Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Nincsenek kitiltva a belvárosokból a hiperek és szuperek

Szeged - Győr belvárosában Kaisers van, Pécs szívében Árkád, a szegedi Dugonics téren Tesco. Debrecen közepén tegnap nyílt egy bevásárlóközpont. Szegeden öt Tesco van, Debrecenben kettő. Sok vagy kevés a nagyobb áruház nálunk? És mi a helyzet más megyeszékhelyeken?
Ki a szupermarketekkel a város szélére, vagy Tescót minden utcasarokra? Uniformizálják a nagyvárosokat a kocka alakú üzletek, vagy kényelmesebbé teszik az életet? Szegeden túl sok van belőlük vagy túl kevés? Mivel mindkét véleményt gyakran halljuk, összehasonlítottuk Szegedet más nagyvárosokkal „hiper-szuper" szempontból.

Szegeden a Tescónak öt üzlete van: két hiper-, két szupermarket és egy expressz. Utóbbi a Dugonics téren. A hasonlított városokban, Győrben, Pécsett és Debrecenben sehol nincs belvárosi boltja a cégnek. Debrecenben kettő, Pécsett három Tesco üzemel, Győrben egy szupermarket és tizenhárom kisebb üzlet, úgynevezett S-Market – de egyik sem a szorosan vett központban. Cora csak Szegeden és Debrecenben épült a vizsgált megyeszékhelyeken – itt és ott is a város szélén.

Aldiból kettő van Debrecennek, egy Pécsnek, nincs Győrben, és még nem nyílt meg Szegeden. A Lidl-felhozatal a következő: kettő-kettő Szegeden és Pécsett (a cég honlapja szerint Baranya megyeszékhelyén a napokban nyílik egy harmadik). Debrecenben és Győrben nincs. Az Aldi és a Lidl is a belvároson kívül árul.


Győrben a nagyobbak közül csak a Kaisersnek van üzlete a sétálóutca közelében, egyébként a belváros mentes hiperektől, szuperektől. Pécsett az Árkád áll a belvárosban, emiatt, ahogy pécsi ismerősünk fogalmazott, „volt is egy kis háborgás". A pláza itt, Győrben és Szegeden is a külváros tartozéka, Debrecenben viszont a Péterfia úton épült, közel a tanárképző főiskolához. Tegnap nyitott egyébként Hajdú-Bihar megyeszékhelyének szívében a 31 ezer négyzetméteres Fórum bevásárlóközpont.

– Kíváncsi lennék arra a jogszabályra, amely meg tudja fogalmazni, hogy milyen áruház nemkívánatos a belvárosban – mondta Bagoly Attila, Pécs főépítésze. A multikat egyik város építési szabályzata sem tiltja ki a központból. Például Debrecenben Sziki Gyula, az önkormányzat várostervezési osztályának vezetője azt mondta, tiltás nincs, de az engedélyezésbe beleszól a főépítész, a várostervezési iroda, a tervtanács.

Sz. Fehér Éva szegedi főépítész közölte: az üzletek nyitásánál fontos szempont az áruszállítás – a belvárosi utcákon ez nem egyszerű – és a megfelelő méretű parkoló. A belváros védett épületállománya is határt szab a multik terjedésének, és az önkormányzat azt sem akarja, hogy a hiper- és szupermarketek betereljék a forgalmat. A Dugonics téri Tescóval kapcsolatban azt mondta: az épületben egyébként is áruház működött, és jellemzően nem a nagybevásárlást intézik ott az emberek, hanem a környező irodák dolgozóit és az egyetemistákat szolgálja ki.

Olvasóink írták

 • 6. E! 2008. november 17. 00:29
  „A dugonics téri Expressz csak a legnagyobb jóindulattal nevezhető szupermarketnak. A áruválasztékot tekintve egy garázsbolt szintjén van. "Egyetemisták hagynálják" - a kistecsónál csak egy rosszabb dolog van, a büfé. Sajna nem nő minden sarkon Coop....”
 • 5. Lugas 2008. november 14. 22:27
  „Miért kell a Mars-tértől elvenni a "levegőt"”
 • 4. cyt 2008. november 14. 13:24
  „Ha jól tudom napokon (:-))) belül elkezdődik majd a szegedi Árkád "építése" is a Szegedi Kendergyér helyén - azaz előbb még kiköltözés, kisajátítás, bontás és utána építkezés. Az a hely azért eléggé "belváros". Vajon lesz-e elegendő parkolóhely kialakítva? Valaki látta már a terveket???”
 • 3. délioldal 2008. november 14. 12:39
  „nyíljon már végre valami normális pláza (pl az árkád nem lenne rossz) vagy hasonló mert ezek az üzletek szegeden.... inkább nem minősítem a választékot”
 • 2. flexsnake 2008. november 14. 10:35
  „Mert az nem hiper és nem szuper :D
  Azért durva hogy 5 teszko van szegeden :D Mi a francnak ennyi.Inkább nyilvános retyót csináljanak vagy 5öt :D”
 • 1. korgeza 2008. november 14. 08:44
  „Győrben az Árkádban lévő Spar miért nem belvárosi üzlet??? 5 percre van a sétáló utcától.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborognak a kürtőskalácsos miatt a Mars téri kereskedők

Szeged - A szegedi Mars téri kereskedők nem értik, hogy egy kürtőskalácsos miért árusíthat lakókocsiból, emiatt panasszal fordultak a Szegedi Vásár és Piac Kft. vezetőjéhez. Tovább olvasom