Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Már Szegeden is vásárolhatunk hibrid autót

Nyugat-Európában és a tengerentúlon sokan hibrid autóra cserélték a benzinfalóikat. Magyarországon a legtöbben még benzinbefecskendezéses motor hajtotta négykerekűt használnak, de már Szegeden is több márkakereskedőnél vásárolhatunk a környezetkímélő és üzemanyag-takarékos dupla hajtóműves gépkocsikból.
Kibédi Ádám évente megfordul az Egyesült Államokban, a tengerentúlon találkozott először hibrid autóval. – Amerikában már teret hódítottak a dupla hajtóműves gépkocsik, de az öreg kontinens legtöbb országában is adó- és parkolási kedvezménnyel segítik a hibrid autók tulajdonosait.

Londonban például ingyen hajthatnak be a belvárosba, miközben a benzines és dízeles autók után fizetniük kell – beszélt külföldi tapasztalatairól a vállalkozó, aki másfél éve gazdája egy Toyota Priusnak. Az autó alacsony károsanyag-kibocsátása mellett az győzte meg, hogy nagyon jó a kocsi üzemanyag-fogyasztása.

Az autó elektromos motorral indul, ezért annyira csendes, hogy a járókelők meg sem hallják, amikor gyújtást adnak rá. A kocsi tulajdonosa egy vadriasztót is rászereltetett, mert az őzek és a nyulak könnyebben eléugranak. A Prius feltöltött akkumulátorral 8-10 kilométert is meg tud tenni, anélkül, hogy közben működne a benzinmotorja.

– Igazán praktikus és dinamikus gépkocsi. A fedélzeti komputer folyamatosan ügyel az optimális fogyasztásra, ha kell, a villanymotor rásegít a benzinmotorra – tette hozzá a férfi.

Vrackó Erika naponta jár be Szatymazról Szegedre egy három hónapja vásárolt fekete Honda Civic Hybriddel. Ebből a típusból eddig mindössze ezt az egyet adták el a Honda szegedi márkakereskedésében. A fiatal nő szerint hamarosan többen is követik majd a példáját, mert – mint mondja – a hibrid autóké a jövő.

– Sokan nem is tudják, hogyan működnek a két hajtóműves autók. Lépten-nyomon megkérdezik, hogy éjszakánként fel kell-e töltenem a villanymotort, a legtöbben azt hiszik, árammal működik – beszélt a hibrid autókkal kapcsolatos tévhitekről a gépkocsi tulajdonosa.

Erika állítja, hiába hajtja naponta a Civicet, az 5,5 literes gyári fogyasztást még nem sikerült elérnie. Már megszokta, hogy a piros lámpánál hangtalanná válik az autó, ilyenkor ugyanis leáll a benzinmotor. A kocsi gyorsulására sem panaszkodik, korábban dízel autói voltak, de szerinte azok cammogtak a Civichez képest. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek félnek a kecsketejtől

Szeged - Az országban eddig összesen huszonhárman kerültek kórházba vírusos agyhártyagyulladással,… Tovább olvasom