Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Más multi nem követte a Penny akcióját: gyorsan, csöndben győztek a tejtermelők

Elérték, amit akartak, nem szorítja ki olcsó külföldi dömpingáru a magyar tejet az üzletek polcairól - értékelte a tejtermelők tüntetését a demonstráció makói vezetője.
– Nem kell folytatnunk, elértük a célunkat. Időben léptünk, sikerült meggátolni, hogy terjedjen az a piacromboló magatartás, amit a Penny márciusi akciója jelenített meg – válaszolta lapunk kérdésére László Róbert, a Tej Terméktanács elnökségi tagja, a demonstrációs bizottság vezetője.

A termelők március 26-án vonultak a Penny Market Kft. központja elé, követelve, vonja vissza az áruházlánc a 135 forintos szlovák UHT-tejet hirdető akcióját. A Penny ugyan nem táncolt vissza, ám a termelők mellé állt a kormány, az agrárkamara, a Magosz. Más áruházláncok elhatárolódtak a Pennytől, volt olyan multi, amely közleményben hangsúlyozta, csak magyar termelőktől vesz tejet.
Most a tejtermelők győztek. Minél hosszabb időre szóló szerződéseket szeretnének. Archív fotó: Karnok Csaba
Most a tejtermelők győztek. Minél hosszabb időre szóló szerződéseket szeretnének. Archív fotó: Karnok Csaba
– Néhány Penny üzletben még az akció vége előtt levették a polcról ezt a tejet, és közben a lánc ajánlatot kért magyar feldolgozóüzemektől. Az eredményt még nem hirdette ki, de a mi szempontunkból mindegy, melyik feldolgozóval köt szerződést – mondta László Róbert.

A termelők azt vélelmezik, egy fillér haszna sem volt a 135 forintos árun a Pennynek. Az volt vele a célja, hogy becsalja a vevőket. Egy ilyen akció azonban képes a teljes ágazatra hatni, letörve az árakat. Azt, hogy ez az árképzés mennyire volt törvényes, hatóság vizsgálja. A terméktanács azt szeretné elérni, hogy a termelők, a feldolgozók és a kereskedők minél több információt cseréljenek arról, mi a vevők igénye. Az a cél, hogy a felek minél hosszabb időre szóló szerződéseket kössenek, ez szolgálja a gazdaságok kiszámítható működését.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már több mint 150 ezren az Unió intézkedése ellen - Az EP-választás tétje a magyar gazdák jövője

Már több mint 150 ezren az Unió intézkedése ellen - Az EP-választás tétje a magyar gazdák jövője
Az Unió 15 és 26 százalékos csökkentést szeretne a magyar gazdák támogatásában, a pénzt a migrációra… Tovább olvasom