Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Megfojtja a sejteket a gáz

Szeged - Minden fűtési szezonban tragédiát okoz a szén-monoxid: a mostaniban halálos mérgezés még nem történt, de csak a múlt héten kilenc embert vittek kórházba.
A gáz érzékszerveinkkel nem érzékelhető, ám elfoglalja az oxigén helyét a vérben, mondta el a szegedi intenzív osztály vezetője. A gázszerelő arra hívta fel a figyelmet: a balesetek elkerülése érdekében a szén-monoxid-jelzőt és a gázkészüléket ellenőriztessük évente szakemberrel!

Nem múlik el úgy fűtési idény, hogy a szén-monoxid ne okozna tragikus kimenetelű balesetet. Ebben a szezonban tragédia még nem történt, de Csongrád megyében november közepén két zsombói kisgyereket kezeltek szén-monoxid-mérgezéssel. November végén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ináncson két felnőttet és két gyermeket kellett kórházba szállítani, Nyíregyházán öten lettek rosszul a kazánból kiáramló mérgező füstgáztól, amely a tüzelőanyagok nem tökéletes égése folyamán keletkezik.

– Ha a hibás kályhák, fűtőtestek folyamatosan bejuttatják a lakóterek levegőjébe, a szén-monoxid heveny és idült mérgezést okozhat – tudtuk meg Marosi György professzortól, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezetőjétől: előbbi halálos is lehet. – Színtelen és szagtalan, ezért érzékszerveinkkel nem érzékelhető. De ha belélegezzük, molekulái elfoglalják az oxigén helyét a vérben, és a sejtlégzést is gátolják – hívta fel a figyelmet a gáz alattomosságára az osztályvezető főorvos. A tünetek fej- és hasfájástól, émelygéstől a légszomjon át a mély kómáig terjedhetnek, a mérgezés súlyossága szerint. Szövődményként többek között vakság, süketség, személyiség-változás, memóriazavar is felléphet.

Száguld a mentőautó: szén-monoxid-mérgezéskor is minden perc sokat számít. Illusztráció: Schmidt Andrea
Száguld a mentőautó: szén-monoxid-mérgezéskor is minden perc sokat számít.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Minél hamarabb jut szabad levegőre, majd kórházba a beteg, annál nagyobb az esélye, hogy életben marad, és elkerüli a szövődményeket. – A mérgezettet azonnal vigyük tiszta levegőre, és rögtön értesítsük a háziorvost vagy az ügyeletet, súlyos esetben a mentőszolgálatot! – sorolta a teendőket az intenzív osztály vezetője. A kórházban a beteg százszázalékos tisztaságú oxigént kap, hogy az oxigénmolekulák mielőbb kiszorítsák a mérget a sejtekből.

Hogyan „dolgozik" az égéstermék?

– Mivel a szén-monoxid 300-szor jobban kötődik a vörösvértestek oxigénhordozó molekulájához, a hemoglobinhoz, mint az oxigén, a vér oxigénhiányossá válik – vázolta fel Marosi professzor a gáz működését. A bajt fokozza a sejtlégzés gátlása: a sejt „fuldokolni" kezd. Az oxigén hiányára legérzékenyebb szövetek – az idegszövet és a szívizomszövet – károsodnak leghamarabb.

– Ha terhes nő, kisgyerek van a családban, különösen ajánlott a lakótérben szén-monoxid-érzékelő szerkezeteket felszerelni – javasolta Marosi professzor, mert a magzat, a csecsemő, a kisgyermek hemoglobin molekulái még inkább hajlamosak a szén-monoxid megkötésére. Kormányos Attila gázkészülék-szerelő szerint azonban az érzékelők olykor megbízhatatlanok, érdemes évente ellenőriztetni a működésüket. A gázkészülékeknél és a kéményeknél jogszabály írja elő az évenkénti ellenőrzést, amelyet a balesetek elkerülése érdekében fontos megbízható szakemberrel végeztetni.

– A páraelszívók és az új, fokozottan légzáró nyílászárók is rizikófaktort jelentenek. Az új szabályozás szerint ezekbe a konyhában és a fürdőszobában is légellátó szerkezetet kell beszereltetni – figyelmeztetett a szerelő. Egy zuhanyzásnyi idő is elég arra, hogy a gyilkos gáz mérgezést okozzon – ahogy azt a hódmezővásárhelyi lány tavalyi tragédiája is mutatja.

A szakembertől megtudtuk: a zárt égésterű készülékek a legbiztonságosabbak. Vásárlásnál a turbós gázkazánokat ajánlja – csak szaküzletből. Ezeknél füst-gáz ventilátor hajtja ki a szabadba az égésterméket, és ha a ventilátor elromlik, a készülék biztonsági berendezése leállítja a kazánt. A konvektorok közül kevésbé veszélyes, amelyik az utcára szellőzik, de itt is ügyelni kell arra, hogy az égéstér zárt maradjon.

A mérgezés szintjei

Enyhe mérgezésnél a vér szennyezett hemoglobin-tartalma 15-25 százalék, a beteg fejfájásról, émelygésről, szédülésről, hasi fájdalomról panaszkodik. 30-40 százaléknál zavartság és légszomj, rövid eszméletvesztés léphet fel – írta le a tüneteket a professzor. Ötven százalék felett a mérgezett életveszélyes állapotba kerül. Keringési sokk, tartós eszméletvesztés, kóma alakulhat ki, amit görcsök súlyosbíthatnak. A dohányosok vére 10-15 százalékban tartalmaz szennyezett hemoglobint, ők idült mérgezettnek tekinthetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mozgás szerepe

Szeged - A WHO meghatározása szerint az egészség nemcsak a betegség hiánya, hanem a teljes testi,… Tovább olvasom