Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Különös szilveszter: klinikán, gázszolgáltatónál, hotelben, taxiban, rendőrségen

A vad óévbúcsúztató idején némelyek dolgoznak, hogy sokak vidáman köszönthessék az új esztendőt. Különös szilveszteréről kérdeztük az onkológust, a gázszolgáltatót, a hoteligazgatót, a taxist, a rendőrt.
– A reményt fölébreszteni és fenntartani. Ez a legnehezebb, különösen karácsony és szilveszter idején – osztja meg velünk 27 éves orvosi praxisának tapasztalatát dr. Uhercsák Gabriella. A Szegedi Tudományegyetem 40 ágyas onkológiai klinikájának szilveszteri ügyeletes doktornője tegnap is sorsokról döntött, amikor elrendelte a harmincas nő sugárterápiás kezelését. Persze betegei közül akinek csak lehetett, eltávozást adott, abban a reményben, hogy az otthon melege és a szilveszteri vidámság is gyógyító erő lehet.

– Öt ember helyett ketten dolgoznak! Ezt jelenti a hétvégi ügyelet – dünnyögi a telefonkezelő, mikor ide-oda kapcsolgat az ambulancia szolgálatos orvosát keresve. – A szokásosnál nagyobb teherre kell számítani szilveszter idején a sürgősségi eseteket ellátó ambulanciákon – halljuk Hajnal Ferenc professzortól. A szegedi egyetemi klinikai központ elnökhelyettese példaként említi: kihűléses beteget szállíthatnak a belgyógyászatra, alkoholmérgezéstől fetrengőt a detoxikálóba, vagy éppen sípcsonttörésest a traumatológiára.

– Kölyökpezsgővel koccintottunk, így búcsúztunk azoktól a kollégáktól, akikkel már csak az új évben találkozunk – érzékelteti az előszilveszteri hangulatot a magát megnevezni nem óhajtó szolgáltató. A 800 ezer ügyfélnek földgázt küldő cég alkalmazottja szerint nincs nagy különbség az ünnepi és a hétköznap éjszakai ügyelet között: Szeged és néhány környező falu gázszolgáltatását figyeli, ha a számítógépek vagy a betelefonálók hibát jeleznek, a baj elhárítására néhány percen belül szerelőt küld. Ez a dolga.

Kemoterápiával gyógyítják pácienseik testét, vidámsággal a lelkét. Az onkológiai klinika ügyeletes csapata: (balról jobbra) Karsainé Ibolya, dr. Uhercsák Gabriella, Mórocz Anikó, Rácz Attila.
Kemoterápiával gyógyítják pácienseik testét, vidámsággal a lelkét. Az onkológiai klinika ügyeletes csapata: (balról jobbra) Karsainé Ibolya, dr. Uhercsák Gabriella, Mórocz Anikó, Rácz Attila.
Fotó: Karnok Csaba

– Széknyi helyünk sincs: 430 vacsoravendéget szolgálunk ki szilveszter éjjelén. 86 munkatársam közül legalább hetven megfeszített tempóban dolgozik, hogy a vendég minden kívánságát teljesítse – indokolja Maklári Lászlóné, az idén áprilisban újjászületett szegedi Forrás Hotel igazgatója, miért tartja az év legnehezebb napjának az utolsót.

– „Taxi!" Sokan és sokszor kiáltanak bérautóért a nagy hidegben. Az egyik buliból a másikba spiccesen siető mulatozókat jó kedvvel fuvarozom – mondja Ménesi Lajos. A szegedi Rádió Taxi munkatársa húszéves tapasztalata: a szokásos forgalom ötszörösét is lebonyolítja, kicsit magasabb a tarifa, több a borravaló szilveszterkor.

Megerősített szolgálat, virslivel

– A rendőrség szilveszterkor megerősített szolgálattal biztosítja az új évet várók zavartalan szórakozását. Kiemelt figyelmet fordítunk a közterületen tartott rendezvényekre – közli Tuczakov Szilvána. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az év többi napjához képest ilyenkor sincs több bűncselekmény, ebben az időszakban jellemző a felfokozott hangulatból, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztásból adódó garázdaság. Megtudtuk: a most szolgálatban lévő rendőröknek a főkapitányság virslit oszt.

Olvasóink írták

 • 11. Busdriver 2010. december 31. 21:10
  „Én is megyek reggel 4re.. :)”
 • 10. Mignon. 2010. december 31. 17:20
  „Kemoterápiával gyógyítják pácienseik testét,
  aha
  a barátom is majdnem meghallt a kemoterápiátol !Az ápolok elhüllve kérdezték töle amikor visszament
  a saját lábán a korhazba,hogy maga még él??Pedig már hazakülfték meghallni...

  Aztán a Dávid Tamás meggyogyitotta öserdei teával és c-vitamin kurával !”
 • 9. SP 2010. december 31. 17:11
  „Torz-Fotó: Karnok Csaba

  Vannak, akiket a jól torzított kép szebbé tesz. Vannak olyan csinos hölgyek, akiket sajnos nem.”
 • 8. Mignon. 2010. december 31. 16:53
  „panelprolik
  a ti pénzeteken épült a milliomos negyed Újszegeden
  mostmár tudjatok...
  ök meg jót röhögnek rajtatok.
  sötétben szánkózhattok.”
 • 7. Mignon. 2010. december 31. 15:26
  „minden fiunak puszi
  jövöre már nem leszek itt
  a mediatörvény nem engedi az ovis hsz-eimet...”
 • 6. szandokán 2010. december 31. 15:19
  „Ne feledkezzünk el a December 31.-e éjszakai múszaki ügyeletes,vizes és villanyszrerelő kollégákról sem,akik mindig résen vannak,hogy biztonságban menjen a betegellátás,a szegedi klinikákon.”
 • 5. kiokushyn 2010. december 31. 14:52
  „BUÉK mindenkinek, akik ilyenkor is helytállnak, s teszik a dolgukat!
  NEM kiabálak, NEM zsörtölődnek, NEM anyáznak, NEM NEM és NEM!!!”
 • 4. Norcy 2010. december 31. 14:21
  „Le a kalappal mindenki előtt, aki ilyenkor is dolgozik, de azért ne feledkezzünk meg a vízügyesekről sem, akik -ahogy más napokon/ünnepnapokon is -, most is ár- és belvízvédekeznek a nap 24 órájában. Vannak akik a gátakon, vannak akik az irodákban "szilvesztereznek"...BÚÉK!”
 • 3. tol 2010. december 31. 14:18
  „minden kedves (Szilveszterkor is) ügyeletes sorstársamnak kevés elfoglaltságot és boldog új évet kívánok!”
 • 2. csafe 2010. december 31. 12:57
  „Ez igaz és még sokan mások sem szilveszterezhetnek mert dolgoznak.”
 • 1. KM/X 2010. december 31. 12:19
  „MILYEN ÉRDEKES HOGY A MENTŐKET SENKI NEM EMLÍTI MEG.PEDIG HA VALAKI AKKOR ŐK DOLGOZNAK EGÉSZ ÉJSZAKA!!!!AZ Ő VEZETŐIK BIZTOS NEM ADNAK VIRSLIT VACSORÁRA!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisításbiztos jegy

Szeged - Holnaptól már hologrammal is védi menetjegyeit és bérleteit a Szegedi Közlekedési Kft. Tovább olvasom