Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Megtelt táblák a Torkos Csütörtökön

Szeged - A Torkos Csütörtökön szinte csak az torkoskodhatott, aki már hetekkel korábban helyet foglaltatott magának az akciózó 41 Csongrád megyei étterem egyikében. Például a szegedi Matusalemben egész nap ki lehetett tenni a táblát: "Megtelt".
– De apu, én farkaséhes vagyok! – nyafogott egy kislány, aki édesapjával a szegedi Matusalem étteremből lépett ki tegnap este hatkor. Nem ez volt az első hely, ahol próbálkoztak, de vacsorához nem jutottak, mert nem találtak üres asztalt.

A Torkos Csütörtök elnevezésű akcióban részt vevő 22 szegedi vendéglátóhely zömében ugyanis már hetekkel előre lefoglalták az asztalokat a torkoskodni vágyók. A Matusalemben mi is csak a jó szerencsének köszönhetően kaptunk helyet. Közvetlenül az ajtó mellett ültünk. Tegnap este szinte percenként érkeztek az újabb és újabb vendégek: célirányosan a főpincér felé indultak. A legtöbb betérő tudott az akcióról, ám sokan kénytelenek voltak továbbmenni, mert nem jutott nekik hely a nyolcvan személy fogadására alkalmas étteremben.

A Matusalemben sokan torkoskodtak.
Fotó: Frank Yvette

Az egyik asztalnál tizenöt fős társaság vacsorázott.

– Az eddigi Torkos Csütörtökön is itt ettünk, mert ez az étterem van közel a munkahelyünkhöz. De egyébként is ez a hely a kedvencünk – árulta el Karó Mónika, aki füstölt sajttal és brokkolival töltött pulykamellet evett rántva. A társaság összeszokottságáról árulkodott, hogy egymás tányérjából kóstolgatták a finomabbnál finomabb ínyencségeket. – A kedvencem az aszalt szilvával töltött pulykamell, de szeretek újdonságokat is kipróbálni, erre is jó alkalom a Torkos Csütörtök – mondta két falat között a banki alkalmazott.

Haszon

– Törzsvendégek és újonnan betérők egyaránt betérnek ilyenkor az étterembe. S bár elenyésző haszonnal jár a Torkos Csütörtök, mégis fontos – hangsúlyozta Bende András, a Matuzsálem üzletvezetője. – Az akciónak köszönhetően ugyanis a vendégek fél áron próbálhatják ki szolgáltatásainkat.

A finom étkek láttán nekünk is megjött az étvágyunk: marhahúslevest, kapros juhtúróval töltött rántott gombafejet és baconbe göngyölt csirkemellet rendeltünk. A vacsorára nem kellett sokat várnunk, tizenhat perc múlva már előttünk illatozott a finomság.

Az étterem fölkészülve várta a vendégek rohamát: egy átlagos hétköznapon három szakács és három felszolgáló dolgozik itt, a Torkos Csütörtökön azonban öt felszolgáló és hat szakács tüsténkedett.
– A téli időszakban naponta hatvan-nyolcvan vendég fordul meg nálunk, ma eddig több mint kétszázan étkeztek – összegzett Bende András üzletvezető két vendég kiszolgálása közt.

Megtudtuk: az asztalokat egészen éjjel 11 óráig előre lefoglalták. Az étterem éjfélig tartott nyitva. A legforgalmasabb időszak déltől három óráig tartott, majd este hattól újra kezdődött a nagyüzem. A felszolgálóknak szinte egy perc megállásuk sem volt, a szakácsok pihenés nélkül készítették az étkeket. Sorra érkeztek a rendelések: sokan kértek szárnyast, Matusalem-tálat és bélszínt.

Éjfélig lehetett torkoskodni.
Fotó: Frank Yvette

A vacsora után a számlát is gyorsan kézhez kaptuk: 4120 forint helyett forint helyett 2060-at fizettünk. Ahogy felálltuk az asztaltól, már helyet is foglaltak a következő vendégek.

Az étteremből kifelé tartva Sutka Norbertbe botlottunk. A Pick Szeged kézilabda-játékosa tízfős baráti társaságával érkezett. Már két héttel előre lefoglalták az asztalt, mert az előző évi akcióból okulva tudták, ilyen előkészület nélkül nem juthatnak fél áron vacsorához a Torkos Csütörtökön.

Olvasóink írták

 • 9. varadipal 2009. február 26. 09:08
  „Ez itt a reklám helye?”
 • 8. Gergő 2008. február 08. 21:19
  „A Matuzsálemből nagyon finoman szólva eltessékeltek minket az asztaltól, mondván: le van foglalva. Nem volt. Nem esett túl jól, de átmentünk a Port Royalba ahol tisztességesen kiszolgáltak minket. A Matuzsálembe egy darabig nem megyünk, nem azért mert féláron nem kaptunk ételt, hanem mert mint vendéget nagyon megsértettek minket. Jelzem: a Port Royalbe nem is lehetett asztalt foglalni, hanem érkezés alapján fogadták a vendégeket, így jóval nagyobb volt a forgalom is.

  Egyébként az ötletet nagyon jónak tartom, nem árt kicsit fejleszteni a gasztronómiai kultúránkon is. Ilyenkor lehetőség van olyan ételek megkóstolására is, amiket hétköznapokon nem biztos hogy megvásárolnánk.

  /Még valami: tavaly is részt vettünk az akcióban, a Szeged Étteremben, ahol külön erre a napra csökkentett kínálatú étalpot csináltak (a drágább ételeket levették róla, borokat nem akcióztak stb), mondanom sem kell, hogy egy nagy csalódás volt. Azóta oda se kell menni sűrűn./”
 • 7. ltammy 2008. február 08. 13:22
  „Kedves FikaGépek,

  A kaja kiváló és olcsó volt, nem érdekel az üzleti része,mert enni mentem olyat amit még eddig soha!!!! Az ize jó, az eredeti árak sem szörnyűek biztosan fogok még oda menni.Ergo elérte célját. Nektek ajánlom a tescogazdaságos párizsit és egyéb gazdasági szempontból igen ízletes gasztronómiai nyalánkságokat , esetleg narancsot szekfűvel...hmmmmm”
 • 6. kaja 2008. február 08. 12:06
  „a Matusalem tavaly előtt sokáig folytatta keddenként a fél ár akciót. a tökük tele volt a potya kaja mellé 2 deci szódát fogyasztó, vendéggekkel, akik soha előtte és utána be nem tették a lábukat, viszont kedden ott királykodtak.
  és természeteseb 50% mellett is minimum nullszaldós volt a kaja”
 • 5. vágo 2008. február 08. 11:24
  „Ez az egész " torkosság" önbecsapás, mármint a vendéglős csapja be saját magát. Mert a tb. sem csinál például olyat, hogy a dolgozó
  tb-jét lecsökkenti felére, vagy a dégáz sem engedi el a gáz árának felét olyan alapon, hogy azok is fűtsenek gűzza akik eddeig anyagi helyzetük miatt nem fűtöttek.
  Az egy másik kérdés: ha valaminek az ára X, akkor előtte és utána
  hogy lehet X/2? Vagy ha X/2 áron valami jó az miért nem jó X áron?
  Végülis ha belemegy ebbe az összes vendéglős akkor mindennek
  csökkenni fog az ára 50%-al?
  Mikor valós a termék ára , ha abból lehet engedni 50%-ot úgy ,hogy az összes költsége legalább változatlan de inkább magasabb?”
 • 4. bb 2008. február 08. 11:13
  „Az általam látogatott étteremben, a Torkos Csütörtökre új
  étlapot készítettek emelt árral, és svédasztal alapára is drágább volt mint korábban. Aki nem tudja lenyelni az akcióval járó veszteséget, az ne vegyen benne részt”
 • 3. Szomee 2008. február 08. 10:53
  „Az azért túlzás szerintem hogy hetekkel ezelőtt nem lehetett asztalt foglalni, mert én is a torkoskodás előtt 2 nappal foglaltam. Én a Híd utcában lévő étteremben voltam, 4 fogásos Torkos menü volt a kínálat, hozzá még bor, mindez 2 személyre...4950Ft-t fizzettünk. Korrekt. Udvarias, a lehetőségekhez mértem gyors kiszolgálás, csak gratulálni tudok. Többet kellene ilyet csinálni.”
 • 2. madártej 2008. február 08. 10:40
  „Mi az akadálya, hogy egy vendéglős akár hetente tartson egy ilyen napot?”
 • 1. LoLLeR 2008. február 08. 09:10
  „Nagyon jó ötletnek tartom, legalább azok is elmehetnek egyszer étterembe, akik nem igazán engedhetnék meg maguknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muki-terror a Csillag börtönben?

Szeged - A 15 éves szabadságvesztését töltő K. Andrást a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy a szegedi Csillag börtönben fiatalkorú cellatársát megfenyegette, s ellene szexuális bűncselekményt követett el. Tovább olvasom