Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Negyven szál cigi fölött húszezer forint a bírság

Szeged - Idén eddig 122 esetben 320 karton cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök a regionális vámparancsnokság területén. A január 1-jétől érvényes jogszabály szerint a korábbi egy karton helyett csak 40 szál cigit lehet behozni harmadik országból az Európai Unió területére. Ezzel sokan nincsenek tisztában: eddig 2 millió forintjuk bánta.
Kínos meglepetés éri azokat, akik nem hallották a hírt: január 1-jétől az eddigi egy karton helyett mindössze 40 szál füstölnivaló hozható be közúton, vasúton vagy vízi úton harmadik országból az Európai Unió területére.

Némedi Varga Évától, a regionális vámparancsnokság szóvivőjétől megtudtuk: nincs türelmi idő, a jogszabályváltozás nem tudása nem mentesít a jövedéki bírság megfizetése alól. A büntetés összege gyorsított eljárásban 20 ezer forint.

– A regionális parancsnokság illetékességi területén – Röszkén, Tompán és Hercegszántón – január 1-jétől összesen 122 esetben, 320 karton cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök. Több mint 2 millió forint jövedéki bírságot szabtunk ki – mondta a szóvivő.

Továbbra is sokan próbálnak cigarettát csempészni. Fotó: Schmidt Andrea
Továbbra is sokan próbálnak cigarettát csempészni.
Fotó: Schmidt Andrea

A változásokról 2008 decembere óta többnyelvű szórólapokon, valamint a felragasztott plakátokon tájékoztatják a határátkelőkön átutazókat. Ennek ellenére sokan csak a határátkelőre érkezéskor szembesülnek azzal, hogy a behozható cigaretta mennyiségének csökkentését jogszabály rögzíti.

Vámszabályok

Vámmentesen a korábbi 200 helyett csak 40 darab cigarettát lehet behozni Magyarországra, amennyiben közúton, vasúton, vagy vízi úton lépjük át a határt. Légi utasok dohányáruból az előbbi mennyiség ötszörösét hozhatják be vámmentesen. A behozható alkoholtartalmú szeszesitalok mennyiségéről nem hozott változást az új év.

A röszkei határátkelőnél tegnap délelőtt láttuk: a többség továbbra sem a tavaly még megengedett mennyiségű egy karton cigarettával próbálkozik. A vámhivatalban éppen 5 karton be nem jelentett dohányáruról vették fel az adatokat az egyenruhások, az egyik félreállított osztrák rendszámú autóban pedig három karton Marlboro Lightsot találtak. A kocsiban utazó két szerb állampolgár nem jelentette be, hogy bagó van náluk, így 20 ezer forintjuk bánta a csempészést, miután a fejenként megengedett két-két doboz cigit a pénzügyőrök visszaadták nekik.

A vámhivatalban azt tapasztalták az új év első napjaiban, hogy elsősorban a szerb állampolgárok nincsenek tisztában a változással. Tegnap reggel 8 órától délig hét esetben találtak illegális füstölnivalót a vámosok Röszkén. Azt is megtudtuk, hogy sokan vitatkoznak, érvelnek, és nem értik: miért csak ilyen kevés cigit szabad behozni az Unió területére.

Becsületességgel megúszhatjuk a súlyos tízezreket. A vámosok minden, országunkba belépőt nyilatkoztatnak: mennyi cigaretta van nála. Aki bevallja a többletet, annak felajánlják a lehetőséget, hogy forduljon vissza Szerbiába, szabaduljon meg a felesleges füstölnivalótól, majd lépjen be ismét az Európai Unióba.

Nagylaknál egy karton

Az Európai Unió tagországából (így például a nagylaki határátkelőnél) egy karton cigit hozhatunk. Az egy hete bevezetett jogszabály-változtatás szárazföldi és vízi úton kizárólag a harmadik országból az EU-ba hozott dohányáru mértékét csökkentette. Ennek megfelelően Romániából, Ausztriából, Szlovéniából és Szlovákiából szárazföldön és vízi úton személyenként továbbra is egy karton, azaz 200 szál cigarettát lehet behozni hazánk területére vámmentesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom nem írta alá - Sándor Klára sajnálja

A társadalmi elit egy része továbbra sem hajlandó felismerni és elismerni, hogy az erőszak védelmét semmilyen jog nem teheti szalonképessé, sem az utcán, sem otthon, zárt ajtók mögött – írták tegnapi közleményükben a szegedi Sándor Klára, és Magyar Bálint. Tovább olvasom