Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Hajdú Angéla

Szeged - Hogyan állították elő az első mágneses folyadékot? Ez az anyag mire használható például az orvostudományban? E kérdésekre is válaszol Hajdú Angéla (SZTE TTIK) a kémiai doktori iskola hallgatója a Mindentudás Egyeteme – Szeged következő előadójaként.
Az 1960-as években az USA űrkutatással foglalkozó szervezete az űrhajók hajtóanyagaként mágneses térrel manipulálható folyadékot fejlesztett ki. Mára már mindennapi használati tárgyainkban is található ilyen anyag – például a hifi hangszórók membránjának felfüggesztésére használják, de a számítógépek merevlemezének tengelytömítése is ez. Ezekben a szerves folyadékokban történik a mágneses nanorészecskék eloszlatása is.

Vizes közegű mágneses folyadékok kifejlesztésével, megfelelő stabilizálásával és jellemzésével foglalkozik Hajdú Angéla. Ezeket elsősorban az orvostudományban alkalmazzák. Az előadó a mágneses rezonancia képfeldolgozást (közismertebb nevén az MRI diagnosztikai módszert) mutatja be. De kitér a mágneses folyadékok terápiás alkalmazási lehetőségekre is. Például a daganatos betegségek kezelésekor is bevetik.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

Olvasóink írták

  • 1. Sávai Márta 2007. november 17. 09:18
    „Tisztelt Előadó!

    Sajnos a Vtv adását nem tudjuk fogni, de nagyon szeretném ha egy pár mondatban írna nekem a mágneses folyadék
    daganatterápiás szerepéről, felhasználási területeiről, eredményeiről
    Előre is nagyon köszönöm : Sávai Márta”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márton-napi tánc és újbor Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Népviseletbe öltözött fiúk és leányok ünnepelték vidám mulatsággal az újbor és Szent… Tovább olvasom