Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Kubinyi Anna textilművész jubileumi kiállítása Szegeden

Szeged - Kubinyi Anna textilművész alkotásaiból nyílik életmű-kiállítás pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.
Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense csütörtökön elmondta: a hatvanadik születésnapját ünneplő Kubinyi Anna tanulmányait a szegedi Tömörkény István Gimnáziumban kezdte kerámia szakon. Amikor az Iparművészeti Főiskolára jelentkezett, papírjai egy véletlen folytán a textil tanszékre kerültek, és fel is vették gobelin szakra, így a textil és a szövés az élete megkerülhetetlen részévé vált.

Talán a keramikus kezdetek okán, rögtön a diploma megszerzése után kifejlesztett egy jellegzetes technikát, a textil-relief, vagy textilplasztika készítését. A szövőszéken születő alkotásokba domborító anyagokat, kezdetben kartoncsíkokat, majd kenderkötegeket tekercselt bele. Eleinte az élet, a valóság szépségeit figyelte, munkái optimista, színes, mozgalmas, mégis könnyed jellegűek voltak. Később más dolgok váltak fontosabbá számára, mint például az idő, az örök mozgás, az átalakulás, a természetben szunnyadó vagy éppen kitörő belső energia, az életerő, a fák, gyökerek – közölte a muzeológus.

Kubinyi Anna általában kendert használ művei megalkotásakor, a művész maga végzi az alapanyag tekercselését, fehérítését és színezését. Munkáit is maga szövi, így bármikor lehetősége van további változtatásokra.

A szegedi Kultúrpalotában 2010. január 17-ig látható tárlaton Kubinyi Anna életművéből harmincnégy textíliával találkozhatnak a látogatók; többek között az erdélyi utazások emlékét felelevenítő Székelykapuk című művel vagy a Kőrösi Csoma Sándorra emlékező imatextillel

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint egymilliót zsákmányoltak tolvajok Mórahalmon

Ismét trükkös tolvaj rövidített meg nagyobb összeggel egy idős hölgyet szerdán délelőtt - ezúttal Mórahalmon. Tovább olvasom