Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Nem kell áram a boldogsághoz

Borszék, Zákányszék - Három nap alatt 12 órányi nyersanyagot rögzítettek a zákányszékiek testvértelepülésükön, az erdélyi Borszéken. A felvételekből három műsort készítenek.
Borszék romániai város Erdélyben, Hargita megyében. A település Erdély egyik leghíresebb fürdő- és üdülővárosa, turistaközpont. Zákányszék húsz éve, 1996 óta ápol kapcsolatokat vele, 2005 óta testvértelepülések.
A múlt héten csütörtökön hatfős zákányszéki csoport látogatott el a 2600 lelkes erdélyi településre.

– Régóta szerettünk volna útifilmet készíteni, hiszen bőven van mit megmutatni. Korábban is jártunk Borszéken, de most minden technikai feltétel adott volt, hogy két kamerával elkészítsük a filmet. Közel három napon át feszített tempóban jártuk a környéket – mondta Paraginé Tóth Edina könyvtáros, riporter.
 
 Munkában a zákányszéki stáb Borszéken. Fotó: Paragi Dénes

 – 11-12 órányi nyersanyagot forgattunk. Ebből három műsor készül: egy 60-70 perces útifilm, egy szentmise, amit május 17-én, a templomban vetítünk le, illetve egy riport Borszék polgármesteréről, Mik Józsefről – vette át a szót Börcsök Zoltán, a Zákányszéki Otthonokért Egyesület (Zaka-Home) elnöke.

A zákányszékiek nem úszták meg kalandok nélkül a 600 kilométeres kirándulást. – A hegyoldalba autóval nem lehetett felhajtani, ezért a hegyi mentők vittek fel minket terepjáróval. Reggel nem indult a kocsi. Amikor a sofőr felnyitotta a motorháztetőt, megdöbbenve látta, hogy kilopták az akkumulátort – mesélte Zoltán.
 
A kamera mögött Börcsök Zoltán, a Zaka-Home egyesület elnöke. Fotó: Schmidt Andrea
A kamera mögött Börcsök Zoltán, a Zaka-Home egyesület elnöke. Fotó: Schmidt Andrea

Mircsától, a román hegyi pásztortól pedig azt tanulták meg a zákányszékiek, hogy a boldogsághoz és a kényelemhez nem kell se tévé, se internet, sőt áram sem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegesztőcsarnokban dolgoznak az elítéltek Szegeden

Hegesztőcsarnokban dolgoznak az elítéltek Szegeden
Új hegesztőcsarnokot adtak át ma délután a Szegedi Fegyház és Börtön Nagyfa-Alföld Kft. szegedi… Tovább olvasom