Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Papíron nem bűzölög a szegedi holtág

Szeged - December elején készül el az ország leghosszabb Tisza-holtágának rehabilitációs terve, melyet a szegedi önkormányzat pályázati pénzen készíttetett el. A gyálaréti Holt-Tisza a papírokon már tiszta, a lakóknak „csak" a kivitelezésig kell kibírniuk.
A gyálaréti kiskertekbe érkezőket nem üdvözlőtábla, hanem orrfacsaró bűz fogadja évtizedek óta. A kellemetlen szag forrása: a Holt-Tisza.

– A város tisztítatlan szennyvize hosszú éveken át a Tisza holtágába ömlött, amelynek következtében a mederben egy-másfél, néhol két méter mély iszapréteg alakult ki. Ez kedvezett a baktériumoknak. A kialakult állapotot konzerválta, hogy a közeli, üvegházas növénytermesztéssel foglalkozó cég termálvize is ide jutott – magyarázza Fekete Endre, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság környezetvédelmi osztályvezetője. Szeged az Atiköviziggel együttműködve, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatának segítségével készíti el a gyálaréti Holt-Tisza északi részére vonatkozó rehabilitációs tervet.

– Tavaly kezdtük el az előzetes vizsgálatokat. A dokumentumok idén tavasszal készültek el – folytatja Fekete Endre. A Szegedi Tudományegyetem biológusaival, illetve az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel is együttműködött az Atikövizig. A rehabilitáció vízjogi engedélyezési terve várhatóan december elejére lesz meg, ekkor lakossági fórumon mutatják be. Azt hogy ki, és mikor végzi majd a rehabilitációt eredményező munkát, az újabb közbeszerzési pályázaton dől el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Top 500-ban a szegedi székhelyű Solvo Biotechnológiai Zrt.

Szeged - Nyolc magyar cég is szerepel azon az 500-as listán, amit a Deloitte állít össze évente a leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatokról Európából, a Közel-Keletről és Afrikából. Tovább olvasom