Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Közgyűlés: megvan a költségvetés

Szeged - Megszavazta a közgyűlés a költségvetést a fideszes módosítókkal együtt. Nem tudták leváltani a jegyzőt, ezért rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi a jobbikos vezetésű jogi bizottság.

Összefoglaló

A reggel 9-től este fél 8-ig tartó közgyűlés során többször változott a képviselők nemhivatalos álláspontja arról, hogy megszavazzák-e a költségvetést. Végül 26 igennel, kettő nemmel, egy tartózkodással a fideszes módosító indítványokkal együtt elfogadták, tehát nem lesz időközi választás Szegeden. Kosik Dénes (Fidesz-KDNP) és Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) szavazott nemmel, Szentistványi István (LMP) tartózkodott.

Megszavazták azt is, hogy a nagykörúti buszsáv beruházás megvalósul, de csak jövőre. A Fidesz szmsz módosító javaslatát, amely szűkítette volna a polgármester jogkörét, nem szavazták meg, ahogy a távhő-emelés előterjesztést sem.

Mivel nem nyújtották be időben az erről szóló javaslatot, a Fidesz-KDNP-nek nem sikerült leváltani a címzetes főjegyzőt. Ezért szeretnék, ha március 3-án rendkívüli közgyűlést tartanának.

Tudósítás

19.37:
Véget ért a közgyűlés. Nem egy egyszerű nap volt - jegyzi meg Póda Jenő.

19.23:  Szavazás! A képviselők megszavazzák a költségvetési előterjesztést 26 igennel, kettő nemmel, egy képviselő tartózkodott. Kosik Dénes és Keresztúri Farkas Csaba szavazott nemmel, Szentistványi István (LMP) tartózkodott. A fideszes előterjesztésekkel együtt fogadták el a költségvetést. A szocialisták is támogatták ezeket, csak Keresztúri Farkas Csaba tartózkodott.

A képviselők 21 igennel, 4 nemmel, 4 tartózkodással megszavazzák a nagykörti buszsáv beruházást is úgy, hogy az a jövő évben valósuljon meg.

Az szmsz módosítást 14 igen, 13 nem, kettő tartózkodással nem fogadták el. Keresztúri és Szentistványi tartózkodott.

18.57: Zárt ülés kezdődik, és hamarosan szavaznak is. De előbb még természetesen megtartják a nyolcadik szünetet.

18.49: Távhődíj-emelés a téma - ezt sürgősségi indítványként adta be Póda Jenő gazdasági tanácsnok. Törvényileg rendben van az előterjesztés, a főjegyző is így gondolja - mondja Póda Jenő. Mózes Ervin bólogat.

18.38: A tervezett szmsz módosítás -a polgármester jogkörének szűkítése - a jegyző szerint törvénytelen, önkormányzati törvénybe ütközik, mert ez kimondja, hogy az egyéb munkáltatói jog a polgármestert illeti meg. Gyimesi Lászlónak más a véleménye, szerinte erről a gazdasági társaságokra vonatkozó törvény rendelkezik.

- Ez a szegedi választópolgárok akaratának a megváltoztatása, nem fogom aláírni - közli Botka László. Bohács Zsolt szerint a közgyűlés nem alkalmas ezt a vitát eldönteni. Gyimesi a javaslatát fenntartja.
(A módosítás szerint az önkormányzati tulajdonú cégek vezetői felett az egyéb munkáltatói jogot  a Bohács Zsolt vezette vagyongazdálkodási bizottság gyakorolná a polgármester helyett).

Megvan! A szerző felvétele
Megvan! A szerző felvétele

18.26: Majdnem egy órás volt a 15 perces szünet. Hüvös László egyedül ül a Fidesz-KDNP frakció padsoraiban. Egyedül maradtál? - kérdezi tőle Botka. Kizártak - viccelődik Hüvös, majd elmegy szólni a többieknek.

17.34: Póda Jenő a sajtó érdeklődésére megmondja a tutit: vagy lesz költségvetés, vagy nem.

15 perc szünet. Hetedjére van szünet a mai közgyűlésben.

Szondi Ildikó elárulja: egy kollégájától kapott e-mailt nyitott meg gyanútlanul - ezzel a 14.56-kor írt bejegyzésre reagált.

17.10: Botka László és Bohács Zsolt a sarokban egyeztet, halkan beszélgetnek percek óta. Lehet, hogy mégis lesz költségvetés? Már Hüvös László is csatlakozott hozzájuk. Nem sokat lehetett hallani az előbb végetért különmegbeszélésből, de a jegyző, a költségvetés és a buszsáv lehetett a téma.

17.00: A Bálint Sándor emlékház, majd a foglalkoztatási helyzet a téma. Most tűnt fel: a polgármester megfázott. Teát iszik és tüsszög.

Gila Ferenc (MSZP) szerint a "közmunkaprogram tönkretétele miatt" nem látott hóeltakarító munkásokat Szeged utcáin, amikor a városházára jött. Hüvös László közli: Szegeden csökkent a munkanélküliek száma, ami az Orbán-kormánynak köszönhető.

16.30: Az Ász-jelentés szerint a polgármesteri hivatalban a 2009. évben és 2010. I. félévében a belső ellenőrzés nem működött, mivel a főjegyző ebben az időszakban a polgármesteri hivatalban nem biztosította az éves ellenőrzési terv végrehajtását  - emiatt javasolja a fegyelmi vizsgálatot az Ász a jegyző ellen. Mózes Ervin erre reagálva emlékeztet arra, hogy a belső ellenőrzésről szóló beszámolókat a közgyűlés minden évben minősített többséggel elfogadta. Hangsúlyozza: mindent megtett, hogy az ellenőrzésekhez szükséges létszám rendelkezésre álljon, de többen nyugdíjba és szülési szabadságra mentek, ezért kevesebben voltak a szükségesnél.

- Munkajogilag lehetetlen ennél többet tenni. A jelentés alapos volt, a következtetés nem. Bármikor kész vagyok az ellenőrzési létszámot növelni, ha a közgyűlés így dönt - fogalmaz.

Botka László és Bohács Zsolt a sarokban egyeztet, halkan beszélgetnek percek óta. A szerző felvétele
Botka László és Bohács Zsolt a sarokban egyeztet, halkan beszélgetnek percek óta.
A szerző felvétele

16.10: Az Állami Számvevőszék (ÁSz) 2010-es jelentésével kapcsolatban Botka László elmondja: a többi megyei jogú önkormányzattal összevetve  az ÁSz Szegednek tette a legkevesebb észrevételt. Megállapításai alapvetően pozitívak. Póda Jenő szerint az egész jelentés - amely egyébként az ÁSz honlapjáról teljes egészében letölthető - nem annyira rózsás, mint amilyennek a képviselőknek kiosztott kivonatból tűnik. A jelentés - hangsúlyozza Póda - fegyelmi vizsgálatot javasol a főjegyző ellen. Szeged az egyik legjobban működő nagyváros az Ász jelentése szerint - állítja Szentgyörgyi Pál. Az adósság valóban növekedett, de az önkormányzat vagyona is nőtt, és 100 milliárdos beruházás valósult meg.

16.02: A kamaszok értelmes időtöltése van napirenden - pályázati kérdésekről van szó ugyanis. Kalmár Ferenc szerint a városnak gondoskodni kell lehetőségekről. Solymos László alpolgármester arról beszél, hogy táborokat rendszeresen szervez a város, de az nem feladata az önkormányzatnak, hogy este 10-11-kor is lefoglalja a fiatalokat, az már a szülő felelőssége.

15.45: Tíz perc szünet. A folyosón megkérdezett képviselők szerint ma nem lesz költségvetés. Keresztúri Farkas Csaba ugyanis közölte, hogy nem támogatja a Fidesz-KDNP módosító javaslatait (sem). Mivel Póda Jenő kifejtette, hogy jelen formájában nem tudják támogatni a költségvetést, csak ha beépítik a javaslataikat, így várhatóan a büdzsé tervezete nem kapja meg az elfogadáshoz szükséges 15 szavazatot.

15.33: Nehéz körülmények között készült, nem szerethető a költségvetés - ismétli meg Botka, amit korábban is mondott. Emlékeztet viszont arra, hogy változott az államháztartási törvény, tehát szerinte célszerű elfogadni az előterjesztést, mert ha nincs költségvetése a városnak, a  belügyminiszter köteles felfüggeszteni az önkormányzat állami támogatását.

Ma tárgyal a költségvetésről a szegedi közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

15.29: Nagy Sándor "szeretné megdöbbenteni a Fideszt", bejelenti, hogy akkor is megszavazza a költségvetést, ha a Fidesz-KDNP módosítói átmennek, mert fontosnak tartja, hogy legyen ma délután elfogadott költségvetése.

15.22: Nem csak járdafelújítás, de játszótérfejlesztés, sportpályák fejlesztése is szerepel a módosítóikban - emlékeztet Hüvös László. Minden városrészben legyen sportpálya, ezt szeretnék. A kiskertek úthálózatát is rendbe kell tenni - mondja.

A kátyúzás a környezetgazdálkodási kft. költségvetésébe van beépítve - reagál a polgármester. Póda Jenő szerint nem történt előrelépés a vitában a korábban megismert álláspontokhoz képest.

15.17: Haág Zalán (Fidesz-KDNP) szerint lehet azzal poénkodni, hogy ideiglenes az Orbán-kormány, de a szovjet csapatok is ideiglenesen állomásoztak Magyarországon, mégis 46 év lett belőle, tehát van még ideje a nemzeti együttműködés kormányának is.

14.58: Nagy útfelújítások idén érnek véget, ezért ha a külső városrészekben is utakat építenének, akkor kijárási tilalmat kellene elrendelni Szegeden - érvel Botka. Szerinte egyébként mindenki önmagát ismétli a másfél órája tartó költségvetési vitában.
 
14.56: Közjáték:  Szondi Ildikó (MSZP) nem tudja elhallgattatni laptopját, aminek hangszórójából nevetés, vagy valami hasonló hallatszik. Vajon mit nézett a képviselő?

Ma tárgyal a költségvetésről a szegedi közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

14.49: Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) kijelenti, hogy segélyek osztogatásával nem lehet munkahelyeket teremteni. Keresztúri Farkas Csaba szerint nehéz helyzetben van Szeged amiről "önök (mármint a többi párt) tehetnek". A buszsáv szerinte sem kell. Nem támogatja sem a költségvetést, sem a módosítókat - mondja a jobbikos képviselő.

14.36: Szeged nagykörútja nem Rákoskeresztúr - mondja Kohári Nándor (Fidesz-KDNP), így ezzel nem érdemes szerinte a buszsáv mellett érvelni

14.26: Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) szerint senki nem magyarázta még meg eddig a költségvetés lényegét. Ő vállalkozik rá, íme: nem jut pénz a szegedi utak felújítására, a nagykörúti buszsáv pedig látványberuházás.

14.11: Kosik Dénes (Fidesz-KDNP) szerint sem jó a költségvetés, mert nem jut például járdafelújításra. A külső városrészekben a fák gyökerei felnyomták a járdát. Ha emiatt elesik egy kisgyerek és súlyos, netán tragikus következménye lesz az esésnek, akkor ezért ki vállalja a felelősséget? - kérdezi, majd kimegy a teremből.

14.04: Nagy Sándor(Szabad Város Egyesület) a nagykörúti buszfolyosó mellett érvel. A Fidesz-KDNP szerint nincs szükség erre a beruházásra. Nagy Sándor Budapestet állítja példaként: a közösségi közlekedés fejlesztését prioritásként kezeli a főváros.

13.58: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) szerint az eladósodottság nőne a költségvetéssel. Hiányolja a hivatali megtakarításokat, túl sokat költ a város magára és a saját apparátusára, Póda szerint ez általános vélemény Szegeden. Útfelújításra egy fillér sincs a költségvetésben, ami mégis ilyen címen szerepel, az tavalyról áthúzódó összeg - mondja. Botka László reakciója: 14 fős köztisztviselői létszámleépítést tartalmaz az előterjesztés. A Póda által emlegetett 3,9 milliárdos hitelből pedig 1,6 miliárd az új hitel, a többit a régi hitelek kiváltására vennék fel.

Ma tárgyal a költségvetésről a szegedi közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

13.41: Botka röviden ismerteti az álatala benyújtott költségvetési rendelet-tervezetet. Elmondja, hogy a második legnagyobb költségvetésű város Szeged és hangsúlyozza, hogy minden "beépített" 100 forintból körülbelül 86 uniós forrás, 14 forint az önrész. Közli, hogy a 11 kifogásolt módosítót a Fidesz-KDNP visszavonta. Ami megmaradt, az 170 millió forint  (a 67 milliárdos költségvetés 2 ezreléke) átcsoportosítását célozza.
 
13.33: Vége az ebédszünetnek, kezdődik a költségvetési vita.

13.21: Bár az előterjesztést egyelőre visszavonták, abban az szerepel, hogy Sódar Istvánt szeretné a Fidesz-KDNP az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. élére Dér Natália helyett. Egy fideszes képviselő a delmagyar.hu-nak "jobbikos világfiként" írta le Sódart, aki szerinte jó szakember.

Bohács Zsolt közli a sajtóval, hogy azt szeretnék, hogy március 3-án legyen a rendkívüli közgyűlés.

11.51: Ebédszünet a költségvetési vita előtt. Fél kettőkor folytatják.

11.40: Ki tapsolt el több pénzt? – még mindig az országos pénzköltés a vita tárgya, illetve hogy ki miatt nem jut most elég pénz szociális célokra.

11.19: Napirend már van, kezdődik a vita. Vajon mikor lesz ebédszünet?

Kevesebb a pénz szociális célokra – ez a téma. Póda Jenő (Fidesz-KDNP) szerint jobban kellett volna gazdálkodni – már országos szinten.
 
11.07: Rendkívül szomorú, hogy a törvényesség őrét úgy próbálják leváltani, hogy a működési szabályzatnak nem megfelelő előterjesztést nyújtanak be – fogalmaz Botka László. Ha megérkezik hozzá a rendkívüli közgyűlés összehívására irányuló kérelem, akkor törvény szerint 15 napon belül összehívja – mondja.

10.50: A bizottság megállapítja (sőt szavaznak róla), hogy az előterjesztés nem érkezett be tegnap. Bohács: rendben, akkor majd a következő (rendkívüli?) közgyűlés dönt. Az IH vezetője azonban családi okok miatt távozna (mint megírtuk, márciusban Dér Natália szülni fog). Bohács szerint ezért ez sürgős téma. A jegyző ügyében várhatnak.

Tóth Károly szerint arról is szavazhatnának, hogy ma péntek van-e. Keresztúri: szavazhatnának, ha szerepelne a napirendben.

A bizottság javasolja, hogy két hét múlva tartsanak rendkívüli közgyűlést a jegyző leváltására.

10.34: Kedves olvasóink, nem fogják kitalálni mi van: szünet!

10.30: A jegyző álláspontja szerint előző nap meg kellett volna érkezni az előterjesztésnek. Ez azonban sem írásban "sem galambpostával" nem érkezett meg. Mózes hangsúlyozza: törvényértő lenne napirendre tűzni, ez nem értelmezés kérdése, ez áll az szmsz-ben.

Furcsa helyzet: a Fidesz és a Jobbik arról kérdezgeti a jegyzőt, nem lehetne-e mégis valamilyen módon, törvényesen leváltani őt.

10.28: Tisztázzuk akkor, mi a napirendi pont! Kérném ebben a jegyző úr segítségét – kezdi Keresztúri, a bizottság elnöke. Időben, törvényesen előterjesztett előterjesztés van-e. Ez a kérdés Mózes Ervin szerint.
A napirenden nem szerepelnek személyi kérdések, ez a kulcsa a problémának, emiatt nem lehet (vagy lehet?) tárgyalni a két leváltásról.

Bizottsági ülés a szegedi közgyűlés szünetében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

10.23: Megérkeztek a külsős tagok, talán végre történik valami.

9.58: A jogi bizottság ülése nyilvános. A sajtó már bent ül, de a bizottság tajai közül még van, aki hiányzik. A két külsős tag: Kasza Péter (LMP delegáltja), Német Ferenc (a Fidesz delegáltja). Várunk. 10 percet. Kabaré, röhej – ezek a megállapítások hangzanak el.

9.55: Két személyi javaslatot terjesztene elő Bohács Zsolt: a IH decemberben kinevezett ügyvezetőjének lemondása és új ügyvezető megválasztása az egyik, Mózes Ervin címzetes főjegyző felmentése a másik. A jegyző közli: szmsz szerint erre ilyenkor már nincs lehetőség, elkésett az előterjesztéssel a frakcióvezető. Gyimesi László (Fidesz-KDNP) szerint van. Jogszabályokra hivatkozik mindenki. Mózes Ervin szerint nem törvényes, Gyimesi szerint igen. Botka a jogi bizottságot kéri meg, hogy üljön össze, és határozzon. Addig megint szünet.

9.45: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) napirend előtti felszólalásában kifogásolja, hogy Kozma József (MSZP) nem volt itt, amikor a kommunizmus áldozataira egy perces néma felállással emlékezett a közgyűlés. Kozma csak később jött be a terembe.

9.40: Tóth Károly (MSZP) a Mars téri piac felújításának történetét eleveníti fel. Botka mesternek nevezi Botka Lászlót, aztán helyesbít: Botka polgármester. Kicsit indiszponáltak ma a képviselők, Kalmár az előbb úgy fogalmazott, "megmutatta a rendszernek a foga fehérjét." Tóth megköszöni Botkának a felújítást, szerinte a Fidesz-KDNP-nek bocsánatot kellene kérni Botkától. A polgármester szerint nem tőle, hanem a szegediektől.  

9.30: Tényleg kezdünk, a képviselők a helyükön. Napirend előtt négyen szeretnének beszélni, Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) kezd. A kommunizmus áldozatainak emléknapja van – emlékeztet. Történelmi visszatekintés pár percben.

9.02: Kezdünk. Illetve mégsem. Bohács Zsolt frakcióvezető 20 perc szünetet kér, a Fidesz-KDNP frakcióülést tart.

Olvasóink írták

266 hozzászólás
 • 266. Csonka László 2011. február 28. 10:34
  „Egy hernyó megkérdezi a mamájától:
  - Anya! Lejöttem a fáról. Most már én is politikus vagyok?”
 • 265. queenmargareth 2011. február 27. 19:42
  „jól eltüntették a botkás cikkeket”
 • 264. queenmargareth 2011. február 27. 19:35
  „ez off topic”
 • 263. CheshireCat 2011. február 27. 17:08
  „Nem a témához tartozik, de van egy éppen futó kutatásom a munka és a család vonatkozásában.
  Kérem Önöket, amennyiben dolgoznak, vagy dolgoztak már legalább egy évet, járuljanak hozzá a vizsgálatomhoz!
  8 perc alatt lehet kitölteni az alábbi linken található kérdőívet.
  Köszönöm!

  www.kerdoivem.hu/kerdoiv/407147186/”
 • 262. történész 2011. február 27. 15:26
  „önkormányzati tulajdonú cégek vezetői felett az egyéb munkáltatói jogot a Bohács Zsolt vezette vagyongazdálkodási bizottság gyakorolná a polgármester helyett

  és a fidesz etikett szerint a polgármester feletti totális hatalmat is ő fenesége gyakorolná,mivel nem őt választották meg ,de gazdasági élet így kivánja.”
 • 261. történész 2011. február 27. 15:22
  „ifj. Nagy Gábor
  Az a baj,hogy itt a fórum elég szépen elzajlana és az emberek valahogyan véleményt is tudnának alkotni.De az önkéntes önkényes egy két magát tudós polihisztornak gondoló egyén állandóan új párt iránymutatást sulykol a népbe.Teszik eszt egy két pocok akit sajnos ezért fizetnek.
  Valójában annyi esze sincs,hogy a város hogyan él ,mik a problémák csak letölti vezérének intelmeit a néphez és elvtársazva meg egyéb dolgokat fogalmazva állítja: mindenki hülye rajta kívül.”
 • 260. Csonka László 2011. február 27. 15:00
  „259. jozko 2011.02.27. 11:46 Mezőgazdaság ??????????? (példa, Novi-Sad, Újvidék) Biztos helyről tudom, az Orosz "medve" mindent felvásárolt! Anno (emlékezzünk) a cukorrépát oda is vitték feldolgozásra! MA !!!!! 1. cukorgyárunk van + uniótól "könyörgünk, euróért, + cukorért !!!!!!!!! Ja+ a búza, itt is + ott is "betartanak" az árakkal, tudni kell, már a piac egy "kézbe" (zászló) alatt van!”
 • 259. Csonka László 2011. február 27. 14:50
  „Hozzászólók: Ismerik, nem de ????????? Sz@rból, sz@rvár ???????????? Itt az élő példa, az értelmesség, tutira vette az előrehozott választásokat! Mi-lett belőle, asztal alatti, "zsuga - mutyi" Kedves szavazatát, (anno) NEM LEADÓ polgártárs, miért is volt a "papolás" arról, hogy az a "fülke" szavazó, nem telefon! Most + reklamálunk ??????????”
 • 258. jozko 2011. február 27. 11:46
  „A munalehetőség hiányával kapcsolatban az egymásra /Fidesz vezetésű városokra/ mutogatás az igazán bicskanyitgató!
  Érzek bizonyos empátiát más városok lakói iránt, de nem igazán érdekel, hogy az általuk megválasztott városvezetés
  mekkora adósságokat halmozott fel, mekkora ott most a munkanélküliség...
  Ezek kifogások.
  Ha összehasonlítás kell, én szívesebben hasonlítom Szeged helyzetét a miénkhez hasonló nagyságú, termőhelyi adottságú, úgy általában hasonló lehetőségű városokhoz!
  Nem csak magyar városokra gondolok!

  És amalyek többre vitték, jobban prosperálnak-mert vannak ilyenek-az eredmények forrása érdekel!
  Bizonyos gazdasági adottságokkal nem versenyezhetünk, az tény!

  Viszont a módszerek, a felhasznált források /sajáterő, hitel, támogatás/ befekteésének megválasztásával elért versenyelőnyök nagyon js összehasonlításra valók!

  Akárhogyan is:
  Hatalmas aránytalanságot-és ebből kifolyólag hatalmas függőséget- eredményez a források, támogatások egyoldalú,inproduktív felhasználása /ennél rosszabb már csak a direkt felélése lenne/!

  Az emberek hozzászoknak ahhoz, hogy lám. épül szépül Szeged anélkül is, hogy értéktermelő, adóforintokat
  kitermelő!! munka folyna!
  Egy idő után már a "munkakerülő" , nyugdíjba menekülő tendencia erősödik-a dolgozni akaró és képes lakosság pedig egyre kilátástalanabbnak érzi a helyzetet!
  És erre jönnek a "statisztikákkal", mukaügytől, közvélemény kutatóktól...hogy bezze Szegednek nincs is
  szégyellnivalója!
  Botka László mentsége pedig az, hogy bezzeg a Kormány elvette a közmunkára fordítható támogatást!
  A pofám bereped!

  A legtöbb közmunkára ácsingózót egy fillér támogatás nélkül kizavarnám havat lapátolni, várost takarítani-és csak akkor adnék bármilyen támogatást, ha munkát-és nem látszatmunkát-végeznének érte!

  Amikor a világban élelmiszer árrobbanás van, akkor a jó termőhelyi adottságokkal rendelkező régiónk ócska élelmiszer-jellegű termékeket vásárol-jószerint hitelekből!
  A kommunizmus tervgazdaságának tehetetlensége nem tudott a a piaci változásokra gyorsan reagálni-
  de a mostani piacgazdaságnak nevezett rablógazdálkodás gyakorlatilag ugyanolyan béna!

  Akkor a dogmatizmus , a sok fafej vezető, vízfej hivatal-most pedig a marakodó pártérdekek blokkolnak!
  No és a mindenható pénz nem a nagy malomkereket forgatja , hanem kisebb zsilipeken, titkos vagy nem is titkolt csatornákon elfolyik-anélkül, hogy hasznot hajtana!

  Ezzel a költségvetéssel körülbelül ennek nézünk -továbbra is- elébe!
  A Fidesz képviselői pedig- a vihar a lavórban epizódok után- szépen fejet hajtottak előtte!
  Akkora tájékozatlanságot árultak el a szegedi lakosok mindennapi életkörülményeiről, lehetőségeiről,
  ami megbocsáthatatlan!
  Botka Polgármester Úr pedig épít-hitelből támogatásból!
  És senki - legalább is úgy tűnik- komoly érvekkel, megalapozott ellenvéleményekkel nem tud előállni!

  A meccs Botka László és a szocialista frakció javára-eldőlt.”
 • 257. frakk 2011. február 27. 09:45
  „Ifj: " A nulladik meg, hogy nem csináltak munkahelyet, nem? ;-) " Cinikus vagy ismét , de ezt már megszokhattuk. Önállóan indított témával sosem jössz elő, de az Mszp -vel más véleményen levőkkel szemben állandó beszólási kényszered van. Igen Gábor, te nem érzed , de Szeged legnagyobb gondjai közé tartozik a munkanélküliség. Ha nagyon cinikus lennék azt kívánnám nálad is jöjjön el ez az állapot, de talán mégsem. Bár azonnal sokkal jobban eljutna az agyad azon részére a tény, mely most nem képes ezt felfogni. Nem a kerékpárutak hiánya , és a közlekedés fejlesztéssel fedezett EU pénzlehívás a leginkább sürgető feladat. Gábor te azt fel sem tudod fogni , hogy emberek az öngyilkosság határán élnek, mert más kiút nem látszik nekik. Játsszál csak Gábor, legyél csak cinikus, és szurkolj az értelmetlen improduktív pénzlehívásoknak. Te egy másik mátrixban élsz mint a valóság.”
 • 256. unknown 2011. február 27. 09:25
  „Ezt a döntést megnyugtatólag vettem tudomásul: "Megszavazták azt is, hogy a nagykörúti buszsáv beruházás megvalósul, de csak jövőre." Legalább egyidejűleg történik a munka a közút kht forgalmi sávokat is felújító munkálataival. Az új 43-as átadása után. Ezt is csak remélem, amilyen időket élünk még meglehet, hogy arra is csak majd Karácsony táján lesz mód... Egyébként - bevallom eleinte tiltakoztam ellene annak szokatlansága miatt - kezdek megbarátkozni ezzel a forgalmi sáv középre helyezéssel. Gyalogosként megszoktam, hogy a járdához áll a busz.”
 • 255. buhamama 2011. február 27. 07:37
  „Milyen borom Nógrádi Z POLGÁRMESTER ÚR ,megtermeli a CUKROT A LISZTET, TEJET, SAJTOT, VAJAT,St......”
 • 254. Elendur 2011. február 27. 07:33
  „- Hány éves vagy királyfi?
  - .....
  -És még hiszel a mesékben?”
 • 253. ifj. Nagy Gábor 2011. február 27. 00:27
  „189. frakk
  "Sajnálatos, hogy a Fidesz belement a nagykörúti forgalom középre helyezésbe. Ez a második legnagyobb hibája a városi Fidesznek.
  Az elsőt ott követték el , amikor a közműdíj csökkentések mellett nem állnak ki. "

  A nulladik meg, hogy nem csináltak munkahelyet, nem? ;-)

  Amúgy meg a Fidesz egy hét alatt is meg tudja gondolni magát (de lehet, hogy sokat mondtam :) ), úgyhogy a jövőre megépítendő buszsávban én azért annyira még nem lennék biztos a helyedben.

  225. frakk

  Azért nyílik már a szemed, haladás! :)”
 • 252. 266722 2011. február 26. 22:50
  „Azért az sem semmi,hogy Nógtádi Z./a mórahalmi/ a Délmagyarban azt nyiltkozza,hogíy a mórahalmiakat nem igen érinti az áremelés igy őt sem,mert mindent otthon megtermelnek.Ekkor baromságot épeszű ember nem mond..........”
 • 251. Rozsdás 2011. február 26. 22:32
  „Nem túl régen még volt egy olyan törvény hogy amelyik városban végezte bizonyos cég a munkáját ott kellett az adott munkája után adót fizetnie,nem tudom hogy érvényben van e még és Szeged ezt mennyiben érvényesítette?
  Bizonyára a helyi munkaügyi központ jobban tudná érvényesíteni azt a lehetőséget is hogy a városban dolgozó cégek elsősorban a munkaerő hiányukat helyi munkanélküliek alkalmazásával potólják!”
 • 250. Rozsdás 2011. február 26. 20:53
  „Nem látok sok olyan hozzászólást amelyik a fejlődést is látja!!
  Amig a pártok nem képessek egyértelmüen értelmezni a lehetőségeket és a fejlődés irányát addig nem sokra jutunk.
  Tehetséges nép vagyunk de a tehetségtelen politikai elitt miatt csak 20% aki értékteremtő munkát végez,és nem átvitt értelemben gondolom mert a nemzetközi piacon csak azt a szellemi vagy produktív értéket veszik meg ami piacképes!!Az sem titok,hogy a bevételnek jóval meg kell haladnia a kiadásokat mert különben nem rentábilis a gazdaság!!Ehhez kéne már felnőni mert ezt a hiányt adókból népgazdaségi szinten produktum nélkül nem csak potolni nem lehet de azok a lehetőségek is kimerültek a mit az állami és más közösségi vagyon kiárusításából eddig potólni lehetett!!”
 • 249. macs 2011. február 26. 19:29
  „Olvassátok el, az élelmiszerárak alakulása nem magyar jelenség!

  "Várhatóan az idén is folytatódik az élelmiszerárak globális emelkedése, elsősorban a Föld népességének gyarapodása, az élelmiszerek alternatív felhasználása, és a bizonytalan időjárási körülmények miatt, ami Magyarországon erősítheti az inflációs kockázatokat - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója, az alapkezelő közleményében."
  http://www.tozsdehirek.net/Ismet-elelmiszerar-robbanas-fenyeget/142699”
 • 248. történész 2011. február 26. 19:04
  „milyen jól elvagytok ezen a dolgon,közben a multik az utolsó filléreteket is kilopják a zsebeitekből válaszul arra,hogy orbán megbüntette őket. Addig kisember-nagy párt harcosokat játszotok,hogy közben észre sem veszítek zuhan 4 millió ember életszínvonala a szakadékba,,de ti harcoltok..ny...a felső tízezer jobb létéért.”
 • 247. Arkagyin 2011. február 26. 18:58
  „Kedves Frakk! Akkor menj át Vásárhelyre, és nézegesd inkább kedves Lázár úr vagyonát. Botkáé még meg se közelíti azt, de te itt Botkát ajnározod. Majd ha a tisztelt FIDESZ vezetőség is vissza vesz a vagyonából, és főképp Lázár úr, akkor jogod van Botkát szidni. Addig viszont csönd legyen neked. De ha ez se tetszik, akkor elköltözhetsz egy NARANCS-os városba.”
266 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az is nyilatkozik, aki nem nyilatkozik

Szeged - Egy, csak egy teendőjük van azoknak a volt magánnyugdíj-pénztári tagoknak, akik… Tovább olvasom