Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Romkoncertet adtak a zeneművészeti épületéért

Romkoncertet adtak a zeneművészeti épületéért
Szeged - Zene-és várostörténeti romkoncertet adtak szerdán a szegedi egyetem zeneművészeti karának oktatói és hallgatói, hogy felhívják a figyelmet, égetővé vált az épületük felújítása. A vihar miatt az előadást a Fricsay teremben fejezték be.
Épületük megmentéséért zene-és várostörténeti romkoncertet adtak szerdán a szegedi egyetem zeneművészeti karának oktatói és hallgatói. Tóth Péter dékán munkás overálban és védősisakban konferálta fel a fellépőket. Elmondta, amióta 1916-ban a zenede beköltözött a Tisza Lajos körúti saroktömb első emeletére, lényegi változás nem történt annak állapotában. Mindent elkövettek, hogy lobbizzanak a renoválásért, aláírást gyűjtöttek, jártak miniszternél államtitkárnál, kormány előtt fekszik az előterjesztésük tervekkel, megvalósíthatósági tanulmánnyal. Mindenki mellettük áll, már csak a pénzeszsákot kellene kinyitni, hogy tényleg történjen valami. Azt fejezték ki a jó hangulatú rendezvényükkel, hogy elvesztették a reményüket és hitüket. Utolsó lökést akartak adni, hogy megmutassák, nem állapot, ami náluk folyik. És erős túlzás felsőoktatási intézménynek nevezni a romhalmazukat még Alsó-Bangladesben is, nemhogy Európa közepén. A sok ígéret után jó lenne, ha valaki valamit lépne is az érdekükben.

A közönséget a 200 forintos téglajegyekért cserébe málnaszörppel és zsíroskenyérrel vendégelték meg az udvaron. A blikkfangos műsor elején a dékán szerzeményét hallhatta a közönség, aki a hely szelleméhez illő "kis balkáni koncsertót" komponált. Utána vidámra hangoltak: a háború sújtotta háttérhez és retró fílinghez vidám sanzonokat, regtime-ot társítottak. Az est fényét Szecsődi Ferenc Liszt-díjas érdemes hegedűművész és hallgatóinak előadása, majd a dékánhelyettes korábbi tanítványának, Szirtes Edina Mókusnak a fellépése emelte. A koncert végét a hatalmas villámlással és égzengéssel érkező vihar bekergette a Fricsay terembe.
 
Romkoncertet adtak a zeneművészeti épületéért. Fotó: Frank Yvette (galéria)
Többször írtunk róla, hogy segítségéért kiált az egyetem zeneművészeti kara, mert annyira rossz állapotban van, hogy csak egy új épület segíthet nagyjából 2,2 milliárd forintért értékben (2016. március 28.: Ég a ház az egyetem zeneművészeti karán). A belső udvari függőfolyosón tartózkodni tilos, mert lezuhanhat, már csak a szentlélek tartja, kizárólag "áthaladni szabad" rajta. Korábban aládúcolták, de mert a faanyagért fizetni kellett volna, azt elvitték. A diákok kedvenc kinti gyakorlóhelyét, bedeszkázták, mert életveszélyes. A másik belső udvarban a földszinti folyosót kellett aládúcolni. A kürtösök termében szigetelőszalag tartja össze a szennyvízcsövet. Tanítás közben pedig hallani, ha a fölső szinten lehúzza valaki a vécét. A harsonás terem beázott, hiába festették ki, átütnek a foltok. A lépcsőforduló penészedik, a másik csigalépcsőt lezárták, használhatatlan.

A tervek szerint a Tisza Lajos körúti műemléki védettségű kétszintes saroktömbnek csupán a külső falait tartanák meg. Mögötte beépítenének öt szinten 6 ezer négyzetmétert. Létrehoznának az alagsorban egy 420 férőhelyes légkondicionált koncerttermet, amire az egyetemnek és a városnak is szüksége lenne. Kialakítanának megfelelő méretű és akusztikájú hangszigetelt gyakorlótermeket. B-terv nincs, mert nem érdemes költeni a 130 éves bérházra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saint Honoré fánkját sütötte a krúdysoknak a francia nagykövetség operaénekesből lett séfje

Saint Honoré fánkját sütötte a krúdysoknak a francia nagykövetség operaénekesből lett séfje
Rétestésztában sült buggyantott tojást zöldborsóágyon és Saint Honoré fánkját készítette el szerdán Jérome Szkuta. Tovább olvasom