Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Pert nyertek, de fizetniük kell az adósoknak

Csongrád megye, Szeged - Az autót csak akkor viheti el a behajtó, ha az autós is beleegyezik, a havi fixeseknek a futamidő végén fizetniük kell - ez derül ki a Kúria döntéséből a Lombard Lízing Zrt. elleni perben. Bihari Krisztina ügyvédnő szerint ha a szerződésből hiányzott a kockázatfeltáró nyilatkozat, akkor az árfolyamveszteségért is lehet perelni. A Lízingszövetség elnöke hangsúlyozza, a kölcsönöket továbbra is fizetni kell.
Kiadhatják az adósok adatait

– Téves az a több sajtóorgánumban is megjelent információ, amely szerint a Kúria döntése értelmében a lízingtárságoknak ne lenne joguk és lehetőségük az általuk finanszírozott eszköz visszavételére. Mint ahogyan az sem állja meg a helyét, hogy a finanszírozó társaságok ne adhatnák át a nem fizető adósok adatait követeléskezelőknek, hiszen erre a hitelintézeti törvény alapján lehetőségük van – reagált az elmúlt napok hírei Lévai Gábor. A Magyar Lízingszövetség főtitkára hangsúlyozta, a Kúria mostani döntése szerint a nem fizető ügyfeleknek továbbra is számolniuk kell a nem teljesítésből származó következményekkel.
Részben változtatás nélkül helyben hagyta a Szegedi Ítélőtábla januári döntését a napokban a Kúria – a több bíróságot is megjárt ügyet a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) nevében indította Bihari Krisztina a Lombard Lízing Zrt. ellen. A szegedi ügyvédnő kiemelte, újabb pereket indít a pénzintézet ellen, hogy mindenkire egyformán érvényes legyen a már elért eredmény.

A Szegedi Ítélőtábla januári tárgyalásáról lapunk is beszámolt. Megírtuk: a bíróság több ponton tisztességtelennek minősítette a Lombard általános szerződési feltételeit. Kimondta, nem lehet a szerződéseket azonnal felmondani, tartozás esetén a pénzintézet csak akkor viheti el a kocsit, ha az ügyfél önként is hozzájárul. Vagyis például egy áruház parkolójából nem lehet a kocsit elszállítani.

A Kúria döntése szerint a fix havidíjas konstrukció esetén tisztességtelen az a kikötés, hogy a rendkívüli árfolyammozgások miatt a pénzintézet azonnal felmondhatja a gyűjtőszámlát, követelheti a teljes árfolyamveszteséget. – 2012 óta 40 ezer esetben fizettették meg az ügyfelekkel azonnal az árfolyamkülönbséget – mondta Bihari Krisztina. Kérdésünkre hozzátette, a mostani döntés nem azt jelenti, hogy az ügyfélnek ne kellene a teljes árfolyamkülönbséget megfizetnie, hanem azt, hogy amíg él
a szerződés, addig erre a pénzintézetnek nincs lehetősége.

– Azoknak pedig visszajár a pénz, akiknek még nem járt le a szerződése, és a havi fix konstrukciót választották – tette hozzá.

Bihari Krisztina szerint az árfolyam-különbözettől is meg lehet szabadulni, igaz, erről egyedi perben dönthet a bíróság.

– A Lombard nem kötött kockázatfeltáró nyilatkozatot, így vizsgálható az árfolyam-különbözet kérdése – állította az ügyvédnő. Hangsúlyozta, a bíróságtól minden esetben azt kérték, állapítsák meg a szerződés teljes érvénytelenségét. Arra a kérdésünkre, hogy van-e olyan per, ahol az ügyfél már pénzt is látott az évek óta tartó jogi eljárásban, azt felelte: született már olyan jogerős döntés, ahol az adóssal a pénzintézet a svájci jegybanki alapkamat alapján számolt el.

Kerestük a Lombardot, de egyelőre nem kívántak reagálni.

Mi lesz a havi fixesekkel?

Akik az élő szerződés miatt visszakapnak pénz a Lombardtól a már kifizetett árfolyamkülönbség miatt, azok sem számíthatnak sok jóra. 2012-ben megírtuk, az árfolyam-különbözet gyűjtőszámlára kerül, a pénz a mindenkori bankközi alapkamat plusz 4 százalékkal nő. A visszafizetéssel folyamatosan gyarapszik az adós tartozása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha musical, akkor A nyomorultak a csúcs

Közel három hónapja próbálják már A nyomorultak szuperprodukciót, pedig a bemutató csak augusztus 14-én lesz a Dóm téren. (X) Tovább olvasom