Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Negyvenfős stáb rögzítette a jubileumi István, a királyt

Szeged - Szegeden még soha nem látott technikai arzenált vonultatott fel a 40 fős stáb, amely a szabadtérin rögzítette az István, a király főpróbáját és premierjét. Tizennégy HD-kamerával, köztük egy repülő berendezéssel dolgoztak, aminek köszönhetően kedd este a televízióban bárki megnézheti a gigaprodukciót.
Hatalmas volt az érdeklődés a Szegedi Szabadtéri Játékok idei utolsó produkciója, az István, a király iránt. A Dóm téri előadásokra már hónapokkal a bemutató előtt elfogyott az összes jegy, de a fővárosba, a Papp László Budapest Sportarénába meghirdetett két előadás is telt házas. Sokan maradtak tehát „hoppon", akik későn döntötték el, hogy látni szeretnék a darabot. Számukra lehetett jó hír, amikor a budapesti próbák idején bejelentették: az RTL Klub augusztus 20-án levetíti az előadást.

A főpróbán és a premieren forgatott a stáb – negyvenen dolgoztak azon, hogy a legnagyobb kereskedelmi televízió jóvoltából bárki számára elérhetővé váljon a gigaprodukció.

– Nehéz dolgunk volt, hiszen a nagy horderejű művet monumentális díszletbe álmodta meg a rendező, Alföldi Róbert. Amellett, hogy ezt érzékeltetnünk kell, és adott esetben egyszerre kétszáz embert kell tudnunk megmutatni a színpadon, a szemekben rejlő drámát is látniuk kell a nézőknek – fogalmazott László Péter technikai rendező. Éppen ezért olyan kamerákat hoztak Szegedre, amelyek optikája 25 méterről is rá tud közelíteni az arcokra. Ez azért volt fontos, mert értelemszerűen nem akarták a Dóm téri közönséget sem zavarni a kamerákkal, így azokat hátul helyezték el.

Forgat a stáb. Kedd este a tv-ben is láthatjuk a produkciót. Fotó: Schmidt Andrea
Forgat a stáb. Kedd este a tv-ben is láthatjuk a produkciót.
Fotó: Schmidt Andrea

Olyan technikai arzenált, amelyet a Dóm téren a közvetítőstáb felvonultatott, még nem lehetett látni Szegeden. Tizennégy HD-kamerával dolgoztak, köztük 9 méteres rúdon lévő jimmy jibbel és egy repülő kamerával, amely négy drótkötélen mozgott a színpad és a nézőtér felett. A díszlet felső csücskében pedig egy távirányítással működő kamerát helyeztek el. Ezek képeit, valamint a hangot a színpad közelében leállított közvetítőkocsiban figyelték és rögzítették a szakemberek.

– A vezető operatőr másfél hónapja részt vett a próbákon, a teljes stáb pedig szerda óta gyakorolt a felvételre – mesélte László Péter. – Hatalmas csapatmunka volt ez, ráadásul nem egy team dolgozott. Mivel ilyen komoly technika sehol nem áll rendelkezésre egy helyen, több alvállalkozó együttes munkájára volt szükség.

A forgatócsoport a főpróba és a premier-előadás felvételeiből vágja össze azt a filmet, amelyet az RTL Klub levetít. – Élőszerűen rögzítettünk, két vágógéppel dolgoztunk párhuzamosan. Az alapot a premier adta, ebbe vágtuk bele a főpróbáról azokat a jeleneteket, amelyeket valami miatt nem jó szögből sikerült felvenni. A Dóm mellett béreltünk két tantermet, ott rendeztük be a vágószobát, ahol mindössze egy napunk volt a munkára.

A stáb a vasárnapi előadáson is forgatott, akkor azonban már a készülő DVD-hez. – Ennek megvágására lényegesen több időnk lesz, így teljesen más módszerrel dolgoztunk. Az összes kamera képét rögzítettük, és ezekből rakjuk majd össze a filmet. Más lesz tehát, mint a televíziós közvetítés.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. Pandora 2013. augusztus 22. 07:31
  „49. Deadman 2013.08.21. 12:11
  "Én láttam a dom téren 17én / sajnos / azt kell mondanom és a tegnapi RTL után is azt kell mondanom hogy sajnos hogy a TV ben is megnéztem.."

  ennyiszer megnézni egy általad pocséknak minősített művet, már mazochizmus :D”
 • 54. xdxddsa 2013. augusztus 21. 19:25
  „Ez borzalmas volt! Mintha a történelmet tipornák a földbe!!!! Egyetlen pozitív dolgot se tudok róla elmondani! Már-már a hányinger kerülgetett, tiszta pipa voltam, tombolt bennem a düh hogy képesek így el<moderálva>ni valamit....”
 • 53. zsozso64 2013. augusztus 21. 14:19
  „Az előttem szólók már mindent elmondtak, és annak az ellenkezőjét is! Az első, és "majdnem" eredeti szereposztásban játszott szabadtéri előadást, volt szerencsém látni. Az akkori értelmezés, és az akkori koncepció, majdnem mindenkinek ugyan azt jelentette. Egy szabadságvággyal telített, és mindarról csak elképzelésekkel bíró közönségnek, nem is jelenthetett mást! Akkor katartikus élmény volt! Ha hozzá számolom, hogy a stáb tagjaival Szörényi, Bródy, Varga Miki, még az új könyvtár oldalán, frissen megnyílt vendéglő teraszán, "szinte együtt" is sikerült sörözgetni... Csúcs volt!
  A Dóm téren az idén nem láthattam az előadást, de az RTL-es közvetítést megnéztem. A korábbi hozzászólásokból is kiderül, az elmúlt időszak tapasztalatai, mindenkinek más jelentéssel töltötte meg, a korábban homogén érzéseket képviselő darabot! Az Alföldi-féle értelmezés, a nézők felének a tapasztalatait tükrözte, de közülük is sokan, görcsösen, dogmatikusan, ragaszkodnának az eredeti felfogásban előadott darabhoz, köztük én is! Persze ésszel érti az ember, mindenki nem érezheti már ugyan azt, amit harminc éve. Hiszen én sem ugyan azt érzem. Harminc év "élményeit" nem lehet félre tenni, még akkor sem, ha az ember nagyon szeretne elfogulatlanul megnyilatkozni. Rá kell jönni, hogy az idei előadás, és az Alföldi-féle felfogás egy generációval frissebb min az eredeti. Hiszen egy emberöltőnyi idő elmúlott az eredeti élmény óta! Az én generációm, és a nálam öregebbek, ez idő alatt elveszítették a naivitásukat, a frissebb évjáratúak pedig, talán sohasem voltak annyira naivak mint mi voltunk. Ami tagadhatatlan, hogy a 2013 -as I.K.-3.0 ás előadás, mindenkiben erős érzelmeket korbácsolt. És egy színházi előadásnak, egy "darabnak" ez a célja! Minél nagyobb, és minél mélyebb élményeket generálni mindazokban, akik nézőként részeseivé válnak! Valójában az ilyen előadások, amelyek igazán halhatatlanná tehetnek egy művet! Amelyek átértelmezve, felfrissítve, egy réges-régi történetet, kicsit új tartalommal, de nagyon intenzív érzelmi viszonyulásokkal tölt meg! A mai emocionális lényünkre, csak egy "mai inger" tud igazán mélyen hatni! Elvitathatatlan Alföldi Róberttől, hogy a rendezése ennek az elvárásnak minden ízében megfelelt. Az, hogy tetszett-e az előadás, voltak e hibák a dalokban, minden szereplő a megfelelő szerepet játszotta?...Szinte elhanyagolható, hiszen hatott! És a hozzászólásokat olvasva, mindenkire hatott! Talán azokra még inkább, akik ezt a legkevésbé viselik, vagy vallják be! Szegedi polgárként köszönöm, az előadás létrehozásában résztvevő minden szereplőnek a munkáját, mert biztos vagyok benne, hogy a Szabadtéri Játékok és Szeged városa csak nyerhet az ilyen előadásokkal. Az ellentmondásos megítélés, és főleg ezen vélemények intenzitása, nagyobb reklámot jelentettek Szegednek, és a Szabadtéri Játékoknak mint egy nagyszabású reklámkampány jelenthetett volna! Mint ahogy egy régi tanárom mondotta: A foglalkozás elérte a célját, váljék egészségükre!!!”
 • 52. Dinoso 2013. augusztus 21. 13:38
  „Erről DVD is készül ? Ajjaj....”
 • 51. breki123 2013. augusztus 21. 12:54
  „Az járt jól,aki nem kapott rá jegyet.Felvettem az RTL-ből az IPTV-mre,bele-bele néztem és utána megnéztem a DVD-mről az eredeti filmet.Hangzásában,jelmezeiben,művészi teljesítményekben messze felülmúlják az idei bemutatót.”
 • 50. _csutak_ 2013. augusztus 21. 12:44
  „Alföldi egy lapos műből kihozta mindazt amit abból ki lehetett hozni!
  Aki nem érti a képi szimbólumokat az megtanulhatja mert tanítják az oskolában.
  Aki az előadás zenei -szakmai- részét kárhoztatja annak ajánlom figyelmébe a rendező nyilatkozatát, melyben előre szólt, hogy bár a zenei tartalmat nem vágták, de át ritmizálták.
  Azt hiszem a vörös pap ma a haját tépné ha hallaná a négy évszakot mai előadásban, de mi így szoktuk meg.
  Ez a rendezés vállalható a mai korban, legfeljebb ízlésbeli viták lehetnének, ha egyesek el tudnának vonatkoztatni saját hozzá nem értésüktől és belső, nemi identitás, gondjaiktól.”
 • 49. Deadman 2013. augusztus 21. 12:11
  „46. Pandora 2013.08.21. 09:26
  Én láttam a dom téren 17én / sajnos / azt kell mondanom és a tegnapi RTL után is azt kell mondanom hogy sajnos hogy a TV ben is megnéztem..
  teszek ALFÖLDI koncepciójára teszek a politikai állásfoglalására az hogy jó rendező azt a tavalyi MM előadás is megmutatta de az hogy egy müfaja szerint ROCKOPERÁT <moderálva> süllyesztett az azért kicsit durva..Énekelni Nem tudó Koppány Kutyaként vonyító Novák sámán és nem rockoperás hanem <moderálva> hangzás ..Ennyi volt az egész..Hihetetlen shit úgy cakumpakk...
  Volt olyan dal aminek a ritmusát is megváltoztatták begyorsították amitől pont a dal lényege veszett el...
  Kár nagy kár hogy a hanszeres szekciónak nem volt KÖTELEZÖ meghallgatni az EREDETI és a Csiksomyloi meg a Társulat féle alapokat mert akkor lett volna valami halovány sejtelmük arról hogy mit is kéne játszani....

  Az meg kimondottan vicces volt amikor a Rockos részeket úgy játszották el mintha valami Zöld osztriga báros szalonzenekar semmi érzés tűz nem volt a zenében mondjuk amikor a KOPPÁNY majdnem zokog mint egy sértett ovodás hogy ŐT pogánynak nevezik na az volt a csúcspont..Majdnem elment panaszkodni a tanárnéninek hogy valaki Irjon már Istvánnak az ellenőrzőjébe mert Őt szegény Koppányt bántja brühühühüh..:(((
  Remélem egyszer egy Normálisabb zenei aláfestéssel és MUSICAL szinészekkel feljavítják ezt az IK 3.0 mondjuk 3.1 verzióra mert ez így enyhén szóval is service pack ért kiállt..”
 • 48. lidi 2013. augusztus 21. 11:14
  „nem nagyon értem azokat, akiknek bajuk van a tétovázó Istvánnal, mert az megcsúfolja a szent királyt: jobban illene a képbe, ha élvezné, hogy véres kézzel átgyalogol az ősi törvényhez ragaszkodókon?? És hogy lehet egyszerre ezt számon kérni és fújolni, hogy a keresztekkel hadonászó térítők által az egyház is meg van csúfolva. Ajánlom fellapozni a Magyar katolikus Lexikont a pogánylázadások címszó alatt...
  néhányan tényleg szentebbek a szenteknél....ami elég röhejes

  ami az rtl klub közvetítését illeti: azon túl, hogy azt hittem, rosszul látok, amikor az első tíz perc után benyomták az első reklámot, nagyon koncepciótlanul vágtak, sőt, mondhatni a színpadi koncepció ellenében. Alföldinél az ide-oda hajtott-rángatott-fenyegetett-kihasznált tömeg a főszereplő - na ez gyakorlatilag elveszett a tévében. Cserében kaptunk ugyan arcokat, amit az ember nem lát a szabadtérin, és ez jó volt - már amikor sikerült eltalálni, épp ki énekel... Szóval ha ebből dvd is lesz, remélem, nem ilyen rohammunka, és több szakértelem.
  De összességében a kettő együtt igazán komplex élmény volt.”
 • 47. Linka11 2013. augusztus 21. 09:28
  „Szerintem erősen dilettáns felvétel ill vágások voltak ! A nagy színpad helyett kaptak a Tv nézők egy videó klipet ! Ezzel a felvétellel csak ártottak ennek a darabnak ! A lehetőségekhez képest amatőrök kezelték a technikát.Vagy ha ez az új hullám és ez egy koncepció, akkor a következő húsz évre jaj nekünk !És most csak a Tv felvételről beszélek !Gyenge volt !!”
 • 46. Pandora 2013. augusztus 21. 09:26
  „talán stílszerű lenne, ha olyan emberek kommentelnék a darabot, akik látták is.”
 • 45. papsajt 2013. augusztus 21. 09:22
  „T. 37. dühös
  "Ilyen pipogya Istvánnal soha nem lett volna államunk! "
  Szerintem eleve a magyarság és István király kifigurázása volt a cél.”
 • 44. almostevil 2013. augusztus 21. 09:12
  „Alföldi ezt az egészet nagyon benézte. Stóhl és Novák konkrétan meggyalázták a rockoperát. Vonatkoztassunk el attól, hogy az eredeti a tökéletes. Stóhl vagy ordibált vagy majd szét robbant a feje az erőlködéstől és kipréselt pár fülsértő hangot. Novák meg inkább nyivák. Egy sámán nekem ne nyávogjon, mint egy travi a kék osztriga bárban.
  Persze, legyen korhű, legyen új, legyen kicsit más, de könyörgöm legalább valami megasztáros senkit betettek volna a futottak még kategóriából, azzal lehet hogy jobban járnak. Tudom, tudom ez volt a mentsük meg szegény bucit és tegyük ismét népszerűvé. Köll a reklám.
  Ilyen is volt...”
 • 43. pog 2013. augusztus 21. 09:09
  „rövid ideig néztem,de borzasztó volt... nem kellet volna az eredeti bevált darabot"ennyire megalázni"....”
 • 42. K.T. 2013. augusztus 21. 09:07
  „Feke Pál, bár valamiért nem kedvelem mint jelenség, mégis úgy tűnt vállán vitte a produkciót. Nagyon jó hangja van hozzá. A másik üde színfolt volt Radnay Csilla, Gizella szerepében. Végig szépen énekelt, nem csuklott el, nem rövidített csak azért mert ne volna hangja, stb... Nagyon tehetséges.
  A közkedvelt Tompos Kátya nekem nem jött be. Bár szépen énekelt, de túl "modern" a hangja, nem sok tűz, vadság volt benne. A többi szereplőnek kár volt szenvednie, nem tudnak énekelni. Legalább is azon a színvonalon nem, ami egy színpadi produkcióhoz kellene, főleg a Dóm előtt. :(”
 • 41. K.T. 2013. augusztus 21. 08:51
  „32. naomi
  Köszönöm a linket. Sajnos még nem láttam.
  Az igazat megvallva, nem kis szkepszisem volt a Társulattal szemben, de az első 20 percet elnézve egy igen rendben lévő előadás, gyönyörű hangokkal.
  Köszönöm.”
 • 40. vmagdi 2013. augusztus 21. 08:39
  „erősen próbálkoztam, így tíz percet néztem... elég volt. Korhű ruha, na ez már alig zavart, még jó, hogy egyáltalán volt rajtuk valami, lehettek volna csupaszok is, vagy viselhettek volna nemzeti színű zászlót is vállkendőnek... no de hangok!... húú azért egy zenés darabot, még ha rockopera is, nem árt, ha olyanokra osszuk, akinek van hangjuk, meg valamennyi muzikalitásuk”
 • 39. v.imre 2013. augusztus 21. 08:26
  „Full HD-s tévémen tökéletesnek érzékeltem az adás technikai oldalát. Tényleg süveget kell emelnem. Felvettem az adást, ma még visszanézem. Ami azt illeti az énekhangok többsége gyenge és így is erőltetett volt. Ezt a tényt én is 36. THK észrevételével egyezően konstatáltam. Máshol már megjegyeztem, hogy az Alföldi féle rendezést sokan, az idősebbek a 30 évvel ezelőtti, már-már egy passió-játékká nemesedett alaphoz viszonyították. Ezért támadt nekem is hiányérzetem első indulatomban. Az aktualizálással nincs gondom, mint nem volt a szerzőknek sem. Tehát a rendezéssel semmi gond. Nem tiltott, hogy a darabot máshol és máskor az eredeti rendezésben előadják.”
 • 38. petrov 2013. augusztus 21. 08:10
  „A korábbi rendezések mítoszteremtő mesék voltak.
  Persze szeretjük a meséket, a magasztos mítoszokat,- és szükség is van rájuk. Néha viszont nem árt szembe nézni önmagunkkal, a realitásokkal.
  A részletek kritizálásával nem foglalkozom. Az egészre koncentráltam,- és megsirattam ezer éve tartó nemzeti tragédiánkat, megosztottságunkat.”
 • 37. dühös 2013. augusztus 21. 08:05
  „Szörényi ezzel a rendezővel szembeköpte magát. Az egész életművét.
  Ilyen pipogya Istvánnal soha nem lett volna államunk!
  A szereplők kritikán aluliak.
  Ennyi sznobot ebben az országban! Minden mindegy, csak "más" legyen...”
 • 36. THK 2013. augusztus 21. 07:44
  „Mindenesetre hogy a cikkhez is kapcsolódjon vmi: le a kalappal az RTL stábja előtt! Jól megoldották a feladatot, pedig nem jellemző a csatornára ilyen közvetítés (az, hogy nem HD az adás, és hosszú reklámblokkokat kapott, már nem a stáb hibája)
  Az előadás pedig végképp - bár szerintem sem volt szőrnyű (sőt), csak elsősorban Stohl :( Tényleg nem alkalmas ilyen szerepre. Egyébként az eredeti művet sem ezer évvel ezelőttre értelmezte a többség a bemutatása idején, hanem leginkább 1956-ra asszociált - még ha a díszletek, jelmezek ezt akkoriban közvetlenül nem is támogathatták.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszkivilágításban az Emese-kút

Felavatta az Emese-kút díszkivilágítását és emléktábláját Rózsavölgyi József, Szőreg önkormányzati képviselője hétfő este, a Hősök terén. Tovább olvasom