Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Óvó bácsikat az óvodákba!

Szeged - Néhány hete a kisteleki Szivárvány óvodában jártunk, ahol férfi gyermekpedadógusokat látogattunk. Internetes fórumunkon a patriarchális beidegződések többekkel még mindig azt mondatták: a gyermeknevelés a nők dolga. Erről kérdeztük dr. Hadas Miklós szociológus-genderkutatót.
Hadas Miklós szociológus, a budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központjának társigazgatója szerint ha mellérendelt viszonyokat akarunk férfiak és nők között, akkor az óvodai munkát is meg kell osztani. - A nemi egyenjogúság az élet minden területén roppant fonos. A bevett szerepek, miszerint a férfiaknak a nyilvános szférában, a nőknek pedig otthon kell helyt állniuk, mára nagyon megváltoztak. Egyre több nő vállal rendvédelmi feladatokat, így annak sem kell meglepőnek lenni, hogy egyre több férfi helyezkedik el óvodapedagógusként.

Bár a genderforradalom a nyugati világban fokozatosan értékeli fel az apaság szerepét, ettől még a férfi óvodapedagógus - Skandinávia kivételével - nagyjából olyan gyakori, mint a női kőműves: Magyarországon harminckétezer óvónőre hetven óvó bácsi jut. Hadas szerint a 21. századi nyugati világ afelé tendál, hogy a nemi szerepek kiegyenlítődnek. Egy oslói vagy stockholmi játszótéren ma már magától értetődő, hogy egy óvodás csoportra egy férfi, esetleg egy férfi és egy nő vigyáz. Magyarországon is eljött az idő, hogy a nemi viszonyok ne alá- és fölérendeltségi viszonyban, hanem egymás mellett, kiegyenlítve létezzenek. A változás lassú, de mindenképpen létezik, hiszen a tömegmédiumok nap mint nap bemutatják ezeket a tendenciákat.

- Az óvodákban dolgozó férfiak más viselkedési mintákat közvetítenek a gyermekek felé, mint a nők. Férfiasabb konfliktusmegoldó technikákat sajátítanak el, nagyobb kockázatvállalást és az önérdekek erőteljesebb védelmét tanulják meg azok a gyerekek, akikkel óvó bácsi foglalkozik. Ezek mellett jó, ha bizonyos helyzetekben a túlzott óvás sincs jelen - mondja a szociológus.

Horváth Attila jelenleg kiscsoportosokkal foglalkozik a kisteleki Szivárvány óvodában. Fotó: Segesvári Csaba
Horváth Attila jelenleg kiscsoportosokkal foglalkozik a kisteleki Szivárvány óvodában.
Fotó: Segesvári Csaba

Sejben József, a kisteleki óvoda intézményvezetője szerint a férfi óvodapedagógusok okozta kezdeti megilletődöttség településükön már rég a múlté: a gyermekek szülei természetesnek veszik, hogy az óvó nénik itt óvó bácsik. - Komolyabb fenntartásokat a szülők részéről a kezdetekben sem éreztem, sőt rengeteg kedvességet  és szeretetet kapok tőlük. És persze a gyerekektől - állítja a pedagógus.

Az óvodavezető az egyik radikálisabb feminista nézetre - ami szerint egy gyermek felneveléséhez az anyuka is tökéletesen elegendő - csak csóválja a fejét. - Az az egészséges, ha az anya mellett az apa is jelen van. Éppen elég csonka családot látok, és minden esetben észrevehető, hogy mennyire hiányzik a kicsinek az apaminta. Ha kell az oviba óvó bácsi, akkor már csak ezért is kell - a mintakövetés miatt. Egy csoportban az lenne az ideális, ha egy férfi és egy nő foglalkozna a gyerekekkel.

Sejben úgy véli: egy férfi más szemmel látja a gyermekét, az élet reális, praktikus dolgait tanítja, mutatja meg neki. Az óvó bácsik azt vallják: mivel nem lehetnek anyák, sosem lehetnek elsők, de ha már arra törekszenek, hogy a lehető legjobb másodikok legyenek, azzal már rosszat nem tesznek a gyermeknek.

Olvasóink írták

 • 8. dova 2009. január 28. 10:10
  „Témához kapcsolódó cikk:
  http://nol.hu/ajanlo/lap-20090127-20090127-47”
 • 7. Hmmm... 2009. január 28. 10:04
  „Napjainkban sajnos rohamosan emelkedik a gyermekeiket egyedul nevelo anyak szama es sok esetben az apa kapcsolattartasa nehany oras szorakozasra redukalodik. Ha egyaltalan van kapcsolattartas! Nagyon fontos lenne a ferfiszerep potlasa, ami egyben modell is a kisgyermek szamara.
  Orvendetes lenne az ovobacsik szamanak novekedese!!!!”
 • 6. Luckatosh 2009. január 27. 15:13
  „Amit en irok az nem erdekel ugy se senkit, igy hat le se irom. Ennyi...”
 • 5. EPERKE 2009. január 27. 14:48
  „Minden előttem szólóval teljesen egyetértek!
  Remélem,mihamarabb változnak a dolgok és jó irányba!”
 • 4. terezanyu 2009. január 27. 13:52
  „Annyira jóóó!Olyan jó lenne,ha a közelünkben is lenne egy óvóbácsi.”
 • 3. tahoszegedi 2009. január 27. 13:39
  „No igen ez talán megoldás lesz arra a problémára, hogy mire a gyerek az iskolába kerül, és eléri a pubertás kor küszöbét, ne úgy viselkedjen az iskolában mint egy állat.

  Van ismerőseim között, több pedagógus (alsó, felső tagozatos), mind egy problémáról beszél, rengeteg a női nevelő az intézményekben, ahol káosz, és kontrolálatlan viselkedés folyik a jövő nemzedéke részéről.

  Vissza kell adni a tanároknak, és a nevelőknek a jogkört, hogy gyerekeinkből ne narkósok, és börtöntöltelékek legyenek.
  Mivel a szülő éjt-nappalá téve dolgozik, hogy fenn tudja tartani a gazdasági világ legkisebb szervezeti egységét, tiszta lelki ismerettel kell, hogy rábízzuk ezekre a pedagósukora a gyermekeinek.

  Amíg ilyen, vagy ehhez hasonló liberális oktatási törvények vannak, ahol a gyerek jobban tudja a jogait, mint a kötelességeit addig jóra ne számítsunk.

  ...és ebbe beletartozik a harmonikus családi légkör :-))))”
 • 2. .suhym. 2009. január 27. 13:06
  „A tény az is, ha úgy alakul egy férfi is képes egyedül felnevelni egy gyermeket,
  DE
  tény az is, hogy a gyereknek mind anyára, mind apára szüksége van.

  Az elvált szülőkön múlik, hogy egy sajnálatos válás után képesek-e "együtt" és nem egymás ellen nevelni a gyermeke(ke)t!
  Ez viszont "intelligencia" kérdése!!!!!”
 • 1. _palla_ 2009. január 27. 12:47
  „Nagyon örülök, hogy a Délmagyar végre megkérdezett egy genderkutatót is! Csak így tovább!
  Következő lépésként lehetne egy felmérést végezni 100, "apaminta" nélküli családban: hány százalékban azért nincsen apa, mert az anya egyfajta FÉLREÉRTELMEZETT feminizmusból kifolyólag önfejen úgy véli, nem is kell; és hány százalékban azért, mert az apa otthagyta a nőt a gyerekkel.
  A feminizmus egyébként éppen azt szorgalmazza, hogy a szülők egyformán vegyék ki részüket minden teendőből a háztartás és a gyerek(ek) körül. Az tény, hogy ha úgy alakul, egy nő egyedül is fel tudja nevelni a gyerekét, - éppen ezért nem kell bennemaradni pl. egy megalázó kapcsolatban -, ám a kívánatos az, ha anya és apa egyaránt kiveszi részét mindenből. Ezt mondja a feminizmus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi partról már látni a csúszdatornyot

Szeged - Vasárnap hajnalra elkészült a Napfényfürdő több mint 30 méter magas csúszdatornya. Most a… Tovább olvasom