Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Pavlovits Dávid lemezfelvételre is felkérést kapott

Komoly szakmai sikert hozott az amerikai koncertkörút a szegedi gitárművész és komponista, Pavlovits Dávid számára. A napokban hazatért fiatal muzsikust visszahívták fesztiválokra, kurzusokra, újra kiadják műveit és lemezfelvételre is felkérést kapott.
Pavlovits Dávid a montreali koncertjén. DM/DV-fotó
A hónap elején lapunkban is beszámoltunk arról, hogy hatalmas sikert aratott Pavlovits Dávid gitárművész bemutatkozó koncertjén, a világ egyik legrangosabb hangversenytermében, a New York-i Carnegie Hallban. Produkcióját ovációval fogadta a közönség. Másnap az International Center of Photography-ban az André Kertész-kiállítás megnyitóján is sokan gratuláltak neki.

– Fantasztikus élmény volt a koncertturné, mert mindenhol nagyon pozitív fogadtatásban volt részem. Meghívtak a New York-i Guitar Society gyűlésére is, ahol sokan érdeklődtek a darabjaim iránt, és rengeteg kottát is vásároltak. Az Egyesült Államok után Kanada következett: Montrealban és Québecben nemcsak koncerteztem, hanem kurzust is tartottam. Nagyon lelkesek voltak a diákok, többen is jelezték, hogy szívesen eljönnének a szegedi zeneművészeti karra gitárt tanulni.

A québeci koncertemen ugyanúgy ovációval fogadtak, állva tapsoltak, mint amikor a Carnegie Hallban, a kitűnő akusztikájáról híres Weill Recital Teremben játszottam. Vissza is hívtak, hogy tartsak jövő nyáron egy újabb kurzust, és két fesztiválra is felkérést kaptam. A québeci kiadóm úgy döntött, újra megjelenteti a darabjaim kottáját, de már nem az egyenborítós sorozatában, hanem önállóan, a címlapon a fotómmal, igényesebb, szebb kivitelben – mondta el a napokban hazatért muzsikus, aki szerint Kanadában nagyon magas színvonalú a gitároktatás. Több olyan növendéke is volt, aki már nemzetközi versenyeken is sikerrel szerepelt.

Pavlovits Dávid pályafutásának fontos mérföldköve volt az amerikai koncertkörút, mert a Carnegie Hall a legnagyobb zenei szaklapok figyelmének középpontjában áll, sok újságíró, kritikus figyeli az ott bemutatkozó előadókat, és róla is több méltató recenziót írtak.

– Úgy érzem, mostani koncertjeim sikerültek a legjobban, mert az elmúlt években érettebbé, kiforrottabbá vált az előadásmódom, ami a kedvező kritikáktól függetlenül is belső sikerélményt jelent számomra. Soros György élettársa, egy neves, koreai származású hegedűművésznő, aki a híres Julliard zeneiskolában tanít, meghallgatta a koncertemet, és felvetette: szeretne egy közös koncertet és CD-felvételt készíteni velem. Remélem, sikerül megvalósítanunk ezt a tervet.


Egy lelkes kritikus

„Azt tette, amit minden kitűnő muzsikus: a hang szépségével, a zene kifejezőerejével teljesen lenyűgözött; elterelte a figyelmet a technikáról oda, ahol ujjai a gitár nyakán szinte eltűntek, és sokkal inkább azt a képzetet keltették, mintha különös víz alatti lények a tengerfenék felett ugrándoznának" – írta Julia Crowe, a Classical Guitar Magazine fellelkesült kritikusa Pavlovits Dávid a Carnegie Hallbeli koncertjéről. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád áll a megyei bűnügyi toplista élén

Bűnügyi szempontból Csongrád a legfertőzöttebb város a megyében – derül ki egy hetilap által… Tovább olvasom