Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Milliós fejlesztésre készül a rajz tanszék: komoly gépek kerülnek a kerámiaműhelybe

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem Rajz Tanszékének kerámiaműhelyét többmilliós beruházásból megújítják - Gál Lehel tanszékvezető és Zakar István keramikus művésztanár beszélt a fejlesztési terveikről, amelynek első gyümölcsét már 2018 szeptemberétől élvezhetik a hallgatók.
Felújítják a kerámiaműhelyt a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (SZTE–JGYPK) Rajz Tanszékén: a hallgatók 2018 szeptemberétől egy korszerű eszközökkel felszerelt műhelyben tanulhatnak a tanszék legújabb együttműködése eredményeként.

– Hosszú procedúra, belső egyeztetés eredménye, hogy egy új kerámiaspecializáció elinduljon: ennek első lépése, hogy sikerül felépítenünk egy professzionális kerámiaműhelyt a már meglévő üveg mellé. Ehhez a piacról kaptunk támogatást a szentesi HK-Ceram részéről – árulta el Zakar István tanárként is dolgozó kerámiatervező iparművész.

– Rendelkezünk megfelelő hellyel és kemencékkel, nem a nulláról indulunk, viszont a HK-Ceram tekintélyes szerepvállalása révén lehetőségünk van arra, hogy komoly gépállománnyal bővüljünk, egyéb eszközparkkal, nagy reményeket fűzünk hozzá. Tulajdonképpen olyan lesz ez, mint egy jól felszerelt, nagy gyár, kicsiben.

A Csongrádi sugárút és a Brüsszeli körút sarkán lévő épület teljes alagsorát a kerámiaműhely foglalja el: az ötmilliós fejlesztés a labor, a formakészítő és a gyártóműhely is megújulhat.

Átjárhatóságra épülnek a programok

– Szeged a dél-alföldi régió központja, ahol hagyományosan erős az iparművészeti szakgimnáziumi oktatás – mondta Zakar István, aki számos tárgyalást folytatott már az iskolákkal. – A Tömörkényben tett látogatásaink során az ott tanító kollégákkal olyan, az átjárhatóságra épülő programok kidolgozását határoztuk el, amelyben a külön-külön rendelkezésre álló készségeket egymás számára elérhetővé tesszük, így biztosítva a diákságot arról, hogy majd hallgatókorában már megszokott, bejáratott közegben otthonosan dolgozhat, fejlődhet. Kiküszöbölnénk, hogy a szakérettségi után a kitűnő felkészültségű diákok eltűnjek a szakmából – helyette biztosítunk nekik a régió központjában piacképes alapdiplomát.
 
Zakar István keramikus tanár és Gál Lehel tanszékvezető a rajz tanszéken. Fotó: Frank Yvette
Zakar István keramikus tanár és Gál Lehel tanszékvezető a rajz tanszéken. Fotó: Frank Yvette

Folynak a tárgyalások a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem szilikát tanszékével, akik biztosítanak mesterképzést (MA) a szegedi alapképzést (BA) végzett hallgatóknak.

Van egy egyenes vonal

– Szakmailag magasabb szintű képzést ad az MA természetesen – jelentette ki Gál Lehel tanszékvezető. – Sokat segíthet abban az esetben is, ha valaki három év után még nem érzi elég stabilnak, biztos alapnak a tudását – az indulásában és a kapcsolatrendszer bővítésében is sokat jelenthet.

– Az együttműködések fontos eleme, hogy a diákoknak is legyen egyfajta víziójuk arról, hogy mit szeretnének – megnyugtató, hogy van egy egyenes vonal, amely mentén haladhatnak. Bár még két év, mire ez az új specializáció elindul, de már most folyik kerámiaoktatás az egyetemen, és szeptembertől a felújított műhelyben tudnak dolgozni, tanulni az építészeti kerámia speciálkollégiumon a hallgatóink – fűzte hozzá Zakar István. – Mindennek az alfája és ómegája egy jól felszerelt kerámiaműhely, erre épülhet fel az új, átstrukturált képzésünk.

Piacképes tudást adnak

A képalkotás szakra, amely magába foglalja a kerámia specializációt is, február 15-éig jelentkezhetnek – minden évfolyam legfeljebb 15 fővel indulhat.

– Nagyon lényeges, hogy olyan színvonalas, szakmai alapképzésről érkezzenek a leendő hallgatóink, ami megtanítja annak a nyelvnek az alapjait, melyen mi az egyetemen kommunikálni tudunk a velük, konkrét projekteket építhetünk rá, közös munkát – foglalta össze a tanszékvezető.

– A projektalapú szemléletet képviseli a MOME is, a tárgyalások során elhangzott az is, hogy a hallgatóink közös workshopokon vegyenek részt: a mi hallgatóink menjenek Pestre, az övék jöjjenek Szegedre, minél több lehetőséget ismerjenek meg. Olyan tudásbázist hozunk létre, amely a több ezer éves kézműves tradíciót ápolva hoz létre XXI. századi értéket, használható, piacképes tudást ad az egyetemen tanuló hallgatóknak, hozzásegítve őket a szakmában történő elmélyülésre, egyben lehetőséget adva a hazai és a külföldi művészeti megmérettetésre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilosban járnak az autósok hétvégén a Dugonics téren

Tilosban járnak az autósok hétvégén a Dugonics téren
Közel öt éve változott meg a Somogyi utca közlekedési rendje azzal, hogy a hétvége a gyalogosoké, így akkor nem hajthatnak be az autósok a Dugonics térre. Tovább olvasom