kapnak ott helyet. 
Beszédje elején még kiemelte, elsősorban nem tanár, hanem magyar állampolgár. Elmondta, hogy a felsőoktatási törvény nem csak a CEU-ról szól. Felhívta a figyelmet, hogy az "ellenségképző logikáját értjük, de nem értünk vele egyet". A kormánynak és a törvényalkotóknak azt üzente: Demokráciát! és hogy "Nem félünk!".
Fotó: DM
Fotó: DM

17.05 - "Úgy érezzük, hogy a tudásvagyon átörökítése veszélybe kerül. Azért vagyunk itt, hogy ezt ne hagyjuk - mondta az első szónok, aki idézett a szegedi dékánok nyílt leveléből is.

16.55 - Már legalább 100 ember van a TIK előtt, ahol a szervezők a fővárosi beszédeket játsszák le a hangszórókból. Most a Pink Floyd The Wall című száma megy.

16.45 - Körülbelül 30 ember van egyelőre a TIK-nél, ahol 17 órakor kezdődik a tüntetés. Helyszínen tartózkodó kollégánk elmondta, folyamatosan érkeznek az emberek.
Fotó: DM
Fotó: DM

Korábban

A ma délután fél 6-ra a Hősök terére szervezett, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a civil szervezetek melletti kiálló, Orbán-kormány elleni tüntetés után a várhatóan ismét több ezres tömeg átvonul az Oktogonra, ahol fél 8-tól másnap reggel 8-ig blokkolják majd Budapest közlekedését (A tüntetésről frissülő cikkünkben számolunk be>>)

A Hősök terén rendezett tüntetéshez már csatlakozott Szeged, Békéscsaba és Debrecen is. Az öt órakor a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központnál rendezett tüntetés felhívásában arra figyelmeztettek, hogy a kormány retteg a gondolkodó emberektől, a kritikától és a vitától. "Mindent megtesznek, hogy a sajátjuktól eltérő véleményt és gondolatot betiltson, ezért is akarja bezáratni az egyetemet. Ha ezt hagyjuk könnyen lehet, hogy a jövő héten a Szegedi Tudományegyetem kerül sorra. Nem hagyhatjuk, nem hagyjuk! Most rajtunk a sor!"

Az eseményről a delmagyar.hu hivatalos Facebook oldalán élő videóval jelentkezik!
Vásárhelyen is kiálltak a CEU mellett

Mintegy kéttucatnyi demonstráló gyűlt össze szerda délután a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosítás ellen a hódmezővásárhelyi Kossuth téren. A városházával szemben kék és fehér papírszalagokat kötöttek a fákra, melyek alá transzparenseket is csúsztattak. Ez után a tfő este Budapesten, az Áder János köztársasági elnök hivatala előtti tüntetésen elhangzott rigmust skandálták: „Aláírtad, János, dühös rád a város!"
Fotó: Máté Gergely
Fotó: Máté Gergely

Fotó: Máté Gergely

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás plakátokkal a Móra múzeumban

Időutazás plakátokkal a Móra múzeumban
PlakArt címmel a számítógépes grafika előtti korszak alkotásaiból nyílt szerdán kiállítás a szegedi… Tovább olvasom