Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Politikusoktól várják a segítséget

Szeged - Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze szombat délelőttre Kalmár Ferenc szegedi KDNP-frakcióvezető és a Fidesz munkacsoportjában részt vevő Szabó László önkormányzati képviselő. Segítségüket kérte ugyanis a megújuló Ligetfürdőn dolgozó Szegedi Épületlakatos Kkt.
Bíróságon hagyott fizetési meghagyást egy alvállalkozó, aki a szegedi fürdőberuházás részeként elkészült katolikus paplakon dolgozott; a Szegedi Épületlakatos Kkt. vezetője szombati sajtótájékoztatóján elmondta: egyelőre három másik vállalkozóval több mint 30 milliós kintlevőségüket várják.

Bellér János hangsúlyozta: a többmilliárd forintos fürdőberuházás részeként mintegy 100 millió forintból készült el a katolikus paplak, aminek harminc százalékát biztosan nem fizették ki. Tudomása szerint a megrendelő Hungest Hotels Zrt. fizetett az egyik generálkivitelezőnek, de a pénz a többlépcsős rendszerben már nem jutott el a ténylegesen munkát végzőkhöz.

A pénzt váró vállalkozások közül a legtöbbel, bruttó 18 millió forinttal az Első Beton Kft.-nek tartoznak, 11 millió forintot vár a Mindszenti Építő Zrt., a többiek 2,4-2,4 milliót. A kifizetések közül van, amelyik már 3-4 hónapja esedékes lenne- tette hozzá.

Az alvállalkozó nyomozni kezdett, hogy pénze hol akadhatott el, s elmondása szerint több lépcsős rendszerre talált.

Bellér János ismertetése szerint a megrendelő Hungest Hotels Zrt. generálkivitelezője a Sky-Builder Építőipari Zrt. volt, majd ez a cég szerződést kötött a Főnix-Bau Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, utóbbi pedig a THÉBAU Kft.-vel, amely a munkát megrendelte a most pénzét váró alvállalkozóktól. A cégek a jövő hétre hívták megbeszélésre az alvállalkozókat.

Az újszegedi Napfényfürdő Aquapolis Szeged beruházás mintegy 8 milliárd forintból épülő gyógy-, wellness-, élmény- és strandfürdő, mely várhatóan 2010 februárjában nyílik meg. A projekt teljes költségéből 3 milliárd forint uniós támogatás, és ugyanekkora összeg a Magyar Fejlesztési Bank hitele. Az önkormányzat mintegy 1 milliárd forint értékben apportált telket a beruházásra létrehozott projektcégbe, a Ligetfürdő Kft.-be. A Napfényfürdő Szeged mintegy háromezer fő befogadására lesz alkalmas, és évente legalább 400 ezer vendégre számít. A 27 ezer négyzetméteres teljes alapterületű fürdőkomplexum nagy része egész évben üzemel majd.

Olvasóink írták

 • 12. keka 2009. november 09. 13:03
  „Szegedi látványberuházáshoz (ingatlansukoróhoz) kell is egy ilyen pesti "generálkivitelező" aki az arcát sem tolja le Szegedre, miközben csődbe viszi a szegedi kétkezi munkást. (A kkt. teljes vagyonával felel, tehát a vasmunkás a házát veszti el, míg egy senkiházi eltűnik a pénzével!)”
 • 11. valakiiii 2009. november 08. 20:02
  „nagyon eltértetek az eredeti problémától!!!!!
  1. honnan tudjátok, hogy eddig kikhez fordultak már segítségért?? És még a sajtóhoz sem jutottak el!!!
  2. szegedi beruházás-pesti cégekkkel (generálkivitelezőkkel) akik lenyúlták a pénzt és nem fizetik ki a szegedi munkásokat!
  ez a lényeg egy megbízó - négy generálkivitelező- a végén a munkás!!! szoci megoldás!!! brávó!!! tűnés szocik!”
 • 10. keka 2009. november 08. 12:09
  „Kedves K.T. ! Te miért nem segítesz nekik???? biztos sokkal jobban csinálnád, mint ez a "két szerencsétlen" !!!! Egyébként meg az a fölháborító, hogy pont egy ilyen giga beruházás esetén nem fizetnek azoknak, akik a munkát ténylegesen elvégzik, és sodornak a csőd szélére olyan vidéki kis cégeket, akik hosszú évek óta kiválóan működtek. A fővállalkozó nyilván pénzéhez jut....busás haszonnal....”
 • 9. TrombiFrédi 2009. november 08. 11:00
  „Sok bába között a gyerek is elvész! A város irányításért felelős(ebb) politikusoknál is próbálkoztak már???”
 • 8. K.T. 2009. november 08. 10:07
  „Pont ettől a két szerencsétlentől várnak segítséget?! Noooormális az ilyen?”
 • 7. csonakos 2009. november 08. 08:44
  „8. maradando 2009.11.08. 04:21
  Le vagy az infókkal maradva! Új kutakat kellett fúrni mert a régiek nem adtak elégséges mennyiségű vizet! A Gyöngyét én is sajnálom, hogy megszűnik de jobb ha szálloda lesz, minthogy az enyészeté legyen. Valaki tud Szegeden igazi élőzenés helyet ahol táncolni is lehet? Olyan régi Hungáriásat, szalonzenével vagy valami hasonlót?”
 • 6. maradando 2009. november 08. 04:21
  „A napfényfűrdö mintegy 8 milliárd forintból épűl. 3 milliárd uniós,3milliárd banki hitel,1 milliárd önkormányzati apport+kutak átadása.A maradvány szűkös milliárdból lesz egy "óriás-csúzda ,amit az önkormányzat lakosságának épitenek.Nem lepödnék meg ha nem a terv utólagos része lenne a"tiszagyöngye" szállódává alakitása.A töltés lenne a lezárt sétáló utca./A vállalkozóknak pedig majd a felújitott bíróság látványa marad./”
 • 5. KolompárRómeó 2009. november 07. 21:42
  „A politikus megtartja az ígéretét. Ha pénzt ígér, azt is (Hofi).”
 • 4. Felhőfejes 2009. november 07. 19:18
  „Hadd legyek stílszerű, s indíthassak egy idevágó idézettel:
  ,,Aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók!"
  Kötelezte valaki ezeket a cégeket, hogy beszálljanak ebbe a díszes társaságba, s (a sor végén lévőként) dolgozzanak ezeken a dicstelen projekteken?!
  Nem elég, hogy teljesen szükségtelen, hanem kifejezetten ártó és a város polgárainak kárt okozó munkákban vállaltak szerepet?!
  Nem tehetek róla, de én egyféle igazságtételként fogom fel, hogy nem kapják meg az anyagi ellenszolgátatást e tevékenységükért. Az már más kérdés persze, hogy a hierarchiában felettük lévő cégek és e tranzakciókról döntő politikusok mily´ mértékű "kompenzációt" érdemelnének áldásos tevékenységükért!”
 • 3. achilleus 2009. november 07. 17:36
  „1. hozzászólás igazságkereső 2009.11.07. 17:33
  Előbb segít neked a "Betyársereg".... És ez nem vicc.”
 • 2. achilleus 2009. november 07. 17:33
  „A román példát ajánlom az illetékesek figyelmébe. Már a bírósági ítélet is megszületett.”
 • 1. igazságkereső 2009. november 07. 17:33
  „Kedves Kalmár Ferenc és Szabó László Urak: igazán segíthetnének már abban is, hogy a "Délépítő Zrt" felszámolása közben kifizetésre kerülhessen 175 dolgozó végkielégítésének összege is,melyet a felszámolóbiztos,Dr. Munz Károly ügyvéd úr is jóváhagyott, csak éppen a pénz nem került még kifizetésre eddig.Bizony nagyra tudnák értékelni az elküldött dolgozók, ha Önök mint képviselők közben járnának a végkielégítések dolgozók felé történő kifizetésének, mielőtt még az egész véletlenül "eltűnne"!
  Tisztelt Képviselő Urak: ugye felkarolják ezt az ügyet is??!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szappankommandó a szegedi klinikákon

Jön a vírus, mossunk kezet! – hallani a H1N1 kapcsán. De mivel, ha még az egészségügyi intézményekben sincs szappan? Tovább olvasom