Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Négy karambol egyetlen nap a Bertalan hídon

Szeged - Négy baleset akadályozta a forgalmat szerdán reggel a szegedi Bertalan hidon, ezért óriási torlódás alakult ki a reggeli forgalomban a városban. Kilenc óra után mindkét irányban megindult a forgalom a hídon.

Újra használhatják az autósok a szegedi Bertalan hidat, amit a szerda reggeli órákban több frontális baleset miatt zártak le. A forgalom sokáig csak lépésben haladt, mert újabb és újabb koccanás nehezítette a közlekedést. A környéken korábban egyébként hatalmas torlódás alakult ki a több órás hídlezárás miatt.

A híd lezárására azért volt szükség, mert reggel két autó frontálisan ütközött össze a hídon, majd az egyik jármű fel is borult. A baleset után a mentők két sérültet szállítottak kórházba. Szintén karambolozott az egyik helyszínre siető rendőrautó is: egy másik kocsival koccant össze. Itt senkinek sem esett baja.

A Közút Kht. szerint nem lefagyás okozta a baleseteket

- Meg kell cáfoljam azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az út síkossága okozta a baleseteket. A kollégáink kiérkeztek a helyszínre, de nem használták a sószórógépeket, mert nem fagyott le az útfelület - mondta el a delmagyar.hu érdeklődésére Abrankó Sándor, a Magyar Közút Kht. Dél-alföldi Regionális Főmérnökség főmérnöke.

Baleset miatt reggel lezárták a Bertalan-hidat Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Sorozatos balesetek miatt zárták le reggel a Bertalan-hidat Szegeden.
Fotó: Segesvári Csaba

A Közút Kht. minden év november 10-től március 15-ig tart téli ügyeleti szolgálatot, de két szórógép minden mérnökségen készenlétben áll. Mivel az ügyeleti szolgálat néhány napja lejárt, ezért a gépek nem mentek ki hajnalban a hídhoz, ám amikor jelezték feléjük a baleseteket, akkkor kivonultak, hogy megvizsgálják: járható-e a Bertalan híd.

Az első balesetben a rendőrség információi szerint egy terepjáró haladt Újszeged irányába a hídon, amikor áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan ütközött egy Toyota típusú személygépkocsival. A két autó vezetője könnyebben sérült.

A helyszínre irányított közlekedési járőr szintén megcsúszott a hídon, megpördült, majd oldalával nekicsapódott egy személygépkocsinak és egy kamionnak. A rendőr könnyebben sérült.

Teljes útzár a Bertalan hídon

A helyszíni szemle ideje alatt teljes pályás útzár volt a Bertalan hídon. A szemle befejezését követően a hídon ismét koccant egy kamion és egy személyautó.

A negyedik baleset a Bertalan híd szegedi oldalán történt. Egy teherautó kívánt felkanyarodni a hídra, azonban visszacsúszott és nekiütközött egy mögötte álló személyautónak. A balesetben személyi sérülés nem történt, de a teherautó sofőrje elhajtott, a rendőrség keresi.

Hatalmas dugót okoztak a karambolok a Bertalan hídon. Fotó: Segesvári Csaba
Hatalmas dugót okoztak a karambolok a Bertalan hídon.
Fotó: Segesvári Csaba

A közlekedési káosz miatt a trolik is késtek

A hidakra vezető utcákba egyébként mindenhol egymás sarkában álltak az autók: a türelmetlenebb sofőrök itt hangos dudaszóval, ám kevés sikerrel próbáltak előnyösebb pozíciót kiharcolni maguknak. Nem volt jobb a helyzet a Novotel szállodánál sem: a Szilléri-, és a József Attila sugárút felől érkező autók ezen a ponton keresztül áthajtva próbálták elérni a Belvárosi hidat.

Nemcsak autósok tucatjai, a tömegközlekedést választók közül is sokan késtek munkahelyükről és az iskolákból. Főként az 5-ös és a 9-es trolik ragadtak be a közlekedési dugóban: a járatok négy-húsz perces késéssel érkeztek végállomásaikra. Jelentős késést szedtek össze azok a buszok is, amelyek útja a két hídon keresztül vezetett volna.

A menetrendet és a zavartalan forgalmat csak a negyedik balesetet – a Bertalan híd szegedi oldalán egy teherautó akart felkanyarodni a hídra, de visszacsúszott és neki ütközött egy mögötte álló autónak – követő rendőrségi helyszínelés után, fél tízkor sikerült visszaállítani.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. csapsziati 2008. március 20. 15:15
  „47.
  Nem a rendőrautóra gondoltam a jégkaparásnál,hanem általánosságba.De amugy nem volt felfagyva híd. Ha az útviszonyoknak megfelelően vezettek volna vagy csak betartották volna az 50-et akkor nincs ekkora baj. A Páv1-re visszatérve nem vezetési gyakorlat kell,hanem egy kis ész. A Nissan meg nem a jégen csúszott meg,hanem a bukkanó dobta meg ami elvezeti a vizet a hídról,ugyebár azt nem 80-100 k/h sebességre találták ki..... A 84-es söfőrjéről meg csak annyit,hogy örülj neki,hogy volt annyi lélekjelenléte a emberkének,hogy kikerülte a balesetet.(egyébként Ő hivta ki a mentőt és a rendőrséget,saját fülemmel hallottam). Neki ennyi dolga volt. Nem tudom mit szóltál volna kedves lisa-lotti,ha amiatt,hogy megáll az autóbuszvezető nem érsz be a munkahelyedre vagy a suliba,biztos akkor meg az volna a baj.”
 • 57. Én rendőr 2008. március 20. 09:51
  „Igazat adok szegedifiú!
  Minnél több GYALOGOS rendőrt Szegedre, és ha bejelentés lenne szépen sétáljanak a helyszínre, mivel egy másik cikk fórumában azt is kifogásolták,hogy ingyen utaznak a rendőrök.”
 • 56. egy 2008. március 20. 09:42
  „Kedves szegedifiú!

  Mi a franc köze van annak itt ennél a témánál, hogy valaki kormánypárti, vagy nem az? Mert más a véleménye?
  Nem vagyok szegedi, de én találkoztam sétálós rendőrökkel a dugó téren. Igaz, nem most volt, de sétáltak.
  A gyaloglás tényleg olcsóbb, de ha mondjuk verik (NE legyen ilyen veled!) a családod, és kellene a rendőr... Mit csinálsz? 107-et hívod, a riasztott rendőr aztán megvárja a helyi járatos buszt - csak gyorsabb, mint gyalog - és szépen kibuszoznak...
  Az államnak tényleg olcsóbb volna, de én azért örülnék, ha gyors odaérnek, ahová kell a segítségük... Tankokat meg csak felesleges lenne vennünk, mert egy-két frissen végzett fiatal rendőr kész Shumachernek képzeli magát a csíkos autójában, bár az igaz, hogy amint a megkülönböztető jelzést bekapcsolná, már mindenki félre is húzódna...:)) (Tisztelet a kivételnek, és eszembe sincs bántani a rendőröket!!!)
  Velorex? Na, az még szép lenne... :)
  Főleg, ha két nagy darab rendőr, fejenként 100-100 kg, 185-185 cm magas...
  Van PAV1-es jogsim, és attól lett meg, hogy nagyon ügyesen, és főleg gyorsan tudtam a világító gombokat nyomkodni. :) De, sajna vezetési gyakorlat az nincs a vizsgán!!! :(”
 • 55. papadopulos 1 2008. március 20. 09:39
  „Sajnálom hogy elsőkénti hozzászólásomat törölték de megismétlem a szlogent ami biztosan nagyon fájt valakinek-valakiknek. - nem az útviszonyoknak megfelelően vezette gépjárművét.”
 • 54. papadopulos 1 2008. március 20. 09:39
  „Sajnálom hogy elsőkénti hozzászólásomat törölték de megismétlem a szlogent ami biztosan nagyon fájt valakinek-valakiknek. - nem az útviszonyoknak megfelelően vezette gépjárművét.”
 • 53. csapodár 2008. március 20. 09:36
  „tisztelt Buster!
  Igaza van a szedifiunak,rendőrt vlóban csak elvétve lehet látni,de akkor is csak a TV-ben vagy ha elsátálsz a rendörség székházához és bemész hozzájuk.Csak a magyarokat büntettik,ha véletlen kimernek jönni a közforgalmat ellenörizni,mivel a száguldozó külfőldi megbüntetése 3-szor annyi munkát adna nekik.Ez van!”
 • 52. mikkamakkka 2008. március 20. 09:24
  „szegedifiú!
  Mi köze van annak ahhoz hogy valaki kormánypárti-e vagy ellenzéki, hogy látsz-e rendőrt a kárász utcán vagy sem. Vagy azt akarod (mint a haverjaid), hogy az egyiké legyen az utca bal a másiké pedig a jobb oldala? Lehet, hogy azért nincs mindig ott rendőr ahol kellene, mert Pestre kell rohangálniuk, hogy a csőcseléket megfékezzék (Ők látnak renőrt). Egyébként javaslom (mivel már 20 éve láttál utoljára), hogy csináltass szemüveget. talán úgy jobban fog menni a látás ( a közéletben is!)”
 • 51. szegedifiú 2008. március 20. 08:35
  „Kedves buster!
  Te kormánypárti vagy? Azok hazudoznak össze-vissza!
  Több évtizede a Belvárosban lakom és dolgozom! Gyalos rendőrrel soha nem találkozom! Nyáron néha elsüvít mellettem a játszó motorjával 1-2, de GYALOG NEM közlekednek! Te láttál már pl. a Kárász utcán sétáló rendőrt! Én láttam - kb. 20 éve! AZÓTA NEM!!
  Üdvözöllek!”
 • 50. buster 2008. március 20. 05:56
  „Kedves szegedifiú!

  Valószínűleg azért nem látsz gyalogos rendőrt Szeged belvárosában, mert nem jársz Szeged belvárosában gyalog, meg máshol sem. Ugyanis van gyalogos rendőr!”
 • 49. szegedifiú 2008. március 19. 23:15
  „Ezeknek Skoda Octavia? Egy frászt! Én csak Velorexet adnék, hátha arra tudnának vigyázni!
  VAGY: járjanak GYALOG!! 20 éve párossával sétáltak szép Szeged utcáin a rendőrök, vigyáztak a rendre! Mostanában miért nem látni ilyet? Vissza kellene szoktatni őket a gyaloglásra! Egészségesebb is és olcsóbb is az államnak!”
 • 48. lisa-lotti 2008. március 19. 20:37
  „Én azon a 84-es buszon voltam, ami a mai első baleset mellett hajtott el, éppen abban a pillanatban amikor a pick up felborult.
  A sofőr kikerülte "kecsesen" az éppen felboruló autót és tovább hajtott megállás nélkül a Szent-Györgyi A. utcai megállóba. Még csak meg sem állt, hogy megkérdezze, ki akar esetleg tanu lenni? Van e szakszerű segítség egy esetleges elsősegélynyújtásra? Vagy, hogy kell-e a balesetet szenvedőknek bármilyen segítség?
  Felháborít ez az embertelen viselkedés! Bár nekem nincs jogsim, de kérdem én: A KRESZ nem írja elő ilyenkor, hogy meg kell állni és elsősegélyt kell nyújtani, ha szükséges?”
 • 47. exluzer 2008. március 19. 20:24
  „"és ha tudom,hogy csúszik a híd PÁV1-es jogsival nem nyomom neki"

  De nem tudom hogy csúszik, mert csak a híd a jeges, valamint reggel nem kell a rendőrautóról jeget kaparni, mert az éjjel is dolgozik. PÁV1-es vizsgán nem volt jégen vezetési gyakorlat. A illetékes szerint márc 15 után nem is kell jégre számítanom..”
 • 46. csapsziati 2008. március 19. 20:14
  „Nem kell itt másokra mutogatni(közútkezelő,stb..)!!!! Ha reggel levakarod a jeged a kocsidról nem mész úgy mint az állat FŐLEG A HÍDON ugyebár,mert az a pick up nem 50-nel mentés ezt mindenki tudja. A szervről meg csak annyit,hogy amikor Fittipaldi szirénázva megérkezett akkor már a mentő,tűzoltó és egy járör kint volt a helyszínen.(és ha tudom,hogy csúszik a híd PÁV1-es jogsival nem nyomom neki). A Merci kontra Görög kamion ,meg az "úgyse engedem be a másikat" tipikus esete amit el lehetett volna kerülni,ha nem rohan mindenki annyira.Nem kell ráfogni a rendőrökre,mert Ők az esettől kb. 30 méterre terelgették a forgalmat.Egy szónak is száz a vége,ha mindenki kultúráltabban közlekedne az így is balesetveszélyes szakaszokon és nem 80-120 km/h-val döngetne a hídon,akkor lehet,hogy a Török kamionos sem bontja le a korlátot és nem tördeli le annak a fának az ágait.”
 • 45. szunyi 2008. március 19. 20:05
  „Mi szükség van a 3.-ik hídra?
  Jártam már Párizs, Berlin, Róma dúgóiba (stau, buschon, olaszol passz).
  A szegedi helyzet gyöngyálóm ezekhez képest. Van 1 óra reggel amikor lassabb a közlekedés.
  A városi élet előnyit és hátrányait el kell fogadni.”
 • 44. exluzer 2008. március 19. 19:58
  „Tisztelt Ifj. Nagy Gábor!

  A sebességben igazad van!
  Csak az illetékes ne hazudjon a DM-nek arról hogy nem volt lefagyva. Mikor kint sem volt, csak néhány munkás jött ki, homokot szórni a kifolyt olaja.(mondjuk azt sem a saját eszüktől, hanem hívták őket..)
  És szerintem a biztonságos közlekedéshez mindent tegyen meg a közútkezelő, csak ez a dolguk.”
 • 43. nickboy 2008. március 19. 19:30
  „Az a baj a Közútkezelővel, hogy nem szakképzett emberek vannak azokon a helyeken, ahol nagyon is szüskég volna a szakértelemre! Talán, ha egyszer utána néznének.........milyen képesítéssel is rendelkeznek az alkalmazottak és kihajigálnák onnan azokat, akik "sógorkomajóbarát" alapon vannak ott............. talán a közút tevékenysége is javulna!

  Ma az is nyilvánvalóvá vált, szükség van a 3. hídra Szegeden. Javaslom a Délmagyarnak............ kicsit kapírgássza meg, miért került le az uniós támogatások listájáról ez a projekt. (pl: az új bevásárlóközpont..... de nagyon érdekes egyéb összefüggéseket is be lehetne mutatni)”
 • 42. ifj. Nagy Gábor 2008. március 19. 19:22
  „Megint a szokásos: a közútkezelő hibás, ha nem fújja egész éjjel hajszárítókkal a hidat, biztosítja a vörös szőnyeget, mert nekünk ez jár! De az, hogy hetven helyett ötvennel menjünk (alapesetben) a hídon, ha meg fagyott hajnalban, akkor csak negyvennel, az fel sem merül...”
 • 41. Buszozó 2008. március 19. 18:57
  „Reggel 20 percet késett a 84 es busz a baleset miatt, ezután pedig a sportcsarnoktól kb 30 perc alatt jutottam el a Széchenyi térig a trolival! Elég ideges voltam már!
  Néha mikor várom a buszt a Cipőgyárnál, a hídon versenyeznek a kamionok, ezekre miért nem tudnak odafigyelni?”
 • 40. Nagy László 2008. március 19. 18:40
  „19-es és 17-es hozzászólás.....

  19-es. Hadd ne mondjam kid a mi! Meg van? Okkkos... Állj be közéjük, hátha neked jobban megy. Mert arc az van...te kis okkkos...

  17-eske...tudod mennyivel ment a yard? Mérted, van trafid? Okkos vagy Te is, jól van...kevesen vannak? Állj be Te is. Akkor sokan lesznek, nem többen... És hogy mered Te feltételezni, hogy visszaélések vannak? Máshol nincsenek? És nem is kapja meg senki az érte járó érdemérmet? És hogy jön egy balesethez egy visszaélés??? Ja...okkkkos vagy, azért...

  Végül is nem vezet a yard x ezer vagy száz kilómétert egy hónapban vagy vetítsük évre. És mi van ha hibázik szerencsétlen? Mert úgy járt és biztos, hogy lesz következménye is, úgyanúgy, mint másoknak...Sok okos meg itt csak szájal...arc, aki itt a yard ellen kiabál, mert mersze nem lenne kiállni azokban a helyzetekben, ahova nekik ki kell. És felvállalni a sok ráolvasást, amit kap. De egy síma balfék, ha balesetet okoz, arra nem ordítunk annyira, de a yardra ujjal mutogatunk, mert arra lehet... És mit tart be a polgár,akinek kötelességei is vannak(csak eze felejtős)? Rengeteg balfék, öv nélkül, telefonnal, piroson át rendezetlen jármű papírokkal, piásan, és valljuk be baleset vagy gázolás után elhajtva olykor. Vagy a rabló, leütős, kirabolós emberkék a lopósok, IGEN KÖZÜLÜNK VALÓAK!!! Az dumáljon itt, akinek van rá erkölcsi alapja. És adja meg a nevét és az adatait is. Legyen akkor tiszta lapos a dolog.... vállalja fel magát és ne én2, meg ilyen nevek mögé bújjon...”
 • 39. Tudós 2008. március 19. 17:37
  „Jobb ha mindenki tudja, hogy reggel fagypont körüli volt az idő, és a híd igencsak csúszott (hideg + híd= csúszás). A közlekedési dugót meg nem a rendőrök okozzák, hanem:

  1, A birka autósok, akik behajtanak a kereszteződésbe és így lezárják a keresztirányú forgalmat is (mindenki ideges lesz és még nagyobb lesz a dugó).
  2, Csak 2 híd van Szegeden, ezért ha az egyiket le kell zárni, akkor csak a másikon lehetne menni (próbálja meg valaki elmutogatni a román kamionosnak, hogy hogy menjen el a Belvárosi hídhoz.

  A forgalom pedig elég szépen haladt. Ha nem haladt volna, akkor a Metrónál állt volna a sor vége.”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létfontosságú cikkekért kell jóval többet fizetni

Szeged - Szinte hónapról hónapra drágul néhány alapvető élelmiszer, köztük a kenyér, a tej, a hús, az étolaj ára. Azokért a cikkekért kell többet fizetni, amelyek mindennap az asztalra kerülnek. Tovább olvasom