Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Matyi, a gólya mégsem jár kocsmába, de nyolcadszor is Ásotthalmon telel

Nem tud elszakadni egy ásotthalmi kocsmától a gólya - írtuk tavaly. Kiderült, hogy ez nem igaz, ugyanis a madár nem a kocsmába jár, hanem mellé. Gyűjtenek az élelmezésére.
Matyinak hívják a gólyát, amelyről először 2013-ban került ki fotó a a Kiskunsági Nemzeti Park facebook oldalára. Már akkor is megírták, hogy a madár évek óta Ásotthalmon telel, soha nem repül el családjával Afrikába. Tavaly kocsmatöltelék hírébe keveredett a gólya, amely nem rajong az utazásért. Portálunkon is megjelent: nem tud elszakadni egy ásotthalmi kocsmától, rendszeresen feltűnik a vendéglátó-ipari egység közelében. A Sokszínű Vidék cikkéből azonban kiderül, hogy csúnyán félreismertük Matyit, ugyanis nem a kocsmába jár, hanem mellé.

Az ismert madármentő, Márton Vlad András a Facebookon pontosított:

A fotón látszik, hogy a kocsmába járás története onnan eredhet, hogy a fészek a kocsmával szembeni oszlopon van, mellette lakik az a család, akiknek udvarára ténylegesen bejár a madár. Matyi olyannyira bejár, hogy amikor kirepültek a fiókái az idén, megspórolta magának azt, hogy megegye a neki kínált ennivalót, s behordja a fészekbe, ehelyett odavezette a gyerekeit az udvarba, egyenek ott.

Matyi a kocsmával szembeni villanyoszlopon lakik. Nem a kocsmába, hanem mellé jár valójában. Fotó forrása: Kiskunsági Nemzeti Park
Matyi a kocsmával szembeni villanyoszlopon lakik. Nem a kocsmába, hanem mellé jár valójában. Fotó forrása: Kiskunsági Nemzeti Park

A kocsma szomszédjában lakó család eteti tehát, de nehezen tudják vállalni az élelmezés költségeit - gondolták volna, hogy Matyi odavan például a csirkenyakért? -, ezért gyűjtés indult a madár élelmezésére. Matyi ugyanis sokat eszik. A nagy hidegek beálltával, mi is megírtuk, a helyieken kívül a természetvédelmi őr is visz neki apróhalat, és a polgármester tavaly decemberi facebook posztjából az derül ki, hogy az önkormányzat is szívén viseli a gólya sorsát. Tavaly, a kemény hidegek idején sokat segített neki a helyi család, hogy túlélje a telet: meleg vízzel itatták, többet kapott enni. Már nem repült és tüsszögött, megviselte a hó, az ónos eső.
 
A Vadkerti téri gólyáknak idén nyomuk veszett. Fotó: Frank Yvette
A Vadkerti téri gólyáknak idén nyomuk veszett. Fotó: Frank Yvette

Matyi szerepelt áprilisi, Csongrád megyei "celebgólyákról" szóló cikkünkben is, amelyből sokat megtudhatnak a madárról is általánosságban, nem csak a helyi nevezetességekről. A Vadkerti téri gólyáknak sajnos idén nyomuk veszett: megírtuk, hogy visszatértek tavasszal, olvasónk le is fotózta a fészekben ácsorgó párt. Később azonban nyomuk veszett, mesélték a tér környékén lakók, akik aggódtak, és aggódnak is a madarakért. Azt is megírtuk, hogy érheti nagyon kellemetlen meglepetés azt a gólyát is, amelyik Afrikába megy a havazás elől. Élő közvetítést láthattunk a bekamerázott röszkei gólyafészekről, amiben a gólya nyakig hóban üldögélt - áprilisban.
 
Szegény röszkei gólyának nem jött be a tavasz 2017-ben.
Szegény röszkei gólyának nem jött be a tavasz 2017-ben.

Szintén áprilisi cikkünkben írtuk: ha megfelelő táplálékot kapnak, akkor a fehér gólyák nagyszerűen viselik a telet. Szinte minden magyar állatkertben élnek fehér gólyák, ezek többnyire mentett madarak. Egy gólya, amelyet szintén Matyinak hívtak, a Szegedi Vadasparkból indult el sokszor "portyázni" a Szabadkai út környékére. Az emberhez szoktatott fehér gólyák megszelídülnek, bíznak az emberben. A szabályokat eltanulva játszanak a gyerekekkel, és ha el is repülnek, minden évben visszatérnek.

A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapdában az állattartók és az állatvédők is: kerítésen is dobnak be kutyát a menhelyekre

Csapdában az állattartók és az állatvédők is: kerítésen is dobnak be kutyát a menhelyekre
Kikötik a kapuhoz, dobozban lerakják, vagy bedobják a kerítésen - így is jutnak a menhelyre kutyák, amelyekről a tulajdonosuk nem akar vagy nem tud tovább gondoskodni. Tovább olvasom