Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Mérlegen a mamutiskola

Szeged - Kübekháza, Dóc esete mutatja: nem menti meg a falusi iskolákat a bezárástól, de 8 településnek 492 millió forint többletpénzt, illetve pedagógiai előnyöket is jelent, hogy 2007 óta a szegedi központú Eötvös József Egységes Gimnáziumhoz tartozik az erre kiválasztott ovija, sulija.
A megye legnagyobb, az ország második legkiterjedtebb közoktatási intézménye a Szegedi Kistérség Többcélú Társulásáé. A 18 tagintézmény alkotta mamutiskolát második tanévének végén mérlegre tettük.

– Szolgáltatunk, feladatokat vállalunk át a csatlakozó településektől – rögzíti Gera Tibor, az Eötvös József Egységes Gimnázium igazgatója, mi az első számú mozgatója a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás közoktatási intézményének. A mamutiskola elnevezést annyiban találónak tartja, hogy 18 tagintézményükkel, több mint háromezres gyereklétszámukkal a megye legnagyobb, az ország második legkiterjedtebb egységes gimnáziuma az Eötvös. Ám ilyenfajta azonosságtudat kialakítására nem, inkább a tagintézmények hagyományainak megőrzésére, ápolására törekszenek.

A sándorfalvi 74 százaléktól a kübekházi 100 százalékig terjed a szülők elégedettsége az intézményi közvélemény-kutatás alapján. Szerintük „nem vész el a gyerek a több mint háromezer hasonszőrű között", mert az ovisra vagy az iskolásra a pedagógus figyel, vele áll szoros kapcsolatban, így mindegy, hogy mekkora intézményhez tartozik.

– Az együvé tartozás előnyei nem eléggé ismertek – mondja a igazgató, aki szerint a kistérségi összefogás olyan szakmai fejlesztésre teremtett lehetőséget, amire különben nem lett volna mód a kistelepüléseken. Példaként említi az „áttanítást", az alacsony óraszámú tantárgyak szaktanári hálózatát.

Az Eötvös-gimnázium a központja a szegedi kistérségi intézménynek. Archív fotó: Karnok Csaba
Az Eötvös-gimnázium a központja a szegedi kistérségi intézménynek.
Archív fotó: Karnok Csaba

A kistérségi közoktatási intézmény 300 dolgozója közül 25 úgynevezett utazó pedagógus. Idén anyanyelvi lektorokat is alkalmaztak, jövőre már 2 amerikai sorra látogatja az iskolai angolórákat. Újításuk, hogy az intézmény 7. és 11. évfolyamos diákjai ingyenes próbanyelvizsgát tehettek angolból, németből, olaszból, franciából és szerbből: a 417 próbálkozó 26 százaléka sikerrel vette az akadályt. Másik kiemelt céljukat, az egységes európai számítógép-használói bizonyítvány, az ECDL megszerzésének eredményességét mutatja, hogy 93 diák 231 részvizsgájából 214 sikeres. Az intézményen belüli folyamatos, vagyis felvételi vizsgától mentes továbbhaladást a végzős nyolcadikosok közül tavaly 9, idén 16 választotta. Ezzel az Eötvös-gimnázium a továbbtanuló diákok által elsőként választott intézmények listáján a 12. helyről a 4.-re lépett. Az igazgató a modell előnyének tartja a tanárok továbbképzését ugyanúgy, mint a taneszközök korszerűsítését, például a mostani tanévben bevetett 50 interaktív táblát és több mint 400 új számítógépet, amire a kistelepüléseknek csak így, összefogásban pályázva van esélyük.

Az iskolabezárástól nem mentette meg a kistérségi modell Kübekházát és Dócot, s a gyermeklétszám csökkenésével együtt a következő tanévben csökken az osztályok száma Szegeden a Sólyom utcai általános iskolában, valamint a szatymazi, a sándorfalvi és a deszki suliban. A kübekházi és a dóci gyerekek oktatására mint szolgáltatásra lehetőséget ad az Eötvös, mikor a tanulókat két szegedi tagintézményébe utaztatja – iskolabusszal.


Mozgások

Nem növekedett a mamutiskolához tartozók száma: az előző tanév 3247-es létszámával szemben a most záruló tanévben 3243 ovis és kisdiák járt a szegedi kistérségi társulás közoktatási intézményébe. A most elballagó 581 gyerekkel szemben szeptemberben 504 kiscsoportos vagy elsős lép be a tagintézmények valamelyikének kapuján. Az új tanév kezdetén összesen 674 ovis, 2006 általános iskolás és 486 középiskolás jár az Eötvös egységes gimnáziumba. Júniusban 247 nyolcadikos ballagott: 21 százalékuk gimiben, 45 százalékuk szakközépiskolában, 34 százalékuk szakiskolában tanul tovább. Ez utóbbi csoport kétszer akkora, mint az előző tanévben. A gyógypedagógiai osztály 36 végzőse szeptembertől ugyancsak szakiskolás.

A pénz beszél

Modellként nem egyedülálló a szegedi kistérségi közoktatási intézmény. A kistelepülések önkormányzatát azzal ösztönzi (kényszeríti) együttműködésre a kormány, hogy nagyobb összegű normatívát ad a gyermek után, ha az nem helyi, hanem kistérségi fönntartású intézmény ovisa, iskolása. E pénzbeli ráhatás eredménye, hogy az Eötvös költségvetése közel 2 milliárd forint, illetve, hogy Deszk, Dóc, Kübekháza, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Tiszasziget, Újszentiván helyi önkormányzata összesen 492 millió többletet kapott csak azért, mert közös intézménybe járat ovisokat, iskolásokat.

Olvasóink írták

  • 2. Gazficko 2009. június 23. 12:00
    „Én hasonló cikket szeretnék olvasni a Szegeden összevont 13 szakközépiskola helyzetéről.

    Mivel erdészetis voltam kiváncsi vagyok,hogy az összevonás következtében az Erdészeti mennyi pénzből gazdálkodhat??

    Valamint,hogy a bezárt kollégiumnak( ami már ősztől nem is nyit ki) köszönhetően a majd 200 erdészetist hol helyezik el?? Hozzám aztán ne jöjjön senki,hogy a kihasználtság 86%, az erdész koleszban nem volt hely, SŐT, vagy 20 embert a Vedres- koleszban kellett elhelyezni”
  • 1. magor66 2009. június 23. 11:11
    „Vajon ugyanezt gondolják az elbocsátott pedagógusok is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajóval érkezik az üzemanyag

Tovább olvasom