Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Már lángossütőt sem találni Szegeden: a 35 éves Fa-Villa vendéglő is lehúzta a rolót, a Gödör étterem október óta zárva

Szeged - A Gödör étterem és a Fa-Villa vendéglő után a Szent István téri lángosos is lehúzta a rolót a vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiány miatt. A közelmúltban nyílt török gyorsétterem tulajdonosa Miskolcról hozott embert Szegedre.
Ellentmondásos állapot

A fizetesek.hu oldal elemzése szerint a legrosszabbul fizetett területek között pedig éppen azok vannak, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány. A vendéglátóiparon belül például havi bruttó 200 ezer forint az átlagbér, a szociális ellátásban 216 ezer, a szállodaiparban, valamint a postai és futárszolgálatok területén 240 ezer forint.
A múlt hét végén a legnagyobb közösségi oldalon jelentette be az Algyői úti Fa-Villa vendéglő vezetősége, hogy mivel nem találtak szakácsot, bezárnak. Az 1983-ban nyílt étterem vezetőjével telefonon beszéltünk, azt mondta, annál többet, mint amit kiírt a közösségi oldalra, nem kíván mondani. A vendéglátós körökben terjedő információk szerint nem a harmincöt év után végleg bezárt Fa-Villa az utolsó szegedi étterem, ami munkaerőhiány miatt kényszerül lehúzni a rolót.

Az egykor szintén szebb napokat látott, rendkívül népszerű szegedi Gödör is szép lassan az enyészeté lesz. A Hősök kapujánál található belvárosi étterem, ahol nemrég még sorba kellett állni a déli menüért, tavaly október elején egyik pillanatról a másikra zárt be. A vendéglátóhelynek helyet adó épület gondnoka, Kovács László elmondta, korábban volt egy jelentkező, aki üzemeltette volna az egyetem tulajdonában lévő helyiséget, de végül nem jött össze az üzlet.
Ég a keze alatt a munka. Iván Zsolt, a Fehértói Halászcsárda szakácsa munka közben. Az étterem tulajdonosa, Frank Sándor Szegedről vitte győri csárdájába a legfontosabb dolgozókat. Fotó: Török János
Ég a keze alatt a munka. Iván Zsolt, a Fehértói Halászcsárda szakácsa munka közben. Az étterem tulajdonosa, Frank Sándor Szegedről vitte győri csárdájába a legfontosabb dolgozókat. Fotó: Török János

Vastagon áll a kosz a Gödörben

– Így, ahogy most áll, senkinek nem jó, mert senkinek nem profitál. Már a száraz leandereket is elvitték, a helyiség is elég lelakott, olyan vastagon borítja a kosz, hogy beleragad az ember cipője – ismertette a Gödörben uralkodó állapotokat a gondnok.

Nemcsak a legnagyobb helyek küzdenek munkaerőhiánnyal, hanem a legkisebbek is. A Szent István téri Sörfaló kocsma melletti lángosozó is bezárt a múlt héten. A pultoslány szerint sok képzettség és tapasztalat nélküli fiatal jelentkezett korábban az állásra, akik legfeljebb 1-2 hetet bírtak, majd bedobták a törölközőt. – Nekem az a véleményem, hogy akinek semmije sincs, az örüljön, ha dolgozhat, még ha nem is túl sok az órabér. Az előző szakács kapott egy jobb ajánlatot magasabb órabérrel, azért ment el – tette hozzá a fiatal lány, aki szerint a hamarosan kezdődő balatoni szezon szívja el a munkaerőt az ország más részeiről, így Szegedről is.

Pultoshölgyet is felvesznek

A Sörfaló pultosa is lehúzott egy szezont eladóként a Balatonon, és elárulta, hogy 15 hét munka után 500 ezer forintot hozott haza úgy, hogy a szállást és az étkezést a munkaadója biztosította. Barátja szintén vendéglátósként dolgozott, de most inkább medencéket épít, azzal jobban keres. A Sörfalóban egy másik kiragasztott papírdarab szerint pultoshölgyet is felvesznek.
Már lángossütőt se találni Szegeden. Hiába érkeznek a vendégek folyamatosan a Szent István téri Sörfalóhoz lángosért, múlt hét óta zárva a sütöde. Fotó: Török János
Már lángossütőt se találni Szegeden. Hiába érkeznek a vendégek folyamatosan a Szent István téri Sörfalóhoz lángosért, múlt hét óta zárva a sütöde. Fotó: Török János
A vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiánnyal többször is foglalkoztunk lapunkban. Mint megírtuk, januártól az országosan kötelező 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumhoz képest több tízezer forinttal magasabb garantált alapjövedelemhez, akár több mint 240 ezer forinthoz juthatnak a szállodaiparban és a vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók (2017. július 27.: Ha többet keres a pincér, drágább a halászlé, de a fiatalokat 240 ezres bruttó sem tartaná itthon).

Szegedről vitt embereket Győrbe

A Kárász és Kölcsey utca sarkán nemrég megnyílt török étterem is munkaerőgondokkal küzdhet. A megnyitón a tulajdonos, Sever Özer elárulta, hogy a miskolci étterméből kellett dolgozókat hoznia Szegedre. A gyorsétterem ablakaiban most is kint van az A4-es papírlap, amely szerint pultosokat és szakácsokat keresnek teljes munkaidőbe.

– Majdnem 200 emberem van, ha ebből egy-kettő vagy esetleg tíz kiesik, az még nem okoz problémát. Ha kell, én is beállok a tűzhely mögé – mondta Frank Sándor, több szegedi és egy budapesti halászcsárda tulajdonosa, aki a közelmúltban Győrben nyílt éttermébe is Szegedről vitt embereket. – Az étterem „gerincét", a műszakvezető szakácsokat és a pultosokat muszáj volt innen átvinni, mert ott, Ausztria közelsége miatt még nehezebb munkaerőt találni. Csak több százezer forintos fizetéssel lehet az embereket itt tartani – magyarázta a csárdagazda.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halpusztulás: kicserélik a vizet a Holt-Marosban

Halpusztulás: kicserélik a vizet a Holt-Marosban
Oxigénhiány miatt pusztult el több mint hárommázsányi hal a hétvégére az újszegedi Holt-Maros kettes szakaszán. Tovább olvasom