Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Mordvinokat tanított magyarul: Hatvani Flóra ösztöndíjjal jutott el Oroszországba

Szeged - Számos ösztöndíj lehetőség közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók. Hatvani Flóra finnugor szakos hallgató tanult Mordóviában, Finnországban, most pedig Udmurtiába készül.

A vizsgaidőszak vége, június és július hagyományosan az ösztöndíjas hallgatók hazatérésének ideje. Az egyetemisták a legkülönfélébb lehetőségek között szemezgethetnek. Az Erasmus és a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) mellett a talpraesettebbek saját szervezésben is tanulhatnak külföldi egyetemen. Egyes helyekre kizárólag így juthatnak el a kalandvágyó fiatalok.

A hódmezővásárhelyi Hatvani Flóra, az SZTE finnugor szakos hallgatója tavaly három hónapot töltött Mordóviában, utána kilenc hónapra Erasmusszal Finnországba költözött, most pedig Udmurtiába készül nyári egyetemre. Mordóviába a szegedi egyetem mordvin lektorának segítségével jutott ki, elmondása alapján az egyetlen nehézséget a vízum megszerzése jelentette. A tanulás mellett ő is oktatott, magyar nyelvet másod- és negyedéveseknek.

Hatvani Flóra mordvin népviseletben. Fotó: DM/DV
Hatvani Flóra mordvin népviseletben.
Fotó: DM/DV

– Az emberek általában meghökkennek, ha meghallják ezeket a neveket. Néma csönd, vagy „Tessék?", „Hova?", „Az mi?", „Hol van?", vagy csak nevetnek. Nagyon ritka, ha valaki ismeri ezeket a köztársaságokat, de szerintem ez normális – mondja. Egyébként az erza-mordvin nyelv a kutatási területe, Udmurtiába is a nyelvtanulás miatt megy.

Szakdolgozatát az erza-mordvin bőrbetegségek elnevezéséről írja. A mordvinokat nagyon kedvesnek tartja. – Főleg a faluban éreztem jól magam. Az egyik tanítványom lakott ott. Nagyon megszerettem őket, közvetlenek, emberiek. Már engem is családtagként kezelnek – teszi hozzá.

Mordóvia, Udmurtia

A Mordvin Köztársaság (Mordóvia) Oroszországban, a Kelet-európai-síkságon található. Fővárosa Szaranszk. Hivatalos nyelve az orosz és a mordvin. Lakói az erzák és a moksák, őket nevezzük összefoglalóan mordvinoknak. Jellegzetes ételük a prjaka, ami egy kemencében sült töltött kenyér, italuk pedig az erjesztett cukorrépából készült poza. Az Udmurt Köztársaság (Udmurtia) szintén Oroszország területén fekszik. Székhelye Izsevszk. Hivatalos nyelve az orosz és az udmurt. Mindkét nép a finnugor nyelvcsalád tagja, vagyis nyelvrokonaink.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaköltöztetem Szeged északot!

Amíg egy volt, addig egyszerű volt, de most, hogy Szegednek több lehajtója is van az M43-as autópályán az elnevezések picit összekuszálódtak – szerintünk. Tovább olvasom