Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Magyar–román–szerb tb-kártya készülne

Közös tb-kártyát szeretne létrehozni dél-alföldi magyar, vajdasági és romániai polgárok számára a DKMT Kht. A hármas határ menti együttműködésekért felelős cég uniós pályázatot nyert, és most fölméri a három ország határközeli kórházait, gyógyfürdőit.
Közös tb-kártyát szeretne létrehozni dél-alföldi magyar, vajdasági és romániai polgárok számára a DKMT Kht. A hármas határ menti együttműködésekért felelős cég uniós pályázatot nyert, és most fölméri a három ország határközeli Kórházait, gyógyfürdőit. A terv az, hogy az intézetek tudjanak arról, a különböző orvosi szakterületeken a határon túl hol mekkora a várólista. A beteg pedig eldönthesse, hol műtteti meg magát, és ezt a beavatkozást a közös tb-kártyával számolja el.

A kezdeményezés a Kórházaknak is előnyös: kevesebb lesz a kihasználatlan kapacitás, amivel mindenütt gond van. Ma ugyanis – mint Csókási Eszter, a DKMT Kht. ügyvezetője elmondta – a magyar–román és a magyar–szerb államközi egyezmények csak a sürgősségi beavatkozás elvégzését szabályozzák, a többiért fizetnie kell a polgárnak.

Ilyen kártyás rendszer működik a belga–holland–német hármas határ közelében lévő klinikákon. Ott mindennapos gyakorlat, hogy például a belga betegnek a háziorvosa a hollandiai Kórházban javasolja a csípőprotézis-műtétet – mert ott hamarabb sorra kerül – és erre minden lehetőség meg is van. A maastrichti klinika érrendszeri betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője pedig egyben az aacheni klinika ugyanilyen részlegét is vezeti, és előbbi helyen az ápolónők harminc százaléka belga állampolgár. Minderről Jacques Scheres, a maastrichti egyetemi klinika orvosa, a DKMT-s kezdeményezés szakértője számolt be. Baráth Lajos, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-rendelőintézet főigazgatója azt mondta, a helyi betegek elsőbbséget élveznek, de ők évek óta tudatosan készülnek a romániai betegek fogadására is. Már most is sok román állampolgár dönt úgy, hogy itt kezelteti magát, készpénzért. A közös kártya az ő helyzetüket könnyíti meg. Baráth Lajos szerint tíz éven belül közös uniós egészségügyi piac alakul ki, mert az egészségügy erőit minden ország a lehető legjobban és leggazdaságosabban akarja használni.

A DKMT most felméri az igényeket, a Kórházak, rendelők, gyógyfürdők kapacitását. Ezután kidolgoznak egy megállapodást a három ország biztosítói között, amelyet már csak alá kell írni. Ha közben több-biztosítós modellt vezetnek be nálunk, ez nem akadályozza, legföljebb bonyolítja az eurorégiós tébékártya bevezetését: így meg kell állapodni az összes új biztosítóval is.

Olvasóink írták

 • 1. Molnar M. Ivona 2008. október 01. 14:37
  „Mivel ketos alomporgar vagyok, szerbia es magyarorszak, szeretnem tdni hogyan tudnak ehez a kartyahoz hozajutni, mivel rokant nyugdijas vagyok szerbiaban.?
  SM betegsegben szenvedek es edig csak szegeden gyogyititam magam!
  Mivel mar nem jar a szocalis segely mivel apukam meghalt, evel orokoltem hazt es lakast de nem vagyok olyan helyzetben hogy dolgozni tudjak, egyelore.
  Elore koszonom a megertesuket es varom a valazt!
  Tisztelettel
  Ivona Molnar”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapó József a Csillag titkairól

Szeged - A Csillag börtönből lehetetlen megszökni, még ő sem tudna – mondta Csapó József… Tovább olvasom