Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Még a pingvineknek is melegük van a kánikulában

Az idei nyár eddigi legtikkasztóbb hétvégéje a mostani, amit ember is, állat is nehezen visel. Túrát tettünk a Szegedi Vadasparkba, hogy megnézzük, hogy viselik az állatok a hőséget. Videóval.

- Csabika, milyen állat a pingvin? Madár vagy hal? – kérdezte egy apuka négyéves forma kisfiát a Szegedi Vadasparkban a pingvinek etetése előtt. A „Főúr, fizetek!" című showra sokan összegyűltek, és mosolyogva figyelte gyerek és felnőtt, ahogy totyognak az állatok. Itt találkoztunk Endrédi Lajossal, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi vezetőjével, aki a végigkísért bennünket a vadasparkban. – Az erős napsütéstől védjük őket, nehogy túlhevüljenek, hiába afrikai állatok – magyarázta a szakember.

Az állatoknak is melegük van ebben a hőségben

 

A szurikáták a kedvencek

Nemrégiben felmérést végeztek arról, hogy melyik állat a legnépszerűbb a vadasparkban. Az első helyen a szurikáták végeztek, amelyekből jelenleg öt látható Szegeden. – Valószínűleg az is közrejátszik a népszerűségükben, hogy olyanok, mint egy kis ember, ahogy állnak a két lábukon és figyelnek a kerek fejükkel olyanok, mint a kicsi emberek – jellemezte az aprócska állatkákat Endrédi Lajos. Őket követik a fókák, a nagymacskák és a pingvinek. A szakember bízik abban, hogy a nemrégiben érkezett medvék is odakerülnek hamarosan az élbolyba.


 

- A hőségben minden állatra figyelnünk kell, fokozottan a hópárducra, a rozsomákra, a tigrisekre – fejtette ki vendéglátónk. - Többször cseréljük ilyenkor az állatok vizét, sőt a nagy melegben időnként speciális fagylaltot is készítünk, a majmoknak különféle gyümölcsöket fagyasztunk össze, a ragadozóknak pedig húsos lébe fagyasztott húst adunk.

Utunk a Zsiráfházba vezetett, ahol megtudtuk, hogy a zsiráfok jól viselik a meleget, ugyanakkor a hideget is jól tűrik. Esős időben, saras talajon nem engedik ki őket a nagyobb kifutóba, mert egy lábtörés végzetes lehet számukra.

Az oroszlánok etetését sokan figyelték, köztük egy hároméves gyerek, Peti, aki megijedt a nagymacskák morgásától, pedig a kedvenc állata a tigris. Vezetőnktől megtudtuk, hogy nagyon nehéz motiválni az oroszlánokat, hiszen megvan bennük egy velük született lustaság. Ezután bedobott két előre elkészített csirkét a nagymacskáknak, amikre morogva ugrottak. – Van egy kis ellentét a két állat között, de ez normális.

 

 

 

Az oroszlánnak is kutyamelege van ebben a rekkenő hőségben. Fotó: Frank Yvette
Az oroszlánnak is kutyamelege van ebben a rekkenő hőségben. Fotó: Frank Yvette


A szurikáták nem korán kelő típusok, vagyis, az biztos, hogy amikor délelőtt fél tízkor kerestük őket, akkor egyetlen egy példány állt csak, és fürkészte a tájat. Délután viszont nagyobb tömeg vette körbe a kifutójukat.

A fókák bemutatója mindig „teltházas", amikor ott voltunk, akkor is legalább 25 gyerek figyelte, ahogy az emlősök nehezebbnél nehezebb feladatokat végeznek el. A fókák medencéje előtt tatu koponyát és kígyókat simogathattak a gyerekek. „Tekeredik a rétes, kígyó akar lenni!" – énekelte egy kislány, miközben bátran megfogta az egyik gabonasiklót.

Az Európa-részleg nagy büszkeségei az európai barnamedvék, akiket - mivel Magyarországon fokozottan védett állatnak számítanak - hosszas engedélyeztetések után lehetett csak beszerezni. A Szegedi Vadaspark másik szakmai büszkesége, a Rákosi vipera, amelyet a világon csupán három állatkert tarthat.

Kifelé tartva még egyszer megnéztük a tevéket, akik unottan fetrengtek a porban. De őket annyira nem is kell félteni ebben a hőségben.

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadtéri: szemfényvesztés műjégen

Az álarcosbált Béres Attila állította színpadra, az előadásban akadtak pazar énekesi teljesítmények, jópofa gegek, de a fő attrakció csak szemfényvesztés volt.
Tovább olvasom