Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Potyautas a hókotrón

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. egyik hókotrójára szálltunk fel tegnap délután, lássuk hogyan veszik fel a harcot a nagy hóeséssel. Ördögh József gépkocsivezetővel újszegedi utak megtisztítására indultunk.
Ördögh József hókotróparancsnok. Fotó: Karnok Csaba
Éppen csendesedett a hófúvás, amikor beszálltam Ördögh József, mellé, aki a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. egyik hókotróautójának vezetője. – Reggel öttől vagyok szolgálatban, tizenkét órás munkára vagyunk beosztva. Szinte már az egész várost körbejártam, nincsen megállás. Délig minden hozzánk tartozó utat lesóztunk, de a kisebb utcák csak akkor kerülhetnek sorra, ha a főutakon és a buszvonalakon végeztünk – mondta.

Először a Tisza Lajos körútra hajtottunk ki, miközben felsorakozott mögénk a társaság másik hókotrója is. A többsávos utakon kötelező két kocsival dolgozni: az egyik az út szélére pörgeti ki a havat, a másik a járdaszegélyre hányja fel azt. – Délelőtt nehéz dolgunk volt, mert az utakról letúrt havat a szél rögtön visszafújta. A sószorásnál pedig több autós is mutogatott nekünk, hogy minek csináljuk, csak rongáljuk vele a kocsikat – mesélte Ördögh József. A Dugonics téri körforgalomnál fordultunk, majd a Felső Tisza-partra hajtottunk. A Molnár utcánál feltűntek a társcég, a közút igazgatóság hókotrói is – a város útjainak gondozása e két cég között van felosztva –, ezért megálltunk.

– Hova menjünk? – kért eligazítást a központtól Ördögh József. A válasz azonnal érkezett: mindkét kocsival hajtsunk át Újszegedre és tisztítsuk meg a városrész fő útvonalait. Ördögh József kollégáját egészen a füvészkertig küldte előre, mi az Alsó kikötő sort tisztítottuk meg. Az Akácfa utcánál húzódtunk félre és vártuk, hogy a másik kocsi visszatérjen. – Beszorított három személyautó, most tanakodnak ki merre menjen és hogy engedhetnének ki – érkezett a másik sofőrtől az üzenet.

– Ezzel a járművel nehéz megfordulni és az autósok nem mindig toleránsak. Látják, hogy dolgozunk, mégsem húzódnak félre a szűkebb utcákban – mesélte alkalmi sofőröm. Jó negyedórás várakozás után abban maradtunk, amint kiszabadul kolléga az autók fogságából, egy később meghatározott helyen csatlakozik hozzánk. Jó, hogy nem vártunk tovább, hiszen újabb üzenet érkezett: a másik kocsi kereke csak pörög a hóban, nem bír elindulni. Nem volt mit tenni, a Csanádi utca után a Derkovits fasoron, majd a Hargitai utcán magányosan kellett végighajtanunk – tekintélyes mennyiségű havat kellett eltakarítanunk róluk. – Újszegedre csak két hókotró jut, hat óra alatt képesek megtisztítani a kijelölt utakat. Ha így esik tovább, körülbelül öt óra alatt olyan lesz minden, mintha nem csináltunk volna semmit – mondta csüggedten Ördögh József.

Eközben már a Bérkert utcán haladtunk végig, rengeteg havat hányva a járdára. – Hamarosan ideérnek a járdatakarítók is, akik szintén a mi embereink – nyugtatott meg Ördögh József. Mielőtt sofőrünk megfordult volna a nagy kocsival, hogy a fenti szakaszon újra végigmenjen, elköszöntünk tőle. A kotró hamar a szakadó hó homályába veszett. Bőven akadt még dolga Újszegeden.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használt mobilok

Továbbra is vevők a használt mobilokra a szegediek, noha az utóbbi években jelentősen esett az új… Tovább olvasom